Američke biskupije će tijekom korizme 2024. održavati lokalne sinodske ‘sastanke slušanja’
Svijet

Američke biskupije će tijekom korizme 2024. održavati lokalne sinodske ‘sastanke slušanja’

Washington, DC Newsroom, 6. siječnja 2024. / 09:00

Sinodalni proces koji promovira papa Franjo dolazi u biskupije diljem Sjedinjenih Država, od kojih se od svake traži da tijekom korizme održe “sastanke slušanja” o strukturi i organizaciji Crkve.

Papa Franjo pokrenuo je svjetska sinoda o sinodalnosti u listopadu 2021. i održao prvu globalnu skupštinu u Vatikanu u listopadu 2023. Skup je uključivao kardinale, biskupe, članove klera i katolike laike, a usredotočio se na rasprave o strukturi i organizaciji Crkve, uz druge teme. Vatikan će održati završni sastanak sinode u listopadu ove godine.

Prema uputama Vatikana, očekuje se da će svaka biskupija biti domaćin lokalnih okupljanja na kojima će se raspravljati o sličnim pitanjima s članovima klera i katolicima laicima. The smjernice za američke biskupijekoje je postavila Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Američkih Država, pozivaju svećenstvo i katolike laike da se mole i duhovno pripremaju za lokalne susrete do početka 2024. i da održe između dvije do tri “sesije slušanja” tijekom korizme.

USCCB traži da se biskupije usredotoče na dva “vodeća pitanja”:

  1. Gdje sam vidio ili doživio uspjehe — i nevolje — unutar crkvenih struktura/organizacija/vodstva/života koji potiču ili ometaju misiju?

  2. Kako strukture i organizacija Crkve mogu pomoći svim krštenima da odgovore na poziv naviještanja Evanđelja i da žive kao zajednica ljubavi i milosrđa u Kristu?

Julia McStravog, viša savjetnica USCCB-a za sinodu, rekla je za CNA da se proces može razlikovati od biskupije do biskupije, napominjući da će svaka biskupija “u konačnici odlučiti kako provesti ono što od nje tražimo”. Lokalna sinodalna struktura u određenoj biskupiji ovisit će o tome kako biskupije odluče to učiniti, rekla je.

“Sinodalnost se događa na lokalnoj razini”, dodao je McStravog.

Ljudi koji žele sudjelovati trebaju “biti u kontaktu s biskupijom”, rekao je McStravog. USCCB će također sljedeći tjedan ugostiti javni webinar na kojem će se raspravljati o lokalnom sinodskom procesu.

Prilikom održavanja slušanja o ovim pitanjima, Biskupska konferencija je predložila da biskupije čuju “glasove koji se možda nisu čuli u ranijim fazama sinode” ili “druge skupine koje su bile nedovoljno zastupljene u vašim biskupijskim konzultacijama”. Samo oko 1% katolika u svijetu sudjelovalo je u prethodnim sinodalnim fazama.

McStravog je rekao da bi se to također moglo razlikovati od biskupije do biskupije, ali da dvije skupine na koje USCCB obraća posebnu pozornost su “migranti” i “siromašni”, od kojih obje upitao je Vatikan biskupi na koje se treba usredotočiti. Rekla je da drugi glasovi uključuju svećenike općenito kao i đakone.

Biskupi nadalje potiču svaku biskupiju na suradnju s katoličkim organizacijama kao što su škole, fakulteti, neprofitne organizacije i zdravstvene ustanove. Nadalje traže da se biskupije “usredotoče na glasove Božjeg naroda”.

Globalna skupština prošlog listopada obuhvatila je razne teme, poput organizacije i strukture Crkve, kao i rasprave o kontroverznijim temama, poput blagoslova za istospolne parove i zaređenja žena. Sinodsko izvješće nije ponudio konačne zaključke na ova pitanja, ali su teme o pristupu žena đakonskoj službi i svećeničkom celibatu navedene kao “pitanja za razmatranje”.

McStravog je, međutim, rekao da kako sinoda traje, Crkva pokušava “suziti” određene teme, poput strukture i organizacije, što je ono na što su vatikanske upute “htjele da se lokalne crkve usredotoče”.

Na pitanje hoće li biskupijski sinodalni proces odgovoriti na zabrinutosti tradicionalnih katolika o nedavnim proglašenjima u proteklih nekoliko godina, kao što su ograničenja tradicionalne latinske mise, McStravog je rekao da su prethodni dokumenti primijetili da “liturgija postaje točka pritiska” u Sjedinjenim Državama ali da “nije sigurna koliko će to doći” s obzirom na to da je fokus na organizaciji i strukturi.

Nakon slušanja, Biskupska konferencija traži da svaka biskupija izradi sintezni dokument od 3 do 5 stranica na temelju slušanja i dostavi te dokumente USCCB do 8. travnja, što je otprilike tjedan dana nakon Uskrsa.

Biskupi će zatim od 9. do 22. travnja raditi na „procesu regionalne sinteze“, a zatim izraditi „nacionalnu sintezu“ do 14. svibnja. USCCB će svoj dokument o nacionalnoj sintezi dostaviti tajništvu Vatikanske sinode do 15. svibnja, što će prethoditi vatikanska sljedeća globalna sinodalna skupština u listopadu ove godine.

Nakon listopadskog zasjedanja sinoda će izraditi konačno izvješće koje će predati papi Franji.

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelj za National Catholic Register. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Prosvjednici prekinuli uskršnje bdijenje u katedrali sv. Patrika kako bi pozvali na prekid vatre u Gazi

Katoličke vijesti

„Razgovori u Duhu” za žene u sinodalnoj Crkvi

Katoličke vijesti

Trener Michigana Jim Harbaugh iznenađuje Marš za život

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti