Kardinal Müller osuđuje kip Djevice Marije koja rađa izložen u austrijskoj katedrali
Europa

Kardinal Müller osuđuje kip Djevice Marije koja rađa izložen u austrijskoj katedrali

CNA Deutsch, 9. srpnja 2024. / 16:25

Kardinal Gerhard Ludwig Müller, prefekt emeritus Kongregacije — sada Dikasterija — za nauk vjere, osudio je kontroverznu figuru izloženu u katedrali u Linzu u Austriji koja prikazuje Djevicu Mariju kako rađa i opisao je kao „reklamu feminističke ideologije koja krši prirodni osjećaj skromnosti.”

Nekoliko dana nakon izlaganja figuri je nepoznata osoba odrubila glavu. Kip nosi naslov “Krunjenje”, što se može shvatiti kao aluzija na krunjenje Djevice Marije. Međutim, termin se također odnosi na trenutak tijekom poroda kada se bebina glava može vidjeti po prvi put dok izlazi iz porođajnog kanala.

Figura u katedrali u Linzu eksplicitno prikazuje upravo ovaj događaj: Djevica Marija raširenih nogu i vrh glave malog Isusa između njih. Iz diskrecijskih razloga i televizija i ostali mediji uglavnom su izostavili pogled između nogu, koji je ipak bio izložen svima koji su posjetili katedralu u Linzu.

U međuvremenu, Biskupija Linz ispričala je Internet stranica kath.net da će “skulptura ostati u umjetničkoj dvorani Mariendom do planiranog završetka izložbe [July 16], ali neće biti vidljiv. “Vrata su zatvorena, svjetla su ugašena.”

Müller ispričao kath.net: “Kritika mijenjanja kršćanske umjetnosti od sredstva pobožnosti u reklamu za feminističku ideologiju u kršenju prirodnog osjećaja skromnosti ne može se pseudoprosvijećeno suprotstaviti optužbom za razboritost ili pseudoteološki kao izraz ultrakonzervativan stav.”

„Ako slikovni prikaz rođenja Isusova vrijeđa vjernike i izaziva razdor u Crkvi [between self-proclaimed progressives and those who are reviled as conservatives]promašen je cilj kršćanske, a posebno sakralne umjetnosti, a to je da u ljudskim djelima izrazi beskrajnu ljepotu Božju“, objasnio je kardinal.

„Slikovni prikaz otajstva objave pravog rođenja Boga kao čovjeka mora imati za cilj učvrstiti gledatelje u njihovoj vjeri u Božje utjelovljenje te usredotočiti se na Krista i štovati ga kao Boga i Spasitelja“, rekao je preč. istaknuto.

Esther Strauß, umjetnica koja je izradila figuru, oglasila se nakon napada na kip, rekavši: “Većinu slika Djevice Marije izradili su muškarci i stoga su često služile patrijarhalnim interesima. Teologinja Martina Resch je to dobro izrazila: ‘Krunidbom’ Marija dobiva svoje tijelo natrag. Tko god da je skinuo glavu skulpture, ponio se vrlo brutalno. Za mene je ovo nasilje izraz činjenice da još uvijek postoje ljudi koji dovode u pitanje pravo žena na vlastito tijelo. Tome se moramo vrlo odlučno suprotstaviti.”

Godine 2021. Strauß je sudjelovao u događaju pod nazivom “Witch Talks”. Tadašnji opis je glasio: „Esther Strauß je na izložbi HEXEN zastupljena s tri svoja rada. Ono što je zajedničko fotografijama i skulpturama performansa jest da napuštaju utabane staze rituala sjećanja, žalovanja i komemoracije koji se prakticiraju na takozvanom Zapadu. Umjesto toga, stvaraju se riskantne veze s mrtvima. Ovi delikatni odnosi koje grade odvode krug predaka i obitelji daleko izvan zapadnog svakodnevnog razumijevanja i vode u zajednicu sa većom vizijom solidarnosti.”

Na njezina web stranica, Strauß sebe opisuje kao “umjetnicu izvedbe i jezika”. Ona također piše: “Ja sam 2016. svojim rukama iskopao djedov grob i prespavao u njegovoj zemlji jednu noć.”

Ova priča je prvi put objavljen od strane CNA Deutsch, CNA-inog partnera za vijesti na njemačkom jeziku. Preveli su ga i prilagodili ACI Prensa i CNA.

Osoblje CNA

Osoblje Katoličke novinske agencije (CNA) tim je novinara koji je posvećen izvještavanju o vijestima o Katoličkoj crkvi diljem svijeta. Naši uredi nalaze se u Denveru, Washingtonu i Rimu. Imamo sestrinske jezične agencije u Keniji, Njemačkoj, Peruu, Brazilu i Italiji. CNA je servis vijesti EWTN-a. S pitanjima nam se možete obratiti na [email protected].

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Učitelj iz New Hampshirea odvezao trudnu učenicu na pobačaj

Katoličke vijesti

Rumunjska i Bugarska dijelom su pristupile šengenskom prostoru

Katoličke vijesti

Papa Franjo prisjeća se zagrljaja predsjednika Palestine i Izraela 2014. godine u molitvi za mir

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti