Kolaudacija orgulja u katedrali Sv. Terezije Avilske u Bjelovaru
Bjelovarsko-križevačka biskupija

Kolaudacija orgulja u katedrali Sv. Terezije Avilske u Bjelovaru

Bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak predvodio je 22. studenog 2023. godine, na blagdan Sv. Cecilije, u katedrali ispunjenoj velikim brojem svećenika i redovnika, orguljaša i voditelja župnih zborova, župljana te predstavnika kulturnog i političkog kruga, svečano misno slavlje s blagoslovom novih orgulja.

Tom je prigodom Biskupija izdala i prigodnu knjižicu s pregledom podataka o orguljama. Treba reći kako je još 2017. godine Biskupija pokrenula nabavu novih orgulja za čije je vođenje bio zadužen mo. Marko Đurakić, naslovni orguljaš bjelovarske katedrale i povjerenik za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije, ujedno i autor idejne koncepcije novog instrumenta.

Nove su orgulje naručene 2019. godine od austrijske radionice „Orgelbau Pieringer“ koja je uspješno završila radove i postavila nove orgulje na pjevalište početkom ove jeseni.

Johann Pieringer, vlasnik i osnivač radionice, izgradio je ne samo orgulje bjelovarske katedrale već i niz drugih instrumenata diljem Austrije, Njemačke i Hrvatske, a bjelovarske su za sada najveće i najznačajnije djelo proizašlo iz ove renomirane austrijske radionice. Sastoje se od tridest i tri registra raspoređenih na tri manuala i pedal, mehaničke su svirne te električne registarske trakture.

Cijeli je ustroj ugrađen u postojeće kućište koje je prošireno u dubinu, dok je (novi) treći manual odnosno “rückpositiv” ugrađen u ogradu pjevališta.

Program kolaudacije započeo je svečanom procesijom, uvodnim pozdravima svim nazočnima, kratkim osvrtom na nove orgulje te obredom blagoslova. Misno su slavlje zajedničkim snagama animirali mješoviti katedralni zbor i zbor srednje glazbene škole “Vatroslav Lisinski”, Bjelovar pod ravnanjem mo. Ivane Matkov, dok je za orguljama bio mo. Marko Đurakić.

Nakon završetka misnog slavlja orgulje i njihov ustroj predstavili su g. Johann Pieringer te g. Olivije Repec koji je orgulje zvučno oblikovao odnosno intonirao.

Na samome završetku uslijedio je kolaudacijski koncert naslovnog orguljaša katedrale i biskupijskog povjerenika za orgulje mo. Marka Đurakića koji je djelima F. Liszta, C. Francka, F. Mendelssohna, F. Peetersa i M. Duprea prikazao svu raskoš novosagrađenih orgulja.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

IV. smotra zborova Bjelovarsko-križevačke biskupije

Katoličke vijesti

Mladi garešničkog dekanata sudjelovali na SHKM-u u Gospiću

Katoličke vijesti

Božićna poruka biskupa Vjekoslava Huzjaka

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti