Biskupijska proslava blagdana Drinskih mučenica u Velikom Grđevcu
Bjelovarsko-križevačka biskupija

Biskupijska proslava blagdana Drinskih mučenica u Velikom Grđevcu

U petak, 15. prosinca 2023. godine, biskup bjelovarsko-križevački, mons. Vjekoslav Huzjak predslavio je svečano euharistijsko slavlje u crkvi Duha Svetoga u Velikom Grđevcu povodom blagdana blaženih Drinskih mučenica.

Naime, Bjelovarsko-križevačka biskupija na poseban način časti blažene drinske mučenice jer je blažena s. M. Bernardeta Banja, Hrvatica mađarskog podrijetla, živjela i odrasla u Velikom Grđevcu. Rođena je 17. lipnja 1912. u Velikom Grđevcu, a krštena je sljedećeg dana u župnoj crkvi Duha Svetoga. Njezin otac Josip, kao mlad udovac doselio se u Hrvatsku iz Mađarske, iz Kapošvara, sedam kilometara udaljenog od Subotice. Sa svojim sinom Mirkom i majkom Klarom nastanio se u Velikom Grđevcu. Uskoro se ponovno oženio djevojkom Terezom Kovač, čiji su roditelji također mađarski doseljenici.

Biskup Vjekoslav u prigodnoj homiliji rekao je kako u ljudskom životu postoji velika napast da, misleći da je superioran, bude kadar zgaziti i uništiti dostojanstvo drugoga, čak i pod cijenu nasilja na njegovu egzistenciju. Kad čovjek zaboravi da je od Boga stvoren, da je njegov izvor u Bogu i kada si uzme za pravo zamijeniti Boga, ona se događaju velike tragedije za čovjeka i stvorenje.

Napomenuo je kako su Drinske mučenice, po svojoj vjernosti Bogu, zavrijedile naše divljenje i želju za nasljedovanje. One su u trenutku nevolje znale dati svoje svjedočanstvo vlastitom krvlju, cijelom svojom egzistencijom. Mi pak danas, ne prolijevamo vlastitu krv, ali svatko od nas je pitan o svojoj vjernosti Kristu i Božjem zakonu.

Sveta Misa slavljena je u nedavno obnovljenoj župnoj crkvi Duha Svetog, koja je u potresu 2021. godine pretrpjela konstruktivna oštećenja. Nakon višegodišnje obnove cjelovito je obnovljena i slavlje blagdana blaženih Drinskih mučenica bilo je prvo euharistijsko slavlje nakon useljena.

Na kraju Euharistijskog slavlja, sve okupljene je pozdravio i župnik vlč. Dražen Hladuvka, koji je preuzeo župničku službu u kolovozu 2023 godine.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Održani dekanatski susreti ministranata bjelovarsko-križevačke biskupije

Katoličke vijesti

Slavlje Vazmenog bdijenja

Katoličke vijesti

Održan susret svećenika

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti