Nove vatikanske norme primijenjene u navodnim talijanskim ukazanjima
Kršćanski život

Nove vatikanske norme primijenjene u navodnim talijanskim ukazanjima

U skladu s novim vatikanskim normama o navodnim nadnaravnim pojavama, talijanski biskup dao je svoj “nihil obstat” priznajući pastoralnu i duhovnu vrijednost pobožnosti Gospe od mistične Ruže Montichiari i dopuštajući eventualna hodočašća na srodna mjesta u svojoj biskupiji .

Biskup Pierantonio Tremolada iz Brescie izdao je dekret 8. srpnja nakon što mu je Dikasterij za nauk vjere rekao da nije pronašao ništa što je izravno u suprotnosti s crkvenim učenjem u spisima pokojne Pierine Gilli, koja je tvrdila da je primila poruke iz niza Marijanska ukazanja 1947. i 1966. godine.

“Vjernici su ovlašteni dati (fenomenu) svoje prianjanje na razborit način”, napisao je biskup u svom dekretu. Međutim, dekret nije deklaracija kojom se priznaje nadnaravno podrijetlo ili karakter navodnih događaja, te vjernici nisu dužni u njih vjerovati, dodao je.

Dok je pobožnost Gospe od Ruže mistične diljem svijeta, Tremolada je rekao da se njegov dekret odnosi na njegovu biskupiju i da bi, prema novim normama, svaki biskup trebao procijeniti i odlučiti što je pastoralno razborito u vlastitoj biskupiji nakon savjetovanja s dikasterijem.

Od početka srpnja, Vatikanski doktrinarni ured objavio je dvije izjave ili pisma u vezi s određenim slučajevima navodnih ukazanja i objava budući da su 17. svibnja objavljene nove norme koje pomažu biskupima da brže i pažljivije postupaju u razlučivanju navodnih nadnaravnih pojava.

Prva je bila izjava izdana 27. lipnja u kojoj je dikasterij potvrdio prosudbu biskupa Marca Salvija iz Civite Castellana koji je u ožujku izjavio da navodna ukazanja u Trevignano Romanu u Italiji nisu bila nadnaravna. Dikasterij je potvrdio i biskupovu zabranu pobožnosti i hodočašća u mjestima koja su povezana s navodnim događajima u njegovoj biskupiji.

Nove norme zahtijevaju od biskupa da razaznaju navodne nadnaravne pojave u dijalogu sa svojom nacionalnom biskupskom konferencijom i da svoju prosudbu pošalju dikasteriju na mišljenje i odobrenje.

Norme također dopuštaju biskupima da donesu jedan od šest zaključaka koji ne zahtijevaju nikakvu sigurnost o nadnaravnoj autentičnosti samog fenomena.

U pismu Tremoladi od 5. srpnja, prefekt dikasterija, kardinal Víctor Manuel Fernández, rekao je da glavna svrha normi više nije utvrditi nadnaravni karakter navodnog fenomena, već dati “doktrinalno-pastoralnu procjenu” na temelju “plodova” pobožnosti.

Dikasterij je dao svoj doktrinarni sud o porukama koje je sastavio Gilli kako bi podržao biskupovo vlastito razlučivanje, dopuštajući tako biskupu da izda vlastiti dekret.

Kardinal je rekao da dikasterij “nije pronašao nikakve elemente u porukama koje je proširila Pierina Gilli koji su izravno u suprotnosti s učenjem Katoličke Crkve o vjeri i moralu. Niti nalazimo negativne moralne aspekte ili druga kritična pitanja u činjenicama povezanim s ovim duhovnim iskustvom. “

Nabrojao je niz “pozitivnih aspekata koji se ističu u porukama u cjelini i drugih koji, umjesto toga, zaslužuju pojašnjenje kako bi se izbjegli nesporazumi”.

No, “možemo tvrditi da duhovni prijedlog koji proizlazi iz iskustava koje je pripovijedala Pierina Gilli u vezi s Gospom od mistične Ruže ne sadrži teološke ili moralne elemente protivne nauku Crkve”, rekao je kardinal.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bivši anglikanski vikar postaje prvi biskup Ordinarijata Ujedinjenog Kraljevstva

Katoličke vijesti

Proglas sudionika programa „Mladi i demokracija“

Katoličke vijesti

Glumac Gary Sinise odaje počast sinu koji je preminuo: ‘Čovjek koji je volio svoju katoličku vjeru’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti