Papa Franjo: Bogojavljenje nas poziva na klanjanje Gospodinu i pomoć siromašnima
Svijet

Papa Franjo: Bogojavljenje nas poziva na klanjanje Gospodinu i pomoć siromašnima

Vijesti iz Rima, 6. siječnja 2024. / 09:50

Oslanjajući se na izvještaj o mudracima na svetkovinu Bogojavljenja Gospodinova, papa Franjo je u subotu pozvao vjernike da “pronađu Boga u tijelu i kostima, u licima onih koje susrećemo svaki dan, a posebno u siromasima”.

“Mudraci nas uče da nas susret s Bogom otvara većoj stvarnosti, koja nas tjera da promijenimo svoj način života i transformiramo svoj svijet”, rekao je papa tijekom svoje propovijedi na misi 6. siječnja u bazilici svetog Petra. prisustvovalo gotovo 6000 ljudi.

U latinskom obredu Katoličke crkve, Bogojavljenje (od grčke riječi koja znači “očitovanje”) slavi objavu da je Isus Sin Božji. Prvenstveno se usredotočuje na ovo otkrivenje trojici mudraca, ili mudraca, ali se također usredotočuje na očitovanje Isusovog božanstva pri njegovom krštenju u rijeci Jordanu iu njegovom prvom javnom čudu na vjenčanju u Kani.

87-godišnji Papa istaknuo je da je putovanje Mudraca bilo putovanje obožavanja i ljubavi, ali je primijetio da “oni ne prolaze životi buljeći u svoja stopala, zaokupljeni sobom, ograničeni zemaljskim horizontima, grabeći naprijed u rezignaciji ili jadikovanje.”

Umjesto toga, nastavio je papa, “oni visoko podižu svoje glave i čekaju svjetlo koje može osvijetliti smisao njihovih života, spasenje koje sviće s visine”.

Za mage je “zvijezda koja sjaji na nebu” bila poziv da podignu “svoje oči uvis” i “spuste ih na ovaj svijet”. Na taj su način, nastavio je Papa, mogli prepoznati da Bog nije apstraktan pojam, već se ponizno očituje “u čovjeku, u malom djetetu koje leži u jaslama”.

Papa Franjo pozdravlja goste koji sudjeluju na misi za svetkovinu Bogojavljenja Gospodinova u bazilici svetog Petra 6. siječnja 2024. Zasluge: Elizabeth Alva/CNA
Papa Franjo pozdravlja goste koji sudjeluju na misi za svetkovinu Bogojavljenja Gospodinova u bazilici svetog Petra 6. siječnja 2024. Zasluge: Elizabeth Alva/CNA

Klanjanje Djetetu Kristu je trenutak koji “osvjetljava naš život”, istaknuo je Franjo.

“Gospodin Isus nije nam dan da grije naše noći, nego da dopusti zrakama svjetla da se probiju kroz tamne sjene koje obavijaju tolike situacije u našim društvima”, rekao je.

„Boga koji nam dolazi pohoditi ne nalazimo uživajući u nekoj elegantnoj religioznoj teoriji, nego krećući na putovanje, tražeći znakove njegove prisutnosti u svakodnevnom životu, a prije svega u susretu i dodiru s tijelom naše braće i sestre.”

Sveti je Otac pozvao vjernike da ostanu u Božjoj prisutnosti i vjerni Crkvi.

“To nam je potrebno na našem životnom putu, trebamo dopustiti da hodamo u prijateljstvu s Gospodinom, trebamo njegovu ljubav da nas podupire i svjetlo njegove riječi da nas vodi, poput zvijezde u noći”, rekao je papa Franjo. rekao je.

U isto vrijeme, nastavio je, “trebamo krenuti na ovo putovanje tako da naša vjera ne bude svedena na skup vjerskih pobožnosti ili pukog vanjskog izgleda, već umjesto toga postane vatra koja gori u nama, čineći nas strastvenim tražiteljima Gospodinovo lice i svjedoci njegova Evanđelja.”

Papa Franjo je dodao: “To nam je potrebno u Crkvi, gdje smo, umjesto da se dijelimo u skupine na temelju vlastitih ideja, pozvani ponovno staviti Boga u središte.”

Hodočasnici koji nose krune u povodu svetkovine Bogojavljenja Gospodinova reagiraju na papu Franju tijekom posebnog anđela Gospodnjeg za blagdan na Trgu svetog Petra 6. siječnja 2024. Zasluge: Vatican Media
Hodočasnici koji nose krune u povodu svetkovine Bogojavljenja Gospodinova reagiraju na papu Franju tijekom posebnog anđela Gospodnjeg za blagdan na Trgu svetog Petra 6. siječnja 2024. Zasluge: Vatican Media

Nakon mise Papa je nastavio razmišljati o primjeru mudraca kada je izrekao svoje razmišljanje Anđeo Gospodnji pred oko 40.000 ljudi okupljenih na Trgu svetog Petra.

Rekao je da je štovanje Boga slično “ponovnom pronalaženju staze života u jednostavnosti tišine koja hrani srce”.

Suočeni s ovom stvarnošću, kršćani bi trebali ostati zadivljeni Kristovim dolaskom, jer “ako ostanemo pred malim Isusom i u društvu djece naučit ćemo biti zadivljeni i krenut ćemo iznova jednostavnije i bolje, kao Magi”, rekao je papa Franjo, dodajući da ćemo “moći imati nove perspektive, kreativne perspektive kada se suočimo s problemima svijeta”.

Papa je zaključio svoje razmišljanje zamolivši vjernike da promisle o nekoliko pitanja.

„Jesmo li ovih dana zastali u klanjanju, jesmo li napravili malo mjesta za Isusa u tišini, moleći pred jaslicama? Jesmo li posvetili vrijeme djeci, razgovoru i igri s njima?” upitao. “I konačno, možemo li vidjeti probleme svijeta očima djece?”

Nakon izmoljene molitve Anđeo Gospodnji, Franjo je obilježio godišnjicu temeljnog susreta u Jeruzalemu između svetog Pavla VI. i ekumenskog patrijarha Atenagore 1964. godine.

Hvaljen kao prekretnica u ekumenskim odnosima između Katoličke i Pravoslavne Crkve, ovaj povijesni susret srušio je “zid nekomunikativnosti koji je stoljećima razdvajao katolike i pravoslavne”, primijetio je Sveti Otac.

Matthew Santucci

Matthew Santucci je dopisnik CNA iz Rima sa sjedištem u uredu EWTN-a u Vatikanu. Odrastao je u Connecticutu, a od 2020. živi u Rimu. Diplomirao je povijest na Fordhamu i magistrirao međunarodne odnose na Luissu Guidu Carliju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Analiza: Milei i papa Franjo utjelovljuju suprotna ekonomska stajališta

Katoličke vijesti

S. Norma Pimentel i iskustvo koje temelji njezino poslanje

Katoličke vijesti

AŽURIRANJE: Nikaragvanska diktatura uhitila je 4 svećenika u 2 dana

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti