Regnum Christi: Lako bi bilo pobjeći i sakriti se, ali Crkva nas ‘pročišćava’
Europa

Regnum Christi: Lako bi bilo pobjeći i sakriti se, ali Crkva nas ‘pročišćava’

Osoblje ACI Prensa, 27. travnja 2024. / 09:00

Federacija Regnum Christi održat će svoj prva opća konvencija u Rimu od 29. travnja do 4. svibnja, prva takva skupština otkako su njezini statuti odobreni 2019. nakon dugog procesa slušanja, pročišćavanja i pogleda punog nade prema svojoj budućnosti.

Crkveni pokret do temelja je potresen otkrićem brojnih slučajeva seksualnog zlostavljanja i zlouporabe ovlasti u koje je prvenstveno bio upleten otac Marcial Maciel, preminuli utemeljitelj Kristovih legionara i pokreta Regnum Christi.

Federacija Regnum Christi sastoji se od četiri zvanja: Kristovi legionari (svećenici), posvećene žene Regnum Christi, posvećeni laici Regnum Christi i članovi laici.

Regnum Christi se sada definira kao apostolsko tijelo i duhovna obitelj koju vodi opći upravni odbor, koji se sastoji od generalnih ravnatelja Kristovih legionara i posvećenih muškaraca i žena Regnum Christi, uz pomoć dvoje laika koji oboje imaju savjetodavni glas i glas.

Od 2019. ‘hodamo bez štaka’

Laik Álvaro Abellán-García objasnio je ACI Prensi, CNA-ovom partneru za vijesti na španjolskom jeziku, da je ustanova provela “mnogo godina na jedinici intenzivne njege, uz iscjeljujuću prisutnost Svete Stolice” i da, “iako bi bilo lako bježati i skrivati ​​se, Gospodin nas je posredstvom Crkve i zahvaljujući svjedočenju mnogih koje nismo znali na vrijeme poslušati doveo do svjetla i u svjetlu nas čisti.”

Od 2019., s novim statutom, “već hodamo bez štaka”, vrijeme u kojemu su “kolegijalna vlada, rastuća suodgovornost laika i veće sudjelovanje svih u apostolskom razlučivanju” temeljni, istaknuo je. .

“Još uvijek imamo put i nismo svi na istoj točki”, priznao je Abellán-García. Međutim, uvjeren je da je federacija “danas spremnija nego prije 15 godina učiniti Kristovo kraljevstvo prisutnim”.

‘Preuzimanje odgovornosti za prošlost, a da vas ona ne paralizira’

Nancy Nohrden, generalna ravnateljica Posvećenih žena Regnum Christi, rekla je da je prijeđen važan put obnove „pun iskustava i učenja, preuzimanja odgovornosti za prošlost bez da nas ona paralizira, nastojeći odgovoriti na potrebe svijeta. i Crkve.”

Generalna konvencija, koja počinje u ponedjeljak, počinje s određenim napretkom koji je već postignut i s uvjerenjem da su “nada u budućnost i pouzdanje u ono što Bog želi za nas sve prisutniji”.

Konvencija predstavlja, rekao je Nohrden, nadu „koja ostaje svježa, čak i kada shvatimo da smo krhki, jer je Bog moćniji. I nadu koja nije prestrašena pred očitim ljudskim neuspjehom, jer Bog ima druge kriterije, drugu logiku, druge planove.”

Razlučivanje ‘koje doseže’

Francisco Gámez, drugi laik koji je član upravnog odbora kao pomoćnik, objasnio je da je između 2013. i 2019., kada su odobreni novi statuti, federacija doživjela “proces razlučivanja iznutra” u kojem je institucionalna obnova išla ruku ruku s duhovnom obnovom.

Od 2019. zadatak je bio “implementirati obje dimenzije”, a to su kanonska organizacija i duhovni aspekt. “Sada kada je 2024. ovdje, Duh Sveti traži od nas razlučivanje koje ide van, koje gleda prema van, apostolsko razlučivanje”, objasnio je Gámez.

To znači da “Bog od nas traži da izađemo, noseći u svojim putnim torbama naše proživljeno iskustvo, patnje i radosti kroz koje smo prošli, da damo svjedočanstvo nade i Boga koji je sav milosrdan i ljubav.”

Pronaći način da imamo tu prisutnost u svijetu “koji je pun smetnji”, istaknuo je Gámez, zahtjevno je, čak i više kada “sa svom poniznošću vidimo na što nas Bog poziva”, komentirao je. Međutim, vođa laik je uvjeren jer “Bogu ništa nije nemoguće”.

“Stavljanje svega toga u molitvu i zajedništvo bit će upravo razlučivanje kakvom se nadamo”, rekao je, dodavši da će jedan od glavnih plodova konvencije biti odrediti što Bog želi za Regnum Christi.

Izvan poteškoća

Kao što je vidljivo, put onih koji čine novu federaciju nije bio bez poteškoća.

Félix Gómez Rueda, generalni direktor Posvećenih laika Regnum Christi, rekao je da „nije lako suočiti se s poteškoćama provedbe novog oblika vladavine, uzimajući u obzir složenost proširenja prisutnosti Regnum Christi u svijetu. [present in nearly 40 countries on five continents] i veliki broj praktičnih i operativnih pitanja.”

Za Gómeza, opća konvencija “vrlo je važan način za suočavanje s ovim poteškoćama” i analizirat će ograničenja, napredak i izazove.

Međutim, naglasio je, “ne želimo tu stati”. Cilj je pronaći “načine kako bolje služiti evangelizaciji društva” uz pomoć “doprinosa različitih mjesta gdje je Regnum Christi prisutan i uvijek otvoren djelovanju Duha Svetoga”.

Promicanje suodgovornosti laika

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Otac John Connor, LC, generalni direktor Kristovih legionara, rekao je za ACI Prensa da članovi redovničke zajednice pristupaju prvoj općoj konvenciji „iz obveze da budu apostoli za Crkvu i za svijet, ali ne sami, nego već u Regnum Christi, kao jedinstveno apostolsko tijelo i duhovna obitelj.”

Nadalje, činit će to tako što će “promicati i velikodušno sudjelovati u kolegijalnosti, poslanju, razlučivanju, molitvi; zajedno sa svim zvanjima Regnum Christi i promičući rastuću suodgovornost laika.”

Za Connora, specifičan način na koji će Kristovi legionari sudjelovati na općoj konvenciji također uključuje sudjelovanje “kao zajednice apostola zajedno sa svim članovima, dajući doprinose i nadopunjujući jedni druge.”

“Neprestano se molimo Bogu da možemo i dalje biti poslušni njegovu Duhu koji obnavlja, osvježava i donosi novost”, rekao je.

Ova priča je prvi put objavljen od ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Nicolás de Cárdenas

Nicolás de Cárdenas dopisnik je ACI Prensa iz Španjolske od srpnja 2022. U svojoj novinarskoj karijeri specijalizirao se za društveno-religijske teme, a radio je i za lokalne i međunarodne civilne udruge.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Katolička crkva na Kubi nudi pomoć u dijalogu između vlasti i oporbe

Katoličke vijesti

Afrički kardinal: Fiducia Suplicans se smatra ‘kulturnom kolonizacijom, zapadnim imperijalizmom’

Katoličke vijesti

Katolički biskupi Montane protive se inicijativi glasanja o pobačaju

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti