Susret svećenika – 13. studeni 2023
Bjelovarsko-križevačka biskupija

Susret svećenika – 13. studeni 2023

U ponedjeljak, 13. studenog 2023 u prostorijama Biskupijskog ordinarijata u Bjelovaru, održan je susret svećenika Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Susret je započeo u 10 sati molitvom srednjeg časa i pozdravnim govorom biskupa mons. Vjekoslava Huzjaka.

Biskup je prisjetio na važne događaje Crkve u svijetu i u Hrvatskoj: Sinoda biskupa koja se održala u Rimu, imenovanja biskupa u Splitu i Subotici.

Napomenuo je da sinodalnost nije samo teološki koncept nego je način života Crkve koja živi u vremenu koje je označeno velikim previranjima i promjenama. Svećeničko zajedništvo stoga treba osnažiti prezbiterij Biskupije, kako bi lakše živjeli pojedinačno a to svećeničko zajedništvo je prvi korak crkvene sinodalnosti.

Nakon Biskupa, okupljenima se obratio vlč. Antun Faltak, sudski vikar, koji je govorio o pitanjima vezanim uz postupke proglašenja ništavnosti ženidbe. Svećenike je uputio o načinu na koji pripremiti vjernike koji traže proglašenje ništavnosti njihove ženidbe.

Drugi dio predavanja bio je vezan za pitanja pastoralne skrbi za vjernike koji se nalaze u takozvanim „neredovitim“ bračnim situacijama. Najavio je pripremu biskupijskih smjernica o primjeni VIII. poglavlja apostolske pobudnice Amoris laetitia koja će biti poslana svećenicima na raspravu. Objasnio je koji je trenutni način brige za takve vjernike u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji.

Drugi je govorio preč. Stjepan Soviček koji je kao Biskupijski povjerenik za gradnju i obnovu, dao izvještaj o obnovi crkvenih objekata u Biskupiji nakon potresa. Rekao je kako se radi o 24 objekta koji se obnavljaju opsežnom konstruktivnom obnovom. Unatoč problemima vezanima uz traženje izvođača radova, poteškoće vezane uz projektiranje, konzervatorskim i restauratorskim zahtjevima, obnova je krenula i na mnogim objektima privodi se kraju.

Utrošena su velika novčana sredstva, pokrenuo veliki broj ljudi te učinjen opsežan zahvat na crkvenim dobrima.

Pojedinačno je objavio fotografije i informacije o svakom od pojedinih objekata a radi se o objektima župnih crkava, kapela i župnih dvorova. Na nekima od njih obnova je već završena, na nekim je pri samom kraju, a na nekima, radi velikog obujma radova, zahvati će se nastaviti do daljnjega.

Biskup je zahvalio Povjerenstvu za gradnju i obnovu, koje je, kako je napomenuo, podnijelo najveći teret pripreme i realizacije svih projekata. Radi se o povijesnoj obnovi s obzirom na obim sredstava koja su utrošena i broj objekata koji su obnovljeni. Zahvalio je i župnicima na suradnji.

Obnovi je podlijegala rigoroznim standardima koje traži Europska unija i kojim je isključena svaka mogućnost improvizacije i malverzacije.

Nakon toga je povjerenik za mlade, preč. Zoran Grgić, najavio program događanja za mlade u narednoj pastoralnog godini. Predstavio je novi oblik formacije animatora kojim se želi okupiti već postojeće animatore i produbiti njihovu kompetenciju i najavio niz programa koja očekuju mlade:

europski Taize susret mladih u Ljubljani, biskupijski križni put mladih 17.02.2024 u župama Dubrava i Čazma, najavio je i sljedeći susret Hrvatske katoličke mladeži u Gospiću 04. 05. 2024, najavio je ljetni program za mlade i hodočašće i susret mladih u Biskupijskom svetištu u Novoj Rači o svetkovini Velike Gospe, najavio je smotru zborova mladih „Sv. Marku u čast“ koja se već tradicionalno održava u Križevcima.

Vlč. Mirek Hrvojić, predstojnik katehetskog ureda, obavijestio je kako je HBK predao godišnje izvješće o radu katehetskog ureda te je izvijestio o broju učenika osnovnih i srednjih škola na području Biskupije koji pohađaju nastavu vjeronauka. Najavio je katehetski kolokvij za svećenike u ožujku 2024 godine na temu rada sa djecom s poteškoćama.

Na kraju, Biskup je najavio kolaudaciju orgulja u Katedralnoj crkvi, na blagdan svete Cecilije, 22. studenog u 18 sati, kada će biti slavljena Sveta Misa i nakon toga će se održati orguljaški koncert.

Rekao je kako idemo ususret Adventu, koji je praćen slavljenjem Sakramenata Pokore. Pozvao svećenike na zauzetost i blagost u ispovjednoj praksi.

Susret je završio zajedničkim objedom i druženjem.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Misa posvete ulja u Bjelovaru

Katoličke vijesti

Biskupijska proslava blagdana Drinskih mučenica u Velikom Grđevcu

Katoličke vijesti

Mladi vrbovečkog dekanata sudjelovali na SHKM-u u Gospiću

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti