Regija AMECEA pohvaljena za predanost inicijativama zaštite
Svijet

Regija AMECEA pohvaljena za predanost inicijativama zaštite

Na konferenciji koja je okupila dio biskupa iz regije Udruge biskupskih konferencija članica u istočnoj Africi (AMECEA) i druge klerike koji se bave zaštitom maloljetnika u biskupijama, visoki vatikanski dužnosnik cijenio je napore regije u njezinoj predanosti zaštita djece, maloljetnika i ranjivih.

s. Jecinter Antoinette Okoth, FSSA – Nairobi.

Tajnik Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika, biskup Luis Manuel Ali, koji je započeo svoj ovogodišnji mandat sredinom ožujka, priznao je u svom obraćanju sudionicima AMECEA-e da male kršćanske zajednice (SCC) postaju važan stup za AMECEA regija u promicanju pitanja zaštite.

“Vrlo sam ohrabren što kao biskupi već radite puno na zaštiti i zaštiti djece u svojim zemljama…. Razumijem da većina vaših biskupskih konferencija čini mnogo u obučavanju osoblja koje radi s djecom u vašim ustanovama. Ovo je jasan pokazatelj vaše predanosti integraciji zaštite u vaš evangelizacijski rad,” rekao je biskup Herrera koji je pomoćni biskup Bogote u Kolumbiji. On je intervenirao u virtualnom obraćanju delegatima koji su se fizički sastali u Donum Dei, Roussel House u Karenu, Nairobi, Kenija.

Obitelji su temelj zaštite djeteta

Biskup Herrera je dodao da je „pohvalno da sve Biskupske konferencije članice AMECEA-e imaju urede za zaštitu i da su u tijeku planovi za preispitivanje politika koje su usklađene s Vos Estis Lux Mundi (Apostolsko pismo koje je uspostavilo nove proceduralne norme za borbu protiv seksualnog zlostavljanja i osiguralo da Biskupi i redovnički poglavari odgovaraju za svoje postupke) i drugi relevantni crkveni dokumenti.

Prema vatikanskom dužnosniku, “vizionarsko vodstvo u regiji AMECEA podržano crkvenom strukturom od malih kršćanskih zajednica do razine konferencije, strateško je jer su obitelji temelj za zaštitu djece.”

Inicijativa Memorare

Kao Povjerenstvo koje je osnovano unutar Dikasterija za nauk vjere, biskup Herrera je rekao da je predano suradnji s regijama u hvalevrijednom radu putem lokalno vođenih inicijativa i partnerstvu kroz inicijativu Memorare, (potez koji ima za cilj pomoći i surađivati ​​s mjesnim Crkvama diljem svijeta u obuci i jačanju sposobnosti prevencije i zaštite djece i ranjivih odraslih.)

Budući da je Crkva u Africi blagoslovljena brzo rastućim brojem predanih vjernika, od kojih su veliki postotak djeca i mladi, a također blagoslovljena povećanjem broja zvanja, Prelat je rekao: „Vaše sudjelovanje u ovoj radionici, kao pastira i voditelja, je ključni korak u našoj misiji da osiguramo zaštitu ove djece i mladih, kao i ranjivih odraslih osoba”, rekao je biskup Herrera.

Dodao je da je aktivno sudjelovanje u mjesnim crkvama u regiji AMECEA znak predanosti i svjedočanstvo neprocjenjive uloge biskupa „u osiguravanju opipljivih struktura za sprječavanje zlostavljanja i pružanje iscjeljenja onima koji ga dožive. Za ovo te pohvaljujem!”

Solidarnost sa zemljama u AMECEA-i

Kolumbijski biskup također je izrazio solidarnost i bliskost s biskupskim konferencijama u regiji nakon izazova s ​​kojima se suočavaju različite zemlje, uključujući prirodne katastrofe, političko nasilje i sukobe. “Molimo se da prateći vas u vašoj službi zaštite, Crkva nepokolebljivo svjedoči o spasonosnoj i ujedinjujućoj ljubavi uskrsloga Krista – koji je Kralj”, rekao je.

Papinsko povjerenstvo za zaštitu maloljetnika ima mandat od Svetog Oca da prati mjesne Crkve u razvoju i ostvarenju njihovih zaštitnih smjernica, da nadzire, gradi kapacitete i prati konferencije i biskupije u punoj provedbi Vos estis lux mundi ( VELM) i izraditi godišnje izvješće kao alat za odgovornost i transparentnost u praćenju napretka Crkve u zaštiti.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kolumbija: Sestre dominikanske misionarke ‘s nadom gledaju u budućnost’ – Vatican News

Katoličke vijesti

Teksasu je ponovno onemogućeno provođenje kontroverznog zakona usmjerenog na migrante – za sada

Katoličke vijesti

Razmatranje Gospodnjeg dana: srodstvo, jedinstvo i komemoracija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti