RETROSPEKTIVA I PERSPEKTIVE NOVIM PASTIRIMA POMLAĐENE CRKVENE POKRAJINE
Srijemska biskupija

RETROSPEKTIVA I PERSPEKTIVE NOVIM PASTIRIMA POMLAĐENE CRKVENE POKRAJINE

22. svibanj 2024.

60. skupština biskupa Đakovačko-osječke metropolije

ĐAKOVO (TU) – Pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita Đure Hranića u Nadbiskupskom domu u Đakovu, 21. svibnja 2024., održana je 60. skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, uz sudjelovanje srijemskog biskupa Fabijana Svaline, imenovanog požeškog biskupa Ive Martinovića, pomoćnog biskupa đakovačko-osječkog Ivana Ćurića, srijemskog biskupa u miru Đure Gašparovića te mr. sc. Daria Hrge, kancelara Nadbiskupskog ordinarijata u Đakovu kao zapisničara. Nakon molitve Trećeg časa nadbiskup Hranić je prisutnima izrazio srdačnu dobrodošlicu, istaknuvši kako je od posljednje skupštine, Đakovačko-osječka crkvena pokrajina u svega nekoliko mjeseci pomlađena imenovanjem obojice novih biskupa sufragana. Izrazio je zahvalnost na dosadašnjoj ugodnoj i dobroj suradnji prvom biskupu obnovljene Srijemske biskupije Đuri Gašparoviću, koji je biskupsku službu započeo prije 28 godina kao pomoćni biskup đakovački i srijemski, a od toga je 16 godina proveo na čelu Srijemske biskupije. Zahvalio je na plodnom i konstruktivnom doprinosu i prvom požeškom biskupu mons. Antunu Škvorčeviću,  koji je svih 27 godina svoje biskupske službe proveo na čelu novoutemeljene Požeške biskupije. U nastavku je uputio čestitke na imenovanju novom biskupu Požeške biskupije mons. Ivi Martinoviću te mu je izrazio dobrodošlicu u Đakovačko-osječku crkvenu pokrajinu. Čestitao je i biskupu Fabijanu Svalini na preuzimanju službe dijecezanskog biskupa Srijemske biskupije te je obojici izrazio nadu i želju za budućom plodnom i dobrom suradnjom u okviru zajedničke crkvene pokrajine.

U radnom dijelu, nadbiskup Đuro je uvodno istaknuo kako je posebnost Đakovačko-osječke crkvene pokrajine to što je Srijemska biskupija u sastavu Republike Srbije, a s druge strane, svaka od triju biskupija u crkvenoj pokrajini na svome teritoriju ima sjedište po jednog pravoslavnog episkopa. Geografska smještenost crkvene pokrajine na susretu kršćanskog Istoka i Zapada sugerirala je biskupima da trebaju biti osobito osjetljivi za odnos prema Srpskoj pravoslavnoj Crkvi te za dijalog i ekumensku suradnju s njezinim pastirima. Osim što se redovito okupljaju na zajedničku razmjenu iskustava, na promišljanje svoje crkvene i društvene stvarnosti i na rješavanje uvijek novih pitanja, biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine su zbog geografskih, društvenih, crkvenih, političkih, vjerskih i kulturnih posebnosti svoje crkvene pokrajine osjećali potrebu njegovati redoviti dijalog te su se periodično susretali također i s beogradskim nadbiskupima te s apostolskim nuncijima u Republici Srbiji. Na svemu što je na tom planu crkvenog i ekumenskog dijaloga te uzajamne suradnje do sada učinjeno, nadbiskup Đuro je na poseban način zahvalio za vrijedan doprinos i inicijative biskupu Antunu Škvorčeviću.

Iznio je pregled tema i pitanja kojima su se biskupi bavili na svojim skupštinama kroz minulih 16 godina, od uspostave nove crkvene pokrajine do sada. Istaknuo je određene plodove zajedničkih okupljanja i promišljanja na šezdesetak proteklih skupština te neka pitanja i izazove koji stoje pred njima u vidu snaženja još plodnije suradnje i zajedništva na razini crkvene pokrajine. Biskupi su se osvrnuli na retrospektivu nadbiskupa Đure i na uistinu bogatu i široku lepezu tema i pitanja kojima su se do sada bavili na skupštinama biskupa slavonsko-srijemske metropolije. Iznijeli su također i svoja viđenja o učestalosti budućih susreta na metropolijskoj razini, određene izazove i prijedloge tema za doglednu budućnost te su podržali potrebu i važnost nastavka njegovanja dosadašnjeg unutarcrkvenog dijaloga i suradnje s vlastitim okruženjem te ekumenskih odnosa sa Srpskom pravoslavnom Crkvom.  

Riječi zahvalnosti biskupa Svaline ostalim biskupima za njihovo vrijeme, pozornost, pomoć i podršku, koju su na minulim skupštinama biskupa pružili Srijemskoj biskupiji, usmjerila je daljnji razgovor i zajedničko promišljanje biskupa posebno na aktualne izazove, poteškoće, planove i potrebe u Srijemskoj biskupiji te prema zajedničkom traženju mogućih prikladnih rješenja.

Završnom dijelu susreta za bratskim stolom pridružio se i nadbiskup u miru Marin Srakić.

Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije

Izvor: www.djos.hr

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

SUSRET MLADIH SRIJEMSKE BISKUPIJE

Katoličke vijesti

SRIJEMCI NA IZLETU U OSIJEKU

Katoličke vijesti

PROSLAVLJEN NASLOVNIK VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti