Pozdrav pape Franje Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji
Biskupska konferencija BiH

Pozdrav pape Franje Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji

Pozdrav svetog oca Franje Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji koju je primio u privatnu audijenciju u srijedu 5. lipnja 2024. u Vatikanu.

Draga braćo i sestre,

drago mi je da vas mogu primiti i izraziti dobrodošlicu vama, vodstvu i igračima Hrvatske nogometne reprezentacije.

Na posljednjem Svjetskom prvenstvu osvojili ste treće mjesto: čestitam vam! Taj događaj, koji je zbog nekih razloga primio i mnoge kritike, ipak je potvrdio da je nogomet globalni fenomen, sposoban uključiti iznimno veliki broj ljudi te pokrenuti kolektivne osjećaje i emocije. To mogu i sam posvjedočiti, jer dolazim iz zemlje gdje je sve ovo življeno na najsnažniji mogući način.

No, dok vi igrate nogomet, vi ste momčad i imate čast predstavljati vaš narod. Upravo ovo biti momčad je aspekt u športu koji volim naglasiti, zato što je usporedba društvenoga života, u različitim ambijentima u kojima se zajedno s drugima živi i radi. Individualni potezi su važni, maštovitost, kreativnost… No, ako prevlada individualizam, onda se narušava cjelokupna dinamika i ne dostiže se cilj. Zato vam hvala što dajete primjer kako biti momčad!

Zatim, postoje tolike ostale vrijednosti koje su „u igri“: pomislimo samo na osjećaj časti, na prijateljstvo među vama i na bratstvo, na odanost i samokontrolu. Kada smo kod ovoga, ne zaboravite nikada da se navijači, a osobito mladi, ugledaju u vas: vaša uloga prelazi športsko okružje i postaje model ostvarenoga života i uspjeha. Za vas je zato važno njegovati duhovne i ljudske vrline, da biste mogli biti uzoran primjer.

Dragi prijatelji, zahvaljujem vam za vaš posjet i želim vam svako dobro u društvenom i športskom zalaganju. Blagoslivljam vas i molim vas također da molite za mene. Hvala.  (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

U Edlingu održano predavanje o Majci Franziski

Katoličke vijesti

Papa zbog pogibije radnika na gradilištu apelirao za sigurnost na radnom mjestu

Katoličke vijesti

Širokobriješke orgulje imat će 700.000 dijelova i preko 5.000 svirala

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti