Južni Sudan: Nestali svećenik, fra Luka i njegov vozač proglašeni mrtvima – Vatican News
Svijet

Južni Sudan: Nestali svećenik, fra Luka i njegov vozač proglašeni mrtvima – Vatican News

Južnosudanska biskupija Tombura Yambio službeno je proglasila nestalog svećenika, fra Lukea Yuguea Mbokusa, i njegovog vozača, gospodina Michaela Gbeka, službeno mrtvima.

Paul Samasumo – Vatikan.

U audio priopćenju dostupnom Vatikanske vijesti, Biskup Eduardo Hiiboro Kussala iz biskupije Tombura Yambio rekao je da teška srca najavljuje sprovod za svećenika i vozača.

Za nastavak potrage za nestalim svećenikom

“S dubokom tugom i teška srca obavještavamo vas o službenim molitvama zadušnicama za našeg svećenika i kolegu, velečasnog oca Lukea Yuguea i njegovog vozača, Michaela Gbeka, koji su nestali 27. travnja 2024., kada su bili na putu iz Nagera. županije u Tomburašku županiju. Sprovodna molitva započet će u četvrtak 23. – 25. svibnja 2024., a završit će sprovodnom svetom misom u subotu (25. svibnja 2024.) u katoličkoj župi Svete Marije Majke Božje”, rekao je mjesni ordinarij. Pozvao je župe u biskupiji da poštuju najavljene dane sprovoda.

Biskup Kussala nastavio je: „Od one najmračnije subote, 27. travnja, kada je vlč. Luke Yugue i Michael Gbeko su nestali, toliko smo se raspitivali da ih nađemo žive ili mrtve, ali nažalost bezuspješno. Dok ulazimo u ovo pogrebno razdoblje, naša potraga za Potragom, Istinom i Pravdom neće prestati,” uvjeravao je.

Poziv na smirenost a ne na osvetu

Biskup Kussala brzo je apelirao na smirenost i odvojio je vrijeme da odvrati bilo kakve unilateralne nasilne činove osvete. Poručio je vjernicima biskupije, prijateljima i obitelji da se, unatoč njihovoj boli i gubitku, trebaju čvrsto držati načela Evanđelja, svoje vjere i pustiti zakonu da ide svojim tijekom.

Biskup Hiiboro Kussala iz Tombura Yambia u Južnom Sudanu

Biskup Hiiboro Kussala iz Tombura Yambia u Južnom Sudanu

“Zbog brutalnog načina koji možemo zamisliti, na koji je vlč. Yugue i njegov vozač Gbeko su poginuli, mnogi od nas pozivaju na osvetu. Gdje je Crkva u tome? Crkva svoj odgovor dobiva u Svetom pismu. U Ivanu 18,10-11 čitamo o Isusovoj reakciji kada je Petar uzeo svoj mač i udario jednog od ljudi koji su došli uhititi Isusa. Peter je smatrao da je ispravno da brani svog gospodara… Kao ljudi, u ovakvim situacijama, mnogi od nas vjeruju da se osjećaj pravde i zatvorenosti može postići preuzimanjem zakona u naše ruke. Doista, tuga, ljutnja, gubitak ili prijezir koji imamo prema počinitelju tjeraju nas da vjerujemo da bi osveta trebala biti najbolji put naprijed. Ali Crkva tome kaže NE”, rekao je biskup.

Budući da je fr. Luke nestao, društveni mediji su preplavljeni političkim i etničkim insinuacijama o nestalom paru. Činjenica da su nestali u području pod kontrolom SPLM-IO (Sudan People’s Liberation Movement-in-Opposition) ne pomaže. Promatrači također primjećuju da su mnoge političke stranke Južnog Sudana konstituirane duž ovih etničkih linija. SPLM-IO vodi potpredsjednik Riek Machar.

Vojska poslana da smiri regiju

Nakon zahtjeva biskupa Kussale nakon što su fra Luke i njegov pratilac nestali, biskup je zatražio od predsjednika Južnog Sudana Salve Kiira Mayardita da intervenira. Dana 19. svibnja 2024. biskup Kussala izrazio je zadovoljstvo što je predsjednik poslao general-bojnika Jamesa Akecha da pomogne donijeti mir u Tomburu.

“Apelirao sam na predsjednika da proglasi izvanredno stanje u cijeloj Tomburi, a predsjednik je poslao general bojnika Jamesa Akecha. Ovaj čovjek radi dobar posao. On već razoružava ljude i sada se osjećaj mira vraća u ovo područje,” rekao je biskup Kussala lokalnoj biskupiji. Rurugene Vijesti.

Otmice svećenika u Nigeriji

U međuvremenu, još jednog nigerijskog svećenika ovaj su tjedan oteli nepoznati naoružani napadači. Otmica oca Olivera Bube iz biskupije Yola 21. svibnja slijedi otmicu oca Basila Gbuzua iz biskupije Onitsha, koji je otet 15. svibnja prošlog tjedna.

Prvo su to bile otmice od strane terorista Boko Harama, a zatim je došlo do onoga što se u Nigeriji naziva banditima. Potonji su kriminalne skupine koje otimaju radi otkupnine.

Nedavno su mediji citirali nigerijskog biskupa Matthewa Hassana Kukaha iz biskupije Sokoto koji je žalio zbog pretjeranih troškova spašavanja svećenika, sjemeništaraca i drugih pastoralnih djelatnika kada su oteli. “Nemamo više novca da platimo otmičarima”, navodno je rekao biskup.

Obični Nigerijci pribjegavaju prodaji zemlje, domova i drugih dragocjenosti kako bi spasili svoje voljene koji su oteti. To je pošast koja odbija nestati unatoč izjavama uzastopnih vlada.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Teksaške katoličke skupine bore se s pružanjem pomoći nakon što je Beryl milijunima isključila struju

Katoličke vijesti

Biden najavljuje nove mjere za pobačaj na godišnjicu Roe v. Wade

Katoličke vijesti

Je li progon u Nigeriji kršćanski genocid? Ovaj biskup kaže ‘da’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti