Razmišljanje o Gospodnjem danu: ‘Baš kao svaki običan čovjek’
Svijet

Razmišljanje o Gospodnjem danu: ‘Baš kao svaki običan čovjek’

Dok Crkva obilježava Krštenje Gospodinovo, Marilynne Robinson iznosi svoja razmišljanja o dnevnim liturgijskim čitanjima pod temom: „Kao i svaki običan čovjek“.

Od Marilynne Robinson

Priča u Marku o Kristovom krštenju je škrta i brzo ispričana, kao što događaji obično budu u ovom najkraćem Evanđelju. Ostale knjige daju nam dragocjen uvid u Ivanov karakter, a preko njega i u Isusov karakter.

Marko nam u svom izvještaju o ovom susretu proroka i Spasitelja govori samo ono najbitnije. Njegovo kratko kazivanje uzdiže priču.

Ivan je poskočio u utrobi svoje majke na zvuk Marijina glasa, prema Evanđelju po Luki. Evanđelje po Ivanu nam govori da je Krstitelj, vidjevši Isusa među onima koji su mu došli na rijeci Jordan, rekao: “Ja ga nisam poznavao”, čovjek, vjerojatno njegov rođak, kojeg je proglasio “Jaganjcem Boga koji oduzima grijehe svijeta.”

Ovaj trenutak začuđenog prepoznavanja, u kojem je Isus, mirno stojeći među gomilom ljudi nadajući se oslobađanju od osjećaja grešnosti, u Ivanovim očima biva preobražen neodoljivom spoznajom da su pravednost i svetost njegova rođaka Isusa sasvim druge vrste od bilo koji s kojim se ikada prije susreo.

Svojom prisutnošću među smrtnicima, kao jedan od njih, Bog već ostvaruje mnogo dublje oproštenje grijeha nego što ga Ivan, velik kakav jest, može početi nuditi.

Ivan je otišao u pustinju kako bi se pripremio govoriti grubu istinu i ponuditi utjehu ljudima koje je tradicija pripremila da cijene svoje proroke. On nosi odjeću i živi životom askete. Farizeji i saduceji koji dolaze Ivanu odjeveni su, školovani i disciplinirani kao religiozni ljudi.

Koliko znamo, Isus je jednostavno radio kao tesar. Ovaj lik svetosti koja preobražava svijet čeka krštenje među grješnicima, kao i svaki običan čovjek.

Ono što se u Mateju čini kao Ivanova neugoda ili zbunjenost – on kaže, sasvim razumno, “Ti me trebaš krstiti, a ti dolaziš k meni?” – odražava nezamisliv trenutak.

Prorok se suočio licem u lice s Ispunjenjem proročanstva. Ivanova borba da izrazi stupanj razlike koju osjeća između svoje misije i Isusove misije potvrđuje njegov proročki uvid i njegovo visoko mjesto u svetoj pripovijesti. Isus želi i prihvaća svoje krštenje.

Prema Marku, Evanđelje Isusa Krista počinje propovijedanjem Ivana Krstitelja i obećanjem da “Za mnom dolazi jači od mene… Ja sam vas krstio vodom; ali on će vas krstiti Duhom Svetim.”

To je istina, i ništa više od nagovještaja mnogo veće istine. Rečeno nam je da Isus dolazi Ivanu iz Galileje. Između njih ne prolaze riječi. Isus uopće ne govori.

Znamo da se krštenje dogodilo jer je “izašao iz vode”. I u ovom odlučujućem trenutku, “odmah je ugledao nebesa otvorena i Duha kako silazi na njega poput goluba.”

Nije nam rečeno što će se vidjeti kad se nebo otvori, ali riječi nam govore da je Isusovo ustajanje iz rijeke događaj čija ljepota kao odgovor uključuje veličinu stvaranja.

Zatim se Duh zazvan vatrenim Krstiteljevim jezikom spušta na njega “poput goluba”, nježno, tiho, elegantno. U ovoj dubokoj tišini čuje se Božji glas: “Ti si Sin moj ljubljeni, to mi je drago.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nadbiskup Fisichella predvodi misu u prvom međunarodnom svetištu na Filipinima

Katoličke vijesti

‘Neka nam Uskrs da hrabrosti da izaberemo mir i bratstvo u Južnom Sudanu’ – Vatican News

Katoličke vijesti

Norveška počinje pripreme za jubilej svetog Olafa 2030. godine

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti