Papa Franjo primio Hrvatsku nogometnu reprezentaciju
Biskupska konferencija BiH

Papa Franjo primio Hrvatsku nogometnu reprezentaciju

Sveti otac Franjo primio je u srijedu 5. lipnja 2024. u Vatikanu vodstvo i igrače Hrvatske nogometne reprezentacije, izvijestila je IKA.

Hrvatska reprezentacija je prema Rimu krenula iz Zračne luke Rijeka na Krku, u koju je sletjevši istoga dana prije 21 godinu papa Ivan Pavao II. započeo svoj treći pohod Hrvatskoj.

Na početku audijencije papa Franjo je reprezentaciji čestitao na osvajanju trećeg mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2022. u Kataru. Podsjetio je da je taj događaj „zbog nekih razloga primio i mnoge kritike“, ali je i potvrdio da je nogomet globalni fenomen, sposoban uključiti iznimno veliki broj ljudi te pokrenuti kolektivne osjećaje i emocije.

„To mogu i sam posvjedočiti, jer dolazim iz zemlje gdje je sve ovo življeno na najsnažniji mogući način“, dodao je Papa rođen u Argentini čija je reprezentacija u Kataru pobijedila hrvatsku u polufinalu i potom osvojila prvenstvo.

Hrvatskoj momčadi poručio je da, igrajući nogomet, ima čast predstavljati svoj narod. Kao i inače kada se susreće sa športašima, naglasio je važnost zajedništva. „Upravo ovo biti momčad je aspekt u športu koji volim naglasiti, zato što je usporedba društvenoga života, u različitim ambijentima u kojima se zajedno s drugima živi i radi. Individualni potezi su važni, maštovitost, kreativnost… No, ako prevlada individualizam, onda se narušava cjelokupna dinamika i ne dostiže se cilj“, poručio je papa Franjo.

Pritom je istaknuo i ostale vrijednosti poput osjećaja časti, prijateljstva i bratske kolegijalnosti, odanosti i samokontrole. „Ne zaboravite nikada da se navijači, osobito mladi, ugledaju u vas: vaša uloga prelazi športsko okružje i postaje model ostvarenoga života i uspjeha“, posvijestio je Sveti Otac, potaknuvši igrače da njeguju duhovne i ljudske vrline, da bi „mogli biti uzoran primjer“.

Na kraju pozdrava, Papa je Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji zahvalio za posjet i poželi joj svako dobro u društvenom i športskom zalaganju. Potom je udijelio blagoslov i zamolio sudionike da i oni mole za njega.

Predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza Marijan Kustić Svetom Ocu je darovao dres hrvatske reprezentacije s imenom Franjo i brojem 1 te kožnu nogometnu loptu.

Prije susreta s papom Franjom, igrači i stručni stožer obišli su baziliku sv. Petra u pratnji zagrebačkog pomoćnog biskupa Ivana Šaška koji je sudjelovao i u audijenciji. Tom prilikom igrači su se fotografirali ispred groba sv. Ivana Pavla II., na 21. obljetnicu početka njegovoga 100. apostolskog putovanja na kojem je bio pohodio Rijeku, Dubrovnik, Osijek i Zadar.

Podsjećamo, papa Franjo trebao je primiti hrvatsku reprezentaciju 9. lipnja 2023., uoči završnice Lige nacija, što je bilo odgođeno zbog podvrgavanja kirurškom zahvatu.

Tako su hrvatski reprezentativci prvi put susreli Svetog Oca uoči Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj, koje će početi 14. lipnja. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Cvjetnica u samostanu Petrićevac | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti

Pozdrav pape Franje Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji

Katoličke vijesti

Stotine mladih hrvatskih katolika na Mladifestu u kanadskom Norvalu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti