Analiza: Skandal isusovačkog seksualnog zlostavljanja u Boliviji mogao bi se politički iskoristiti za represiju nad Crkvom
Europa

Analiza: Skandal isusovačkog seksualnog zlostavljanja u Boliviji mogao bi se politički iskoristiti za represiju nad Crkvom

Osoblje ACI Prensa, 27. travnja 2024. / 08:00

Godinu dana nakon što su španjolske novine El País objavile izvještaj “Dnevnik svećenika pedofila”, koji opisuje seksualno zlostavljanje maloljetnika koje je u Boliviji počinio preminuli jezuitski svećenik Alfonso Pedrajas, novinari ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku, otišli su u južnoameričku zemlju kako bi ispitali političke implikacije slučaja, kako je skandal utjecao na imidž Crkve u Boliviji i reakciju građanskog pravosudnog sustava.

Pedrajas, poznatiji kao “Padre Pica”, stigao je u Južnu Ameriku ranih 1960-ih kao dio procesa formacije kod isusovaca. 10 godina živio je u Peruu i Ekvadoru, gdje je navodno još kao sjemeništarac počinio svoja prva zlostavljanja, a 1971. trajno se nastanio u Boliviji.

Tamo ga je Družba Isusova imenovala pomoćnikom ravnatelja Instituta Ivana XXIII., internata čija je misija bila odgajati najspremnije učenike u zemlji, s posebnom sklonošću onima koji su uronjeni u siromaštvo.

Tri godine kasnije, Padre Pica će postati ravnatelj škole, gdje je navodno seksualno zlostavljao više od 80 maloljetnika u razdoblju od gotovo 30 godina.

Otkako je skandal izbio, i isusovci u Boliviji i Bolivijska biskupska konferencija radili su na suradnji s pravosudnim sustavom i izmamili pritužbe žrtava. Pokrenuto je i nekoliko inicijativa kako bi se zajamčilo saslušanje žrtava i pružanje podrške.

U tom kontekstu počele su se podizati tužbe u kojima se nekoliko isusovačkih svećenika optužuje za zlostavljanja počinjena prije desetljeća, pa je čak i kolektivnu tužbu podnijela skupina bivših studenata Instituta Ivana XXIII. protiv sadašnjeg provincijala Družbe Isusove u zemlje, otac Bernardo Mercado, koji je trenutno pod istragom pravosudnog sustava.

Senatska komisija za istinu koja će odgovoriti na zlouporabe

Što se tiče poteza bolivijskog Senata da istražuje slučajeve zlostavljanja stvaranjem Posebnog povjerenstva za istinu, Bolivijska biskupska konferencija optužila je da je rad Senata “bio vrlo pristran” zbog pokušaja da ga se politički instrumentalizira i zbog pritiska većinske vladajuće stranke.

Jedna od senatorica u Povjerenstvu, Nelly Gallo Soruco, članica oporbene stranke Građanska zajednica, razgovarala je s ACI Prensom o poslu koji su proveli posljednjih mjeseci i koracima koji slijede u budućnosti.

Glavni cilj Posebnog povjerenstva za istinu je provesti istragu, a zatim podnijeti izvješće koje će biti dostupno predsjedniku Senata. Gallo je snažno istaknuo da Komisija nema ovlasti izricati kaznene kazne ili provoditi pravdu.

“Posebno povjerenstvo”, objasnio je Gallo, “formirano je kao rezultat zabrinutosti koja je nastala nakon objavljivanja izvješća El Paísa u Španjolskoj.” Povjerenstvo je počelo s radom u lipnju 2023., rekla je.

Članica Građanske zajednice počela je biti dio povjerenstva zbog straha njezine stranke od “moguće manipulacije u političke svrhe” slučajevima zlostavljanja u Crkvi. U komisiji je ukupno šest senatora, od kojih tri pripadaju stranci Pokret prema socijalizmu (MAS), povijesno povezanoj s bivšim bolivijskim predsjednikom Evom Moralesom.

“Postojala je osjetljivost koju je većina mogla [manipulate] cilj koji komisija ima. Dok sam se ja pridružio, već je obavljeno nekoliko razgovora s uključenima, među njima i bivšim učenicima škole Ivana XXIII. i pučkim pravobraniteljem”, rekao je Gallo.

Senatorica je napomenula da je komisija, dok je bila prisutna, intervjuirala i Pedra Limu, kontroverznu i poznatu medijsku osobu u Boliviji, simpatizera MAS-a i bivšeg isusovca.

Lima je više puta optuživao da je izbačen iz jezuita kada je odlučio prijaviti slučajeve zlostavljanja. Za Galloa, Lima je osoba koja ima “vrlo jak osjećaj protiv Crkve”. ACI Prensa kontaktirala je Limu kako bi saznala njegov stav o slučaju i izjavama senatora, no on je odbio komentirati.

Problem zlostavljanja u Boliviji je ‘vrlo čest’

Gallo je također naglasio važnost shvaćanja da je pitanje zlostavljanja “osjetljivo i da se s njime mora postupati pažljivo”; “Nažalost, to je vrlo uobičajeno” u bolivijskom društvu, rekla je, a “vlasti tome ne obraćaju puno pozornosti.”

Nadalje, dodala je da se mnogi zakoni koji štite maloljetnike “ne poštuju u potpunosti ili nisu funkcionalni”.

“Ovo povjerenstvo nam treba da ispuni tu ulogu, da provodi zakonske propise, a ne da njima manipulira na političko-stranački način. Treba nastaviti s poštovanjem koje zaslužuju žrtve i vjerska institucija unutar koje su nastale ove vrlo bolne situacije zlostavljanja djece”, rekao je Gallo.

Zakonodavac je istaknuo: “Vidjeli smo da su Crkva i Družba Isusova bile vrlo otvorene i nisu imale namjeru ništa skrivati; to je bila velika pomoć u uklanjanju svih misli o suučesništvu.”

Gallo je kategorički izjavio da “Crkva nije kriva za pojedinačne postupke svojih članova”.

Važnost vjerskih sloboda u Boliviji

“Čvrsti smo branitelji sloboda i ljudskih prava, posebno vjerskih sloboda. Trebamo crkve kao središta povjerenja za slobodno iskazivanje vjere”, rekao je senator.

Istina je da je vjerska sloboda u južnoameričkoj zemlji sve više ugrožena i mnogi komentatori počinju izražavati svoju zabrinutost.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

“Slučaj Pedrajas” i razne pritužbe koje su uslijedile mogle bi biti savršena izlika za vladu da otvoreno i definitivno napadne bolivijsku Katoličku crkvu.

“Zabrinuti smo da bi se ovi žalosni slučajevi mogli iskoristiti za politički progon Crkve”, ponovio je Gallo.

Kriza zlostavljanja u Boliviji i dalje baca sjenu na Katoličku Crkvu u zemlji, posebno u pogledu žrtava, koje su, činilo se, uzalud tražile odgovore i pravdu. Kako istraga napreduje i unatoč naporima Crkve, sve se čini da će put pred nama biti jako dug.

U panorami u kojoj se vjera koleba, Bolivija se suočava s bolnim raskrižjem u kojem se čini da je potraga za rješenjima zarobljena u začaranom krugu nepovjerenja, pravnih rupa, ekonomskih interesa i političkih pritisaka.

Ova priča je prvi put objavljen od ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Julieta Villar

Julieta Villar diplomirala je društvene komunikacije na Nacionalnom sveučilištu La Matanza (Argentina). Profesionalnu karijeru započela je kao urednica u Argentinskoj katoličkoj informativnoj agenciji (AICA). Surađivala je na grafičkim medijskim i komunikacijskim poslovima u organizacijama civilnog društva. Od listopada 2022. dio je tima ACI Prensa kao dopisnica za Argentinu, Boliviju, Čile i Urugvaj.

Abel Camasca

Abel Camasca je novinar ACI Prensa. Rođen je u Piscu u Peruu, a studirao je komunikacije na Sveučilištu u Limi. Nekoliko godina bio je producent TV programa EWTN Noticias na španjolskom i odgovoran za radio emisiju Más que noticias na Radio Católica Mundial. Član je Salezijanske obitelji.

Andrés Henriquez

Andrés Henríquez je venezuelanski pisac specijaliziran za religiju i politiku s više od pet godina iskustva u dvojezičnim medijima. Član je Regnum Christi Federation.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

DOJ signalizira da američki zatvori moraju usvojiti transrodnu politiku za zatvorenike

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Nakon 2000 godina nastavlja se progon kršćana

Katoličke vijesti

9 stvari koje treba znati i podijeliti o Fátimi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti