U Križevcima započela pobožnost Trajnog euharistijskog klanjanja
Bjelovarsko-križevačka biskupija

U Križevcima započela pobožnost Trajnog euharistijskog klanjanja

Na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2023. godine, u Križevcima je započela pobožnost Trajnog euharistijskog klanjanja. Svečano misno slavlje u crkvi sv. Ane predvodio je vlč. Antun Faltak. Prigodnim riječima ohrabrenja vjernicima se obratio preč. Stjepan Soviček, župnik župe sv. Ane. Misno slavlje animirao je zbor mladih a prisustvovao je veliki broj vjernika.

Nakon Svete mise, preč. Soviček izložio je Presveti Oltarski Sakrament u crkvici sv. Florijana na trajno danonoćno klanjanje vjernicima Križevaca i okolnih mjesta. Tako je crkvica sv. Florijana, koja je dugo godina bila zatvorena a sada uređena za potrebe Trajnog euharistijskog klanjanja, postala trinaesta kapela u Hrvatskoj u kojoj se danonoćno časti Presveti Oltarski Sakrament.

Kapelica svetog Florijana (Trg Svetog Florijana; 48260 Križevci) biti će otvorena neprekidno, 24 sata svih 7 dana u tjednu, kako bi svi koji žele doći i pomoliti se, u bilo koje vrijeme dana ili noći to mogli učiniti.

Slavlju je prisustvovala promotorica i koordinatorica Trajnog euharistijskog klanjanja u Hrvatskoj, gospođa Nada Burum, koja je s vjernicima radila na pripravi i formaciji da bi Trajno euharistijsko klanjanje započelo i odvijalo se po provjerenom i uhodanom modelu koji je prepoznat kao najuspješniji u svijetu, u preko 3000 kapela Trajnog klanjanja.

Djelo Trajnog euharistijskog klanjanja je djelo Crkve kojeg je tražilo i preporučilo Crkveno učiteljstvo. Budući da je Euharistija sakrament i vez jedinstva, onda i sudjelovanje u jedinstvenom čašćenju, klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu čini od svih klanjatelja jedno euharistijsko bratstvo. Stoga i onda kad su ljudi pozvani sudjelovati pojedinačno, cilj toga poziva ne prestaje biti zajedničarski. Klanjanje se neprekidno odvija u šutnji, jer šutnja omogućuje sabranost i osluškivanje Gospodina te prisnost s Njim. Nužno je posredstvom izvanjske šutnje poštivati susret koji Gospodin ostvaruje sa svakim klanjateljem.

U Križevcima trenutno postoje 233 registrirana klanjatelja, a svi oni koji žele i mogu, pozvani su sudjelovati tako da 1 sat u tjednu posvete Gospodinu u euharistijskom klanjanju i tako postanu registrirani klanjatelji koji svojim služenjem omogućavaju da je kapela trajnog klanjanja u Križevcima otvorena neprekidno za sve koji žele doći pokloniti se Euharistijskom Isusu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Susret svećenika – 13. studeni 2023

Katoličke vijesti

Obredi Velikog Petka u Katedrali

Katoličke vijesti

Proslava XIV. obljetnice osnutka Bjelovarsko-križevačke biskupije i imenovanja prvog biskupa u Bjelovaru

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti