Proslava XIV. obljetnice osnutka Bjelovarsko-križevačke biskupije i imenovanja prvog biskupa u Bjelovaru
Bjelovarsko-križevačka biskupija

Proslava XIV. obljetnice osnutka Bjelovarsko-križevačke biskupije i imenovanja prvog biskupa u Bjelovaru

U utorak 05. prosinca 2023. Bjelovarsko-križevačka biskupija proslavila je XIV. obljetnicu od osnutka i imenovanja prvog biskupa.

Središnje slavlje u katedrali Svete Terezije Avilske u Bjelovaru predvodio je biskup, mons. Vjekoslav Huzjak, u zajedništvu sa svećenicima i mnogobrojnim vjernicima.

Na početku misnog slavlja sve okupljene pozdravio je mons. Vlado Bogdan, generalni vikar, koji ovu službu obnaša od kolovoza ove godine.

Rekao je kako osnivanje Biskupije nalazi svoj pravi motiv u želji poboljšanja pastoralne brige za vjernike, a to znači da se plodonosnije može naviještati radosna vijest spasenja svim ljudima. Isto tako, spomenuo je bogatu i veliku povijesnu važnost koju pamte i nose prostori koje sad zahvaća biskupija Bjelovarsko-križevačka.

Uz pozdrave i čestitke svim vjernicima i svećenicima, čestitao je i biskupu Vjekoslavu, prvom biskupu bjelovarsko-križevačkom, na obljetnici njegova biskupskog imenovanja.

Biskup Vjekoslav u prigodnoj homiliji rekao je kako čestitke koje si međusobno izmjenjujemo nisu upućene nijednome od pojedinaca, nego Crkvi koja raste i napreduje. Biskupija je utemeljena radi Crkve, kako bi se naviještala blizina Božja, kako bi se navještala vremena u kojima će božji zakon biti temelj ljudskoga života, da se naviješta ono što Bog hoće s čovjekom. Svi vjernici sudjeluju jednako u tom naviještanju, svaki u svojem staležu i sa svojim talentima.

Biskup je rekao kako Bog želji ljudima dati sama sebe i zato je važno svoja srca otvoriti upravo njegovim poticajima. U vrijeme Došašća treba gledati upravo u svoju nutrinu i tako, u iskrenosti pred Bogom oplemeniti vlastito srce kako bi moglo odražavati ljepotu koju Bog daje.

Biskup je svima čestitao na obljetnici osnivanja Biskupije jer njezin napredak je napredak Crkve i kraljevstva Božjega koje je prisutno i raste u ovome svijetu.

U svetoj Misi spomenulo se i molilo za pokojnog papu Benedikta XVI, čijom je odlukom Biskupija i osnovana, te pokojnog mons. Maria Roberta Cassarija, koji je kao apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj na poseban način bio uključen u osnivanje biskupije.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Održan susret svećenika

Katoličke vijesti

Božićna poruka biskupa Vjekoslava Huzjaka

Katoličke vijesti

ZAJEDNIŠTVO U RADOSTI – održano Županijsko stručno vijeće vjeroučitelja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti