Evo najnovijih informacija o mjerama pobačaja za glasanje 2024
Europa

Evo najnovijih informacija o mjerama pobačaja za glasanje 2024

Osoblje CNA, 22. svibnja 2024. / 07:00 sati

Do izbora 2024. ostalo je manje od šest mjeseci. Dok su sve oči uprte u predsjedničku borbu, postoje i brojni napori aktivista za pobačaj da se prava na pobačaj uključe u državne zakone i ustave.

Gotovo desetak država razmatra takve mjere uoči izbora u studenom. Napori dolaze nakon ukidanja Roe protiv Wadea 2022. godine, koji je državama vratio ovlast donošenja zakona o pobačaju, što je rezultiralo time da je gotovo polovica država donijela jaku zaštitu za bebe u maternici.

CNA prati napore i zagovornika pobačaja i zagovornika života da stave glasove vezane uz pobačaj na glasački listić u studenom 2024. U nastavku pogledajte najnovije informacije o glasačkim mjerama u cijeloj zemlji.

Arizona

Odbor za političku akciju Arizona za pristup pobačaju rekao je u travnju da je prikupila više od 500.000 potpisa kako bi svoj ustavni amandman za pobačaj stavio pred glasače u studenom. Prag za aktiviste bio je oko 383.000, a rok za potpise je 3. srpnja.

Predloženi amandman dopuštao bi kasne pobačaje do “održivosti fetusa” – oko 22-24 tjedna – ili kasnije u trudnoći ako liječnik smatra da je potrebno da žena prekine život svog djeteta. Ured državnog tajnika ipak će morati ovjeriti potpise prije nego što se inicijativa pojavi na glasačkom listiću.

Abortus je trenutno u Arizoni zabranjen do 15. tjedna trudnoće.

Država je bila u središtu pozornosti aktivista za pobačaj i za život tijekom 2024. godine zbog svađa oko zabrane pobačaja iz 1860-ih koja je još uvijek u knjigama u državi. Demokrati i neki otcijepljeni republikanci uspjeli su u tome ukidanje zakona početkom svibnja.

Arkansas

Skupina koja se zalaže za pobačaj Arkansans for Limited Government predložila je državnom odvjetniku jezik glasovanja koji bi mogao rezultirati glasovanjem o pobačaju u studenom.

Izvorno predloženi državni ustavni amandmančiji je inicijalni nacrt glavni državni odvjetnik odbacio u studenom, zabranio bi državi da ograniči “pristup pobačaju unutar 18 tjedana od začeća, ili kasnije u trudnoći u slučajevima silovanja, incesta, [and] u slučaju fatalne fetalne anomalije.”

Arkansans for Limited Government nije odgovorio na upit jesu li osigurali dovoljno potpisa za stavljanje amandmana pred birače u studenom. Grupa je bila i dalje poziva na potpise na svojoj Facebook stranici prošli tjedan; potrebno je prikupiti gotovo 100.000 potpisa kako bi prijedlog došao na glasovanje.

David Cox, pomoćnik ravnatelja Obiteljskog vijeća sa sjedištem u Little Rocku, rekao je za CNA prošle godine da bi “ukoliko se usvoji, formulacija amandmana efektivno izbrisala desetljeća dobrih zakona za život” u državi.

U Arkansasu je pobačaj protuzakonit u gotovo svim slučajevima osim ako liječnik utvrdi da je pobačaj neophodan da bi se spasio majčin život.

Colorado

Zagovornici s obje strane rasprave o pobačaju u Coloradu podijelili su prijedloge dvobojnog glasanja za 2024. Da bi bilo koji amandman došao na glasanje, zagovornici su morali prikupiti više od 124.000 potpisa.

Inicijativa za životkoji bi bio dodan državnom zakonskom kodu, propisivao bi da živo ljudsko dijete “ne smije biti namjerno raskomadano, osakaćeno, otrovano, opečeno, izgladnjelo, izbodeno, davane otrovne injekcije za koje se zna da uzrokuju smrt, ostavljeno da umre od elemenata zbog nedostatka topline ili prehrane”, ili na drugi način ubijeni.

Nije uspjela prikupiti dovoljno potpisa prije krajnjeg roka 18. travnja.

Mjera za pobačaju međuvremenu bi potvrdio državne zakone koji su već na snazi ​​i koji dopuštaju abortus tijekom svih devet mjeseci trudnoće.

Njegov jezik bi izmijenio državni ustav kako bi rekao da vlada “neće uskratiti, ometati ili diskriminirati ostvarivanje prava na pobačaj, uključujući zabranu pokrića zdravstvenog osiguranja za pobačaj.”

Ured državnog tajnika Colorada rekao prošli tjedan da je mjera osigurala dovoljno potpisa da se kvalificira za izbore 2024.

Pobačaj je trenutno legalan u svim fazama trudnoće u Coloradu, jednoj od samo nekolicine država koje dopuštaju pobačaj u bilo kojem trenutku.

Florida

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Grupa koja se zalaže za pobačaj Floridians Protecting Freedom uspješno je prikupila dovoljno potpisa kako bi svoju inicijativu za pravo na pobačaj uvrstila u ustavne amandmane na glasanje u studenom.

Predloženo Jezik mjera dodala bi pravo na pobačaj prije točke “održivosti” državnog ustava ako to odobri 60% birača. Također bi omogućio pobačaj kasnije u trudnoći ako ženin liječnik smatra da je potrebno prekinuti život njezina djeteta.

Glavni državni odvjetnik Floride u listopadu 2023. je upitao je državni Vrhovni sud blokirati pokušaj, tvrdeći da inicijativa “ne zadovoljava zakonske uvjete za glasanje.”

Sudski suci vladao u travnju da bi se mjera mogla pojaviti na glasačkom listiću.

Na Floridi je pobačaj trenutno protuzakonit nakon šest tjedana trudnoće uz ograničene iznimke.

Maryland

Predloženi amandman o pravu na reproduktivnu slobodu u Marylandu zacementirao bi “pravo” na pobačaj u državnom ustavu i onemogućio donošenje pro-life zakona. Državno zakonodavno tijelo dodalo je amandman na glasački listić nakon što je usvojen supervećinom glasova (60%). O tome će konačno odlučiti birači u državi 5. studenoga.

Državni zakoni Marylanda o pobačaju bili su ekstremni čak i prije nego što je Roe protiv Wadea poništen 24. lipnja 2022. U travnju te godine, zakonodavno tijelo dodjeljuje 3,5 milijuna dolara godišnje za tamošnju obuku o “brizi o pobačaju”.

U međuvremenu, Odbor za javne radove Marylanda, u lipnju ove godine odobrio gotovo 1,3 milijuna dolara u hitnoj potrošnji za plaćanje zaliha od dva lijeka za pobačaj kao odgovor na tužbu koja bi mogla skinuti jedan od lijekova s ​​tržišta.

Maryland trenutno ne postavlja gestacijska ograničenja na pobačaj. Obavijest roditelja potrebna je za maloljetnicu za pobačaj.

Missouri

Grupa za pobačaj Missourians for Constitutional Freedom najavljen u svibnju da je predala više od 380.000 potpisa za stavljanje svoje inicijative za pobačaj na izborni listić u studenom. Mjeraako bude usvojen, izmijenio bi državni ustav kako bi uspostavio široko pravo na pobačaj.

Protumjeru, onu koja bi dovela do legalizacije pobačaja u državi, predložio je Missouri Women & Family Research Fund. Ta grupa, koju je pokrenuo dugogodišnji republikanski djelatnik Jamie Corley, tvrdio je na svojoj web stranici da bi država trebala osigurati “razumne iznimke za skrb o pobačaju, zaštitu za kontrolu rađanja i imunitet za majke i liječnike protiv kaznenog progona.”

U tu svrhu grupa je podnijela više predloženih ustavnih amandmana u državu u kolovozu. Ipak, grupa je obustavila svoju kampanju u veljači, a Corley je izjavio da bi dvostruke kampanje za pobačaj mogle “stvoriti zbrku i potencijalno podijeliti glasovanje”.

Pobačaj je u Missouriju protuzakonit s malim iznimkama koje se odnose na život i/ili zdravlje majke.

Montana

U travnju je Vrhovni sud Montane rekao da tamošnji aktivisti koji se zalažu za pobačaj mogu skupiti potpise za stavljanje državnog amandmana na ustav za pobačaj na glasanje u studenom.

Mjeraako bude usvojen, “izmijenio bi Ustav Montane kako bi izričito omogućio pravo na donošenje i provođenje odluka o vlastitoj trudnoći, uključujući pravo na pobačaj.”

Aktivisti moraju prikupiti više od 60.000 potpisa do 21. lipnja kako bi ovu mjeru uvrstili na glasački listić.

Nebraska

Grupa koja se zalaže za pobačaj Zaštitite naša prava podnijela je državnom tajniku formulacije koje bi mogle vidjeti pobačaj na glasačkom listiću u studenom. Potrebno je prikupiti više od 87.000 potpisa kako bi prijedlog došao na glasovanje.

Mjeraako bude odobren, “izmijenio bi Ustav Nebraske kako bi svim osobama osigurao temeljno pravo na pobačaj bez uplitanja države ili njezinih političkih jedinica do fetalne održivosti.”

Zagovornici te mjere nisu pojasnili CNA-u jesu li prikupili dovoljno potpisa da kvalificiraju mjeru za glasovanje u studenom. Rok je 5. srpnja.

Predloženi amandman za život, u međuvremenu, izmijenio bi državni ustav kako bi zabranio pobačaj “u drugom i trećem tromjesečju” osim u slučajevima hitnih medicinskih slučajeva ili kada je beba proizvod silovanja ili incesta. Zagovornici tog amandmana također nisu odgovorili na pitanje jesu li osigurali dovoljno potpisa.

Država početkom ove godine ograničena pobačaj do 12 tjedna trudnoće.

Nevada

Koalicijska skupina za pobačaj Nevadans za reproduktivnu slobodu rekao je u travnju ove godine da je dosegla “više od 50%” svog cilja prikupljanja dovoljno potpisa za stavljanje državnog ustavnog amandmana na izbore u studenom. Zagovornicima inicijative potrebno je 102.000 valjanih potpisa do 26. lipnja kako bi se kvalificirali za glasovanje.

Mjera potvrdio bi trenutne ekstremne zakone o pobačaju i dodao državnom ustavu “temeljno pravo na pobačaj” do točke “održivosti fetusa”. Također bi omogućio pobačaj kasnije u trudnoći ako ženin liječnik smatra da je potrebno prekinuti život njezina djeteta.

Grupa je već dosegla prag potreban za stavljanje te mjere na glasački listić, ali aktivist rekao je lokalnim medijima da zagovornici pobačaja “žele biti sigurni da su svi naši podaci apsolutno točni” i stoga skupljaju dvostruko više potpisa od potrebnog. Skupina koja se zalaže za pobačaj nije odgovorila na upit CNA-a je li ispunila svoj cilj od travnja.

Ranije ove godine guverner Nevade Joe Lombardo, republikanac, potpisan u zakon mjera za zaštitu pobačaja koji krše zakone o pobačaju u drugim državama i sprječavanje odbora za izdavanje dozvola za zdravstvenu skrb da diskvalificiraju osobu zbog njenog ili njezinog sudjelovanja u pružanju pobačaja.

Pobačaj je legalan do otprilike 24 tjedna trudnoće u državi, ili čak i kasnije u trudnoći ako je život majke u opasnosti.

New York

U New Yorku su zastupnici isprva uspjeli dobiti predloženi amandman na glasačkom listiću 2024. godine. Dodalo bi takozvano “pravo” na pobačaj državnom ustavu u obliku amandmana o jednakim pravima.

Državno zakonodavno tijelo dodalo je amandman na glasački listić nakon što je usvojen većinom glasova u oba doma u dva uzastopna zakonodavna zasjedanja, kako je propisano zakonom. Prijedlog djelomično je propisano da stanovnici države “moraju [not] biti uskraćena jednaka prava prema zakonima [of the state]” na temelju „trudnoće”.

Ali državni sudac Vrhovnog suda vladao u svibnju da se mjera nije mogla pojaviti na glasačkom listiću u studenom jer država nije slijedila odgovarajuću proceduru pri njezinu dodavanju. Država je obećala žalbu na odluku.

Pobačaj je legalan u New Yorku kroz “održivost”, iako je u velikoj mjeri dostupan i nakon održivosti, uz iznimke za “mentalno zdravlje” majke.

Južna Dakota

Državni tajnik Južne Dakote potvrđeno u svibnju da će se amandman za pobačaj pojaviti pred biračima na glasačkom listiću u studenom 2024.

Mjera uspostavio bi “ustavno pravo na pobačaj” i dopustio smrtonosni postupak kroz svih devet mjeseci trudnoće. Prikupljanje potpisa predvodila je skupina za pobačaj Dakotans for Health.

Pobačaj je protuzakonit u Južnoj Dakoti osim izuzetaka s spasiti majčin život.

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Jonah McKeown

Jonah McKeown je pisac i producent podcasta za Catholic News Agency. Magistrirao je na Fakultetu novinarstva Sveučilišta Missouri i radio je kao pisac, producent za javni radio i kao snimatelj. Nalazi se u St. Louisu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Južnosudanski biskup: Naš narod ‘na rubu neimaštine, polako nestaje’

Katoličke vijesti

Zašto je lipanj mjesec Presvetog Srca Isusova?

Katoličke vijesti

Biden kaže da ‘nema dobrog razloga’ za razgovor s Putinom

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti