XIII. biskupijsko hodočašće Bjelovarsko-križevačke biskupije Majci Božjoj Bistričkoj
Bjelovarsko-križevačka biskupija

XIII. biskupijsko hodočašće Bjelovarsko-križevačke biskupije Majci Božjoj Bistričkoj

U subotu, 11. svibnja 2024. godine, održano je XIII. biskupijsko hodočašće Bjelovarsko-križevačke biskupije u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke.

Mnoštvo vjernika, koje je predvodio biskup bjelovarsko-križevački, mons. Vjekoslav Huzjak, započelo je hodočašće pobožnošću Križnoga puta na brdu Kalvarije koje je započelo u 8 sati. Molitvu Križnog puta predmolili su vjernici župe Presvetog Trojstva iz Rovišća zajedno sa svojim župnikom, vlč. Mijom Posavcem. Nakon pobožnosti Križnoga puta, svi vjernici su, predvođeni biskupom Vjekoslavom, u svečanoj hodočasničkoj procesiji, ušli u bistričku Baziliku i uz pjevanje hrvatskih marijanskih pjesama, zavjetno ophodili oko glavnog oltara.

Vjernici su imali priliku za slavlje sakramenta Pomirenja, za osobnu molitvu te za pripremu za slavlje Svete Mise koja je započela u 11 sati na prostoru crkve na otvorenom Bl. Alojzije Stepinac.

Misno slavlje predvodio je biskup Vjekoslav u koncelebraciji s preč. Domagojem Matoševićem, rektorom Svetišta, te svećenicima Bjelovarsko-križevačke biskupije. Ulaznu procesiju uljepšali su i vjernici u narodnim nošnjama, vatrogasci koji su nosili kip Majke Božje Bistričke te orkestar limene glazbe, dok je liturgijsko pjevanje predvodio zbor katedralne župe sv. Terezije Avilske iz Bjelovara pod ravnanjem mo. Ivane Matkov, a kojemu su se priključili pjevači drugih župnih zborova iz cijele biskupije.

U prihodnoj homiliji, mons. Vjekoslav rekao je kako je Krist svojim uskrsnućem pobijedio i zlo i smrt, te svim ljudima podario život u punini. Doista mi znamo da Bog želi naše spasenje, da on želi ohrabriti, osokoliti i oživjeti svoj narod. Iz toga Božjega dara proizlazi i sve dobro koje imamo, pravda i pravednost, mir, i zajedništvo, povezanost i povjerenje.

Biskup Vjekoslav napomenuo je kako gledajući Krista, njegov život, njegovu muku i smrt, mi sebe i svoj život vidimo u svjetlu onoga što se Kristu dogodilo i što je on proživljavao upravo jer je on sve to proživio radi nas i našega spasenja. Zato želimo u njegovoj muci prepoznati i naše muke i slabosti, u njegovoj tjeskobi gledamo i naše tjeskobe i strahove znajući da se jedino po njemu možemo spasiti.

Okupljenim vjernicima Biskup je rekao kako je naša vjera uvijek na ispitivanju. Često puta reagiramo i živimo kao da za Krista nismo nikada čuli, kao da Ga nismo susreli. Zato je biskupijsko hodočašće potvrda i ispitivanje naše vjere u kada treba prepoznati ono što je višak, što to treba ostaviti iza sebe u našim životima, te prionuti za ono što nas snaži i hrabri na životnom putu u hodu prema uskrsnuću.

Marija, koja je uzor nehinjene ljubavi, jest naša zagovornica i majka. Mi s toliko ljubavlju i pažnjom hrlimo k njoj jer znamo da ćemo od nje naučiti ono najizvrsnije i najkorisnije za nas, za naše obitelji, za našu Crkvu i za naš hrvatski narod.

Poslijepodne, vjernici su se okupili u bistričkoj Bazilici u kojoj je u 14:30 sati započelo Euharistijsko Klanjanje koje je animirao vlč. Franjo Faltak, župnik župe sv. Ane u Bjelovaru zajedno sa mons. Vladom Bogdanom, generalnim vikarom te đakonima.

Po završetku Klanjanja biskup Vjekoslav, je zaključio biskupijsko hodočašće s riječju zahvale i pozdrava, nakon čega su se vjernici pjesmom i molitvom oprostili od svetišta.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Uskrsna čestitka biskupa Vjekoslava

Katoličke vijesti

Proslava Uskrsnuća Gospodnjega u Bjelovaru

Katoličke vijesti

Božićno čestitanje svećenika biskupu Vjekoslavu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti