IV. smotra zborova Bjelovarsko-križevačke biskupije
Bjelovarsko-križevačka biskupija

IV. smotra zborova Bjelovarsko-križevačke biskupije

U nedjelju, 26. studenoga, na svetkovinu Krista Kralja, u katedrali Sv. Terezije Avilske u Bjelovaru, održana je IV. smotra crkvenih zborova Bjelovarsko-križevačke biskupije. Smotra je održana u prigodnom terminu, nedugo nakon blagdana svete Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe i pjevača.

Na smotri se okupilo šesnaest zborova s područja Bjelovarsko-križevačke biskupije s nešto više od 320 pjevača. Organizacija, izvedba kao i koordinacija cjelokupnog programa bile su povjerene biskupijskoj povjerenici za crkvenu glazbu mo. Ivani Matkov.

Udruženi zborovi  pjesmom su uzveličali liturgijsko slavlje u 18:00 sati koje je predvodio bjelovarsko-križevački biskup, mons. Vjekoslav Huzjak u zajedništvu sa svećenicima i upraviteljima župa s područja Bjelovarsko-križevačke biskupije koji su dopratili svoje zborove. Zborovima koji su predvodili liturgijsko pjevanje ravnala je mo. Ivana Matkov, dirigentica i voditeljica bjelovarskog katedralnog zbora, dok je za orguljama bio mo. Marko Đurakić, biskupijski povjerenik za orgulje i naslovni katedralni orguljaš.

Nakon Svete Mise slijedio je koncertni dio smotre a na početku, okupljenima se prigodnim riječima obratila povjerenica I. Matkov. Naglasila je kako je svrha liturgijske glazbe unaprijediti djelatno sudjelovanje vjernika u Svetoj Misi te doprinositi uzdizanju duša vjernika k Bogu. Pjevati Bogu na čast i služiti svetoj liturgiji je poziv, obaveza i odgovornost. Zahvalila je svim pjevačima, zborovođama i orguljašima na požrtvovnosti, ustrajnosti i svemu učinjenome za liturgijsku glazbu na području vlastitih župa i cijele Bjelovarsko-križevačke biskupije. Pohvalila je i spremnost zborova da se rado odazovu pozivu na Smotru te zajedništvom dokažu vjernost svome pozivu crkvenih glazbenika.

Svaki zbor samostalno je izveo po jednu liturgijsku skladbu. Na samom kraju pjevačima se obratio te im zahvalio mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački.

Biskup Vjekoslav pritom je istaknuo važnost liturgijske glazbe te izrazio zadovoljstvo održanom Smotrom naglasivši kako je glazbena umjetnost neizostavan dio rimokatoličke kulturne baštine te kako glazba nije samo ukras, već sastavni dio liturgije.

Osvrnuo se i na svečanu kolaudaciju novih orgulja postavljenih u katedralnoj crkve Svete Terezije Avilske održanoj 22. studenoga te naglasio važnost obnove i očuvanja orgulja kao posebnog instrumenta koji pridonosi uzvišenosti liturgije.

Posebno se zahvalio voditeljima liturgijskog pjevanja, orguljašima i pjevačima što su dokaz životnosti Crkve, odraz kulture naroda i bogatstva liturgijske glazbe, a ponajprije pučke popijevke i gregorijanskog repertorija. Pohvalio je nastojanja povjerenice kao i Povjerenstva za crkvenu glazbu da liturgijska glazba služi na slavu Božju i posvećenje vjernika.

Na kraju smotre, svim zborovođama su podijeljene prigodne zahvalnice za sudjelovanje na Smotri. Za sve prisutne organiziran je i prigodni domjenak u prostorima Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Na smotri su sudjelovali:

Mješoviti katedralni zbor Svete Terezije Avilske,

 „Zbor Srca Isusova“, zbor Župe Presvetog Srca Isusova i Sv. Ladislava, Mali Raven,

 „Vox clamantis“, zbor Župe Sv. Ivana Krstitelja, Sveti Ivan Žabno,

Zbor Župe Sv. Ane, Križevci,

Zbor Župe Sv. Ivana Krstitelja, Sv. Ivan Zelina,

Zbor Župe Sv. Marije Magdalene, Kapela,

Zbor Župe Sv. Jurja mučenika, Rakovec,

Zbor Župe Presvetog Srca Isusova, Ivanovo Selo

„Sveta Cecilija“ zbor Župe Presvetog Trojstva, Rovišće

Zbor Župe Sv. Ane, Bjelovar,

Zbor Župe Blažene Djevice Marije Žalosne i Sv. Marka Križevčanina, Križevci,

Zbor Župe Sv. Margarete, Gornji Dubovec,

Zbor Župe Sv. Vida mučenika, Vrbovec,

Zbor Župe Ranjenog Isusa, Gradec,

Zbor Župe Pohoda Blažene Djevice Marije, Garešnica,

Muški zbor Sv. Marko Križevčanin, Križevci.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Proslava XIV. obljetnice osnutka Bjelovarsko-križevačke biskupije i imenovanja prvog biskupa u Bjelovaru

Katoličke vijesti

Mladi cirkvenskog dekanata sudjelovali na SHKM-u u Gospiću

Katoličke vijesti

Obredi Velikog Petka u Katedrali

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti