Sahranjena pokojna Marica, majka bosanskog franjevca fra Miroslava Kljajića
Biskupska konferencija

Sahranjena pokojna Marica, majka bosanskog franjevca fra Miroslava Kljajića

Na mjesnom groblju u župi sv. Ilije proroka u Novom Šeheru pokraj Žepča, u utorak, 9. srpnja 2024. ukopani su zemni ostatci uzorne vjernice pokojne Marice Kljajić, majke člana Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene fra Miroslava Kljajića, vojnog kapelana u Banjoj Luci. Marica je blago preminula u Gospodinu, 7. srpnja 2024. u 85. godini života.

Misu zadušnicu u župnoj crkvi sv. Ilije proroka predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić uz koncelebraciju pokojničina sina fra Miroslava, vikara Provincije Bosne Srebrene fra Janka Ćure, definitora i župnika župe Barlovci fra Ive Orlovca, župnika i gvardijana na Petirčevcu u Banjoj Luci fra Domagoja Šimića, župnika i gvardijana u Kreševu fra Josipa Tomasa, kancelara Vojnog ordinarijata u BiH vlč. Josipa Tadića, vojnih kapelana i drugih svećenika.

Pozdrav nadbiskupu Vukšiću, svećenicima i svim okupljenima uputio je župnik fra Josip Jukić te izrazio kršćansku sućut rodbini, prijateljima i znancima pokojne Marice, a na osobit način njezinu sinu i svome subratu fra Miroslavu i njezinoj kćerki Tatjani.

U prigodnoj propovijedi nadbiskup Vukšić je kazao da svaki prekid ovozemaljskoga života, odnosno svaka ljudska smrt, u svima koji su pokojnika poznavali, ostavlja određenu prazninu što posebice vrijedi za najbliže srodnike pokojne osobe koja odlazi s ovoga svijeta. „Među njima, naravno, prije svega se to odnosi na najuže članove obitelji – muža, suprugu, djecu, brata, sestru, unučad, odnosno one koji su dijelili s pokojnom osobom zajednički obiteljski život. S druge strane, zajednica koja je poznavala pokojnika i poznavala obitelj, pridružuje se u tim trenucima žalosti svojim suosjećanjima, svojim molitvama, svojom ljudskom blizinom i sve je to sasvim normalno i sasvim ljudski. No, uz tu žalost i ožiljak praznine koji ostaje nakon odlaska pokojne osobe, mi kršćani znademo da je Isus, ne samo umro i ostavio ožiljak članovima obitelji s kojima se rastao i svojim poznanicima i učenicima s kojima je dijelio život, nego je i uskrsnuo i sve te ožiljke na neki način ozdravio, osmislio, dao im svrhu, protumačio ih svojim uskrsnućem na posvema nov, do tada nečuven način. Odnosno, da su ne samo ožiljci koje odlazak s ovoga svijeta i smrt ostavlja na onima koji ostaju na ovome svijetu, da su prolazni, nego je i sama smrt prolazna kategorija, jer smrti zapravo i nema nakon Isusovoga uskrsnuća, jer se vjernima samo život mijenja, a ne oduzima, budući da nakon smrti, vjerujemo, započinje nov način istoga života, iste osobe, istoga brata i sestre koji je otišao s ovoga svijeta“, kazao je vrhbosanski nadbiskup.

„Ta vjera u uskrsnuće liječi svaku našu žalost. Vjera u vječni život i ponovni susret s dragim pokojnicima lijek je za svaku žalost i razlog svake nade i optimizma u ljudskom životu već na ovome svijetu. Stoga mi, kršćani, kao i svi ostali ljudi, naravno, žalimo zbog smrti dragih osoba, ali, s druge strane, u Isusovom uskrsnuću nalazimo ne samo osmišljenje i tih patnja i toga umiranja na ovoj zemlji, nego i osmišljenje svih naših suza i žalosti, svih naših molitava i svih naših stremljenja. Dragi Bog je po Isusovom uskrsnuću odgovorio na osnovnu ljudsku želju, na osnovno ljudsko stremljenje da nikad se ne umre, nego da se zauvijek živi. Njegovo uskrsnuće je prvina usnulih“, podsjetio je nadbiskup Vukšić na riječi sv. Pavla apostola i potom se osvrnuo na pročitani misni odlomak iz Lukina evanđelja u kojem Isus poučava da je potrebno biti budan, opasanih okova i sa svjetiljkom upaljenom u ruci, čekati dolazak Gospodara života.

„Znademo da je pokojna Marica ne samo živjela ovaj život, nego kao vjernica živjela ga je u vjeri u uskrsnuće i život vječni. I molimo dragoga Boga da je nagradi životom vječnim. Vjerujemo također da je kao Isusova vjernica prošla kroz ovaj život opasanih bokova, tj. da je na kraju života ponijela i zasluge na onaj svijet i da je to radila s upaljenom svjetiljkom, hraneći svoje djelovanje mudrošću Evanđelja svjetlom s nebesa – Isusom Kristom koji je naša nada. Neka dragi Bog i sve nas danas ovdje blagoslovi kako bismo u svome životu djelovali, radili, svjedočili za Isusa Krista s upaljenim svjetiljkama, tj. mudro i razborito kao njegovi učenici, odnosno kao oni koji nasljeduju njegov primjer i primjer njegovih svetaca“, kazao je na kraju propovijedi nadbiskup Vukšić.

U ime provincijala fra Zdravka Dadića i Provincije Bosne Srebrene riječi sućuti izrekao je fra Janko Ćuro koji je poslije Svete mise vodio sprovodne obrede.

Marica je rođena je 13. veljače 1939. U kršćanskom braku sa suprugom Tadijom, koji je preminuo 2004., ima dvoje djece, sina fra Miroslava i kćerku Tatjanu. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Obred primanja i zavjetovanja Franjevačkog svjetovnog reda Međugorje

Katoličke vijesti

Papa: Jakost nas tjera da reagiramo i kažemo odlučno „ne“ svim opakostima

Katoličke vijesti

Papinska akademija za život se seli u rimsku četvrt Trastevere

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti