Caritas Malezije poziva Crkvu na borbu protiv klimatske krize usred nedavnih poplava – Vatican News
Svijet

Caritas Malezije poziva Crkvu na borbu protiv klimatske krize usred nedavnih poplava – Vatican News

Katolička crkva u Maleziji, putem svojeg ogranka za društveno djelovanje, pozvala je dionike da se pozabave poplavama i širim učincima klimatske krize provedbom održivih, dugoročnih rješenja.

Autor: Mark Saludes, LiCAS News

„Savjesna svijest i naša odgovornost da brinemo o stvorenom su od ključne važnosti. Crkve trebaju biti proaktivnije u donošenju[središnjeporuke[thecentralmessageof Laudato si’]poprijeko”, rekao je vlč. Fabian Dicom, ravnatelj Caritasa Malezije.

Svećenik je uputio poziv kao odgovor na ozbiljne poplave u okrugu Penampang, dijelu Zapadne obale u Sabahu, Malezija.

Prema riječima dužnosnika okruga, 5. srpnja preko 2300 obitelji bilo je pogođeno poplavom koja je pogodila najmanje 16 sela.

“Utjecaj poplave ovaj je put bio gori od prethodnih poplava. Visina poplavnih voda premašila je uobičajene procjene”, rekla je sestra Anita James, koordinatorica Caritasa Kota Kinabalu.

Organizacije Caritasa unutar župa nadbiskupije Kota Kinabalu brzo su reaktivirale svoje jedinice za brzo reagiranje kako bi procijenile štetu od poplava, unatoč tome što su mnogi ključni članovi osobno pogođeni poplavom, prema riječima sestre James.

Prošlog je tjedna nacionalni Caritas isplatio sredstva za pomoć Caritasu Kota Kinabalu u kupnji opreme kao što su generatori i vodene pumpe.

Fr. Dicom je, međutim, rekao da osim pružanja pomoći i oporavka, Crkva mora aktivno pomagati ljudima da prepoznaju i razumiju veze između klimatske krize, ljudskih poteškoća, siromaštva i pitanja migracije.

“Svi su oni povezani. Ekološka kriza je toliko kritična da moramo ići dalje od puke pripreme za upravljanje katastrofama,” rekao je svećenik.

Sestra Anita James (u sredini), koordinatorica Caritasa Kota Kinabalu, vodi operaciju hitne pomoći za zajednice pogođene teškim poplavama u okrugu Penampang u Sabahu, Malezija.  Osim posljedica poplave, četiri župe u nadbiskupiji Kota Kinabalu pogođene su klizištima.  Foto Caritas Kota Kinabalu

Sestra Anita James (u sredini), koordinatorica Caritasa Kota Kinabalu, vodi operaciju hitne pomoći za zajednice pogođene teškim poplavama u okrugu Penampang u Sabahu, Malezija. Osim posljedica poplave, četiri župe u nadbiskupiji Kota Kinabalu pogođene su klizištima. Foto Caritas Kota Kinabalu

Sestra James je priznala da se lokalni Caritas suočava s ograničenjima u svojim sposobnostima odgovora, naglašavajući potrebu za poboljšanim sustavima za brzo identificiranje prioritetnih obitelji, potreba i lokacija.

Napomenula je da je povećanje organizacijskih kapaciteta članova Caritasa ključno te da se za to moraju aktivno prikupiti resursi.

‘Najgora poplava ikada’

Ovogodišnje poplave pokazale su se posebno razornim zbog povećanog intenziteta oborina i razvoja infrastrukture, prema Anne B. Lasimbang, osnivačici i izvršnoj direktorici PACOS Trusta.

Lasimbang je objasnio da regija doživljava godišnje poplave tijekom kišne sezone kada rijeke nabujaju do vrha. Međutim, nedavne klimatske promjene dovele su do intenzivnijih padalina, koncentrirajući jake pljuskove na određena područja i pogoršavajući ozbiljnost poplava.

“Nije kao kiša na koju smo padali davno. Sada kiša pada vrlo intenzivno na određenim područjima,” rekao je Lasimbang.

Utjecaj poplava je povećan rastom stanovništva i razvojnim aktivnostima koje su zadirale u prirodne poplavne ravnice.

Područja koja su nekada apsorbirala kišnicu, poput močvara i rižinih polja, popunjena su kako bi se prilagodila ovom rastu, uklanjajući prirodne prepreke za poplave.

“Davno smo sadili rižu; imali smo rižina polja koja bi apsorbirala dio poplavne vode tijekom jakih kiša,” prisjetila se.

Posljedice tih promjena bile su strašne. Gotovo sve kuće u okrugu bile su pogođene nedavnim poplavama, što predstavlja značajan porast u odnosu na prethodne godine.

Osnovna infrastruktura također je teško pogođena, s nestankom struje i značajnim oštećenjima na zgradama, uključujući škole. Vlada je to područje proglasila zonom katastrofe dok su se hitne službe borile nositi se s velikom štetom.

“Gotovo sve kuće u našem okrugu bile su pogođene; to znači da ni oni koji nikada prije nisu bili poplavljeni, poput našeg ureda, ovaj put nisu mogli pobjeći,” rekao je Lasimbang za LiCAS.News. “Bili smo poplavljeni, i naša škola i sve ostalo. Vlada je naše područje proglasila područjem katastrofe.”

Autohtone zajednice, koje tradicionalno žive uz riječne obale, nesrazmjerno su pogođene, prema Lasimbangu.

Modernizacija infrastrukture, kao što je uvođenje cjevovodne vode, udaljila je te zajednice od njihovih tradicionalnih načina interakcije s rijekom, umanjujući njihovu sposobnost predviđanja i odgovora na poplave na temelju povijesnog znanja.

“Nekako se odvajamo. Ponekad zbog toga nismo svjesni ili ne vidimo promjene”, primijetio je Lasimbang.

Lasimbangova organizacija, koja je pružala podršku domorodačkim zajednicama u Maleziji, mobilizirala se kako bi koordinirala napore odgovora na katastrofe s Caritasom i drugim crkvenim skupinama.

Međutim, Lasimbang je naglasio da je potrebna dugoročnija potpora, posebno za siromašnije obitelji i neprijavljene radnike koji ne ispunjavaju uvjete za državnu pomoć.

“Lokalno stanovništvo će dobiti pomoć od vlade, ali svi oni koji nisu malezijski stranci neće dobiti nikakvu pomoć. Zato mislim da ćemo pokušati surađivati ​​s Caritasom da i njima pružimo neku pomoć jer sam sigurna da i oni pate”, rekla je.

Ovaj je članak izvorno objavljen na https://www.licas.news/. Sva prava pridržana. Neovlašteno ponovno objavljivanje od strane trećih strana nije dopušteno.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Ogorčenje u Poljskoj natjeralo je Vatikan da da razlog za ostavku katoličkog biskupa

Katoličke vijesti

Južni Sudan: Korak po korak, žene Evanđelja tkaju mir – Vatican News

Katoličke vijesti

Vijesti s Orijenta – 3. svibnja 2024. – Vatikanske vijesti

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti