Ruske snage osvajaju istočnu Ukrajinu
Europa

Ruske snage osvajaju istočnu Ukrajinu

Borbe trenutno bjesne u blizini Avdiivke u regiji Donjeck dok Moskva pokušava iskoristiti prednost prije nego što zapadna pomoć stigne.

Ruska vojska je značajno napredovala u istočnoj Ukrajini.

U svom dnevnom ažuriranju obavještajnih podataka u utorak, Institut za proučavanje rata (ISW) rekao je da je moskovska vojska zauzela položaj u Ocheretyne blizu Avdiivka u istočnoj regiji Donjecka.

Snimka koju su objavili prokremaljski vojni blogeri prikazuje rusku zastavu kako se vijori iznad uništenog sela, usred izvješća da su ruske trupe napredovale nekih 5 km u 10 dana.

ISW je rekao da snage Moskve nisu imale punu kontrolu nad tim područjem.

Prema američkom think tanku, situacija na prvoj crti bojišnice “vjerojatno će se nastaviti pogoršavati… osobito ako ruske snage pojačaju svoje napade kako bi iskoristile ograničeni prozor prije dolaska nove američke pomoći”.

Ukrajinski vojni zapovjednici procjenjuju da do 25.000 ruskih vojnika pokušava napasti Chasiv Yar i okolna naselja u regiji Donetsk.

Pokušavaju zauzeti selo Ivanovskoye i predgrađe Bogdanovke kako bi se probili do Chasiv Yara.

Chasiv Yar je ključna strateška točka za daljnje napredovanje prema Kostiantynivki, Kramatorsku i Sloviansku – tri grada u Donjecku.

Pentagon je spreman poslati milijardu dolara (0,93 milijarde eura) nove vojne pomoći Ukrajini, rekli su američki dužnosnici u utorak.

U međuvremenu, UK je također najavio 580 milijuna eura novu vojnu podršku za Kijev i Litvu rekao je da je prebacio seriju zapovjedno-stožernih oklopnih vozila M577 u Ukrajinu.

Najave su uslijedile nakon zabrinutosti analitičara da su kašnjenja zapadne sigurnosne pomoći pomogla ruskoj ofenzivi, a ISW je u veljači rekao da Kijev mora sačuvati vojni materijal.

Dio američke vojne pomoći Ukrajini već je u Njemačkoj i Poljskoj, čime se skraćuje vrijeme potrebno da oružje i oprema stignu na frontu, izvijestio je CNN.

Ipak, zabrinutosti ima.

“Čak i ako američki materijal krene brzo, transportna logistika će vjerojatno značiti da pomoć ‘neće početi utjecati na situaciju na prvoj liniji još nekoliko tjedana’, napisao je ISW na X u utorak.

U utorak je ruski ministar obrane Shoigu rekao da će moskovska vojska pojačati intenzitet napada na logističke centre i baze za skladištenje zapadnog oružja u Ukrajini kao odgovor na američki zakon o pomoći.

U veljači su se ukrajinske snage povukle iz Avdiivke, tvrdeći da nedostatak topničkih granata i sustava protuzračne obrane sa Zapada ograničava sposobnost ukrajinskih trupa da se obrane od ruskog napredovanja.

Od ruske invazije Ukrajine u veljači 2022., Washington je Ukrajini poslao više od 44 milijarde dolara (41 milijardu eura) oružja, održavanja, obuke i rezervnih dijelova.

Veći dio tog vremena paketi pomoći kretali su se rutinski svakih nekoliko tjedana.

Ali novac je počeo presušivati ​​do kraja fiskalne godine 30. rujna.

Do sredine prosinca, Pentagon je rekao da je ostao bez novca i da mora prestati slati oružje jer, bez zastoja paketa financiranja u Kongresu, više ne može priuštiti njegovu zamjenu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kako oživjeti slavlje Uskrsa

Katoličke vijesti

Papa Franjo hvali povijesni sabor u Kini kao ‘autentično sinodalno putovanje’

Katoličke vijesti

Alabama House donosi zakon koji štiti IVF

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti