Papa na Angelusu: Jesam li slobodan poput Krista ili zarobljen svjetovnošću?  – Vatikanske vijesti
Papa

Papa na Angelusu: Jesam li slobodan poput Krista ili zarobljen svjetovnošću? – Vatikanske vijesti

Tijekom svog nedjeljnog Angelusa, papa Franjo potiče vjernike da uče iz Isusove nevezanosti i ravnodušnosti prema novcu, moći i površnosti.

Od Deborah Castellano Lubov

Jeste li slobodni, kao što je bio Isus, ili ste zatvoreni, od površnih?

Na to je pitanje papa Franjo pozvao sve vjernike u nedjeljnom govoru anđela Gospodnjeg u Vatikanu, pozivajući ih da se oslobode svega što ih sputava u pristupu Bogu.

Sveti je Otac crpio nadahnuće iz nedjeljnog evanđelja, iz svetog Marka, koje pokazuje različite reakcije na Isusa, nakon što je započeo svoje javno djelovanje: njegova zabrinuta rodbina bojala se da je poludio, dok su ga vjerske vlasti optuživale da je djelovao pod utjecajem zao duh.

Naprotiv, rekao je Papa, Isus je propovijedao i liječio bolesne snagom Duha Svetoga – istog Duha koji ga je “učinio božanski slobodnim”, to jest “sposobnim ljubiti i služiti bez mjere i bez Uvjeti.”

“Zastanimo na trenutak,” rekao je Papa, “kako bismo promotrili ovu Isusovu slobodu”.

Prvo, rekao je Papa, Isus je bio slobodan u odnosu na bogatstvo, i stoga je napustio sigurnost svog sela Nazaret da prigrli siromašan i nesiguran život. Gospodin je, nastavio je, besplatno liječio bolesne i svakoga tko je došao tražiti njegovu pomoć, “ne tražeći ništa zauzvrat”.

Nikada se nije ustručavao govoriti istinu, čak ni kad nije bio popularan

Također, čudio se Papa, Krist je bio slobodan u odnosu na moć.

“Dok je pozivao mnoge da ga slijede”, podsjetio je Sveti Otac, “nikada nikoga nije prisiljavao na to, niti je ikada tražio podršku moćnika, nego je uvijek stao na stranu najmanjih, učeći svoje učenike da čine isto.”

Konačno, rekao je Papa, Isus je bio slobodan u odnosu na težnju za slavom i priznanjem, i iz tog razloga Krist nikada nije oklijevao govoriti istinu, “čak i pod cijenu da ga ne shvate” i da “postane nepopularan”, ” čak do smrti na križu.”

Gospodin se nikada ne može kupiti niti pokvariti

Gospodin nikada nije dopustio da ga bilo što ili bilo tko “zastraši, kupi ili iskvari”, rekao je Papa.

Sve nam to, ustvrdio je, pokazuje da je Isus bio slobodan čovjek i uči nas vrijednoj lekciji: “Ako dopustimo da nas uvjetuje potraga za užicima, moći, novcem ili odobravanjem”, rekao je Papa, “mi postanite robovi ovih stvari.”

Ali ako, s druge strane, „dopustimo da Božja besplatna ljubav ispuni i proširi naša srca, i ako joj dopustimo da spontano preplavi“, rekao je, „rastemo u slobodi i širimo njezin dobar miris oko sebe, u svojim domovima, u našim obiteljima i u našim zajednicama.”

‘Jesam li slobodan?’

Stoga je Papa pozvao vjernike da se zapitaju: “Jesam li slobodna osoba? Ili dopuštam da me zarobe mitovi o novcu, moći i uspjehu, žrtvujući svoj spokoj i mir i mir drugih? Širim li , u sredinama u kojima živim i radim, svjež zrak slobode, iskrenosti i spontanosti?”

Papa Franjo zaključio je zazivajući Blaženu Majku, moleći je da nam pomogne živjeti i voljeti kako nas je Isus učio, u slobodi djece Božje.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo susreo se s predsjednikom Gvineje Bissau

Katoličke vijesti

Papa na Angelusu: Ponovno otkrijte radost Isusovih učenika – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa mladima u Veneciji: Skinite se s telefona i obratite pozornost na druge – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti