Povijest Bogojavljenja: Evo što trebate znati
Svijet

Povijest Bogojavljenja: Evo što trebate znati

Washington DC, 7. siječnja 2024. / 04:00 ujutro

Dok božićna gužva za mnoge završava 26. prosinca, kroz kršćansku povijest Božić traje mnogo duže. Blagdan kojim se obilježava kraj Božića naziva se “Bogojavljenje”.

U latinskom obredu Katoličke crkve Bogojavljenje slavi objavu da je Isus bio Sin Božji. Prvenstveno se usredotočuje na ovo otkrivenje trojici mudraca, ali se također usredotočuje na njegovo krštenje u Jordanu i na vjenčanju u Kani.

U istočnim obredima Katoličke crkve, Teofanija – kako je Bogojavljenje poznato na Istoku – slavi spomen na očitovanje Isusovog božanstva prilikom njegovog krštenja u rijeci Jordan.

Dok je tradicionalni datum za blagdan 6. siječnja, u Sjedinjenim Američkim Državama slavlje Bogojavljenja pomaknuto je na nedjelju između 2. i 8. siječnja. U 2024. slavi se 7. siječnja.

Međutim, značenje blagdana seže dublje od samog donošenja darova ili završetka Božića, kaže otac Hezekias Carnazzo, melkinski katolički svećenik i osnivač i izvršni direktor Instituta za katoličku kulturu sa sjedištem u Virginiji.

“Ne možete razumjeti Rođenje bez Teofanije; ili ne možete razumjeti Rođenje bez Bogojavljenja.” Otkrivenje Krista kao Sina Božjega – i kao malog djeteta i na njegovom krštenju – rasvjetljava otajstva božićnog vremena, rekao je.

“Naša ljudska priroda je zaslijepljena zbog grijeha i ne možemo vidjeti onako kako Bog vidi”, rekao je za CNA. “Bog nam otkriva objavu onoga što se događa.”

Podrijetlo Bogojavljenja

Dok su zapadno slavlje Bogojavljenja (koje dolazi od grčkog, što znači “otkrivenje odozgo”) i istočno slavlje Teofanije (što znači “Božje otkrivenje”) razvile vlastite tradicije i liturgijska značenja, ovi blagdani dijele više od istog dana .

“Blagdan Bogojavljenja, ili blagdan Teofanije, vrlo je, vrlo rani blagdan”, rekao je Carnazzo. “Datira prije proslave Božića 25.

U ranoj Crkvi, kršćani, osobito oni na Istoku, slavili su Kristov dolazak 6. siječnja slavljenjem Rođenja, Pohoda mudraca, Kristova krštenja i Svadbe u Kani, sve u jednom blagdanu Bogojavljenja. Do četvrtog stoljeća, i Božić i Bogojavljenje bili su određeni kao zasebni blagdani u nekim biskupijama. Na Koncilu u Toursu 567. godine, Crkva je odredila i Božić i Bogojavljenje kao blagdane 25. prosinca odnosno 6. siječnja, a 12 dana između blagdana imenovala je božićnom sezonom.

S vremenom je Zapadna Crkva preostale blagdane odvojila u vlastita slavlja, ostavljajući slavlje Bogojavljenja prvenstveno za uspomenu na posjet mudraca da vide novorođenog Krista 6. siječnja. U međuvremenu, slavlje Teofanije u istočnim Crkvama slavi Kristovo krštenja i jedan je od najsvetijih blagdana u liturgijskom kalendaru.

rimske tradicije

Proslava posjeta mudraca – koje Biblija opisuje kao učene mudrace s Istoka – razvila je vlastite posebne tradicije diljem Rimske crkve.

U sklopu bogoslužja Bogojavljenja tradicionalno se vjernicima proglašava datum Uskrsa i drugih pomičnih blagdana, čime se Crkva službeno podsjeća na važnost Uskrsa i uskrsnuća za liturgijsku godinu i vjeru.

Oko blagdana su nastale i druge kulturne tradicije. Teolog dr. Matthew Bunson, potpredsjednik i direktor uredništva EWTN Newsa, rekao je za CNA o “bogatim kulturnim tradicijama” u Španjolskoj, Francuskoj, Irskoj i drugdje koje čine sastavni dio božićne sezone za te kulture.

U Italiji La Befana djeci ne donosi slatkiše i darove na Božić nego na Sveta tri kralja. Djeca u mnogim dijelovima Latinske Amerike, Filipina, Portugala i Španjolske također dobivaju darove na “Dan tri kralja”.

U međuvremenu, u Irskoj katolici slave “ženski Božić” — gdje se žene odmaraju od kućanskih poslova i čišćenja te slave zajedno uz poseban obrok. Bogojavljenje se u Poljskoj obilježava uzimanjem krede — zajedno sa zlatom, tamjanom i jantarom — na blagoslov na misi. Kod kuće obitelji će ispisati prvi dio godine, nakon čega slijede slova “C+M+B+” a zatim zadnje brojke godine na vrhu svih vrata u kući.

Slova, objasnio je Bunson, označavaju imena koja se tradicionalno daju mudracima – Casper, Melchior i Balthazar – kao i latinski izraz “Christus mansionem benedicat” ili “Kriste, blagoslovi ovu kuću”.

U gotovo svim dijelovima svijeta katolici slave Bogojavljenje s kraljevskom tortom — slatkim kolačem koji ponekad sadrži predmet poput figurice ili usamljenog oraha. Na nekim lokacijama, sretni primatelj ove nagrade ili dobiva poseban tretman za taj dan ili mora prirediti zabavu na kraju sezone Bogojavljenja 2. veljače.

Ova slavlja, rekao je Bunson, ukazuju na obiteljsku prirodu blagdana i njegovu izvornu povezanost sa slavljem Svete obitelji. Tradicije također ukazuju na ono što je poznato – i što je još uvijek tajanstveno – o magima, koji su bili prvi pogani koji su susreli Krista. Iako Biblija šuti o stvarnim imenima mudraca, kao io tome koliko ih je bilo, možemo reći da su vjerojatno bili pametni, bogati i, što je najvažnije, hrabri.

“Bili su spremni preuzeti rizik kako bi krenuli u potragu za istinom, u onom što su uvidjeli da je monumentalan događaj”, rekao je, dodajući da Magi i dalje mogu biti snažan primjer.

Na kraju, Bunson je ukazao na darove koje su mudraci donijeli – tamjan, smirnu i zlato – kao darove koji ukazuju ne samo na Kristovo božanstvo i njegovo otkrivenje magima kao Kralja kraljeva, već i na njegovo raspeće. U davanju bilja koje se tradicionalno koristi za ukop, ti darovi, rekao je, donose teološku “sjenu, osjećaj iščekivanja onoga što dolazi”.

Objava Božja

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Carnazzo je za CNA objasnio značaj blagdana Teofanije – i Kristova krštenja šire – unutar istočnih katoličkih crkava.

“U našem kršćanskom shvaćanju na Istoku, gledamo stvaranje kroz Božje oči, a ne toliko kroz oči čovjeka”, rekao je Carnazzo.

Blagdan Krštenja Gospodinova, nastavio je, ima poseban božanski značaj.

Uz ovaj blagdan, pastor je objasnio: “Bog nas je došao povratiti za sebe.” Zbog istočnog grijeha, nastavio je, čovječanstvo je naslijedilo “ljudsku narav, koja je bila udaljena od svog izvora života”.

Grijeh je također utjecao na dijelove kreacije, koja je također odvojena od svoje svrhe i povezanosti s Božjim planom za život, rekao je Carrazzo, jer njegova izvorna svrha nije samo održati naša tijela nego i naše duše.

„Padom je, međutim, izmještena iz svog izvora života, pod vlašću je smrti; nema više vječni život. Dakle, Bog dolazi da ga uzme sebi.”

“Ono što je Isus učinio bilo je da je uzeo našu ljudsku prirodu i učinio s njom ono što mi nismo mogli – a to je da ju je izveo iz smrti, a upravo je to učinio svojim krštenjem.” Budući da je toliko povezan s uništenjem smrti i vraćanjem života, blagdan Teofanije također je vrlo usko povezan s raspećem — atributom koji se također odražava u istočnjačkoj ikonografiji oba događaja.

Blagdan Bogojavljenja slavi ne samo Kristovu pobjedu nad grijehom krštenjem, nego i Božju objavu Krista kao svoga Sina i početak Kristove službe. “Krštenje Gospodinovo, baš kao i Rođenje, nije samo povijesni događaj: to je otkrivenje”, rekao je Carrazzo.

Kako bi obilježili taj dan, istočni katolici započinju slavlje Božanskom liturgijom u crkvi, koja uključuje blagoslov vode u krstionici. Nakon što je voda blagoslovljena, vjernici piju vodu i donose boce s vodom natrag u svoje domove za korištenje ne samo za tjelesno nego i za duhovno liječenje, objasnio je. Mnoge župe održavaju gozbe nakon završetka liturgije. U mnogim kulturama Bliskog istoka ljudi također prže i jedu awamat — tijesto koje se prži dok ne ispliva, a zatim se prelije medom.

Za vrijeme Bogojavljenja svećenici nastoje posjetiti svaki dom u župi kako bi blagoslovili kuću svetom vodom koja je blagoslovljena na Bogojavljenje. Carrazzo je potaknuo sve rimokatolike da se upoznaju s – “da budu dio obitelji” – i pridruže se slavljenju istočnih katoličkih tradicija.

Ovaj je članak izvorno objavljen na CNA 6. siječnja 2017., a ažuriran je 5. siječnja 2024.

Osoblje CNA

Osoblje Katoličke novinske agencije (CNA) tim je novinara koji je posvećen izvještavanju o vijestima o Katoličkoj crkvi diljem svijeta. Naši uredi nalaze se u Denveru, Washingtonu i Rimu. Imamo sestrinske jezične agencije u Keniji, Njemačkoj, Peruu, Brazilu i Italiji. CNA je servis vijesti EWTN-a. S pitanjima nam se možete obratiti na [email protected].

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Svećenik podnio ostavku na mjesto voditelja Papinskih misija u SAD-u, priznao da je prekršio zavjet celibata

Katoličke vijesti

Anglikanska biskupica sudjeluje na sastanku s Papinim vijećem kardinala

Katoličke vijesti

Nadbiskup Fisichella predvodi misu u prvom međunarodnom svetištu na Filipinima

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti