‘Sretan imendan’: Dobronamjernici pozdravljaju Papu na blagdan svetog Jurja – Vatican News
Papa

‘Sretan imendan’: Dobronamjernici pozdravljaju Papu na blagdan svetog Jurja – Vatican News

Prijatelji i podupiratelji iz cijelog svijeta upućuju molitve i najbolje želje papi Franji na blagdan njegova nebeskog zaštitnika svetog Jurja.

Salvatore Cernuzio

Poruke potpore i zahvalnosti papi Franji pristižu sa svih strana svijeta na blagdan svetog Jurja, papin imendan.

Kršteni Jorge [George] Mario Bergoglio, papa je dobio ime po kršćanskom mučeniku rođenom u Kapadokiji i koji je, prema nekim izvorima, ubijen 303. godine u Liddi, sada Lod, Izrael. Svetac je stradao jer nije htio zanijekati vjeru tijekom protukršćanskih progona koje je pokrenuo rimski car Dioklecijan.

“Sretan imendan, papa Franjo!”

“Imendan” vladajućeg pape obično je državni praznik u Vatikanu, a sam papa Franjo ustanovio je trenutni praznik u travnju 2016., u članku 50. Općih propisa Rimske kurije.

Dobronamjernici iz cijelog svijeta šalju svoje pozdrave Svetoj Marti, istovremeno izražavajući osjećaje naklonosti i zahvalnosti te uvjeravajući Papu da se moli na društvenim mrežama.

Sveti Juraj

Sveti Juraj

Pozdravlja talijanski predsjednik

Sergio Mattarella, talijanski predsjednik, pridružio se onima koji Papi upućuju najbolje želje, uputivši papi Franji poruku u kojoj prenosi „najvatrenije i najiskrenije dobre želje talijanskog naroda i moje osobne najbolje želje, zajedno s nježnim želje za zdravljem i blagostanjem vaše osobe.”

Poruka predsjednika Mattarelle nastavlja: “Kao što ste nedavno izjavili, ‘Nitko ne smije ugrožavati egzistenciju drugih’,” citirajući Papine riječi iz nedavnog Angelusa govoreći o ratu na Bliskom istoku. “Čak i ovo temeljno pravilo, ta ‘minimalna razina’ ljudskog suživota, dovedena je u pitanje u dramatičnom kontekstu međunarodnog, a posebno bliskoistočnog raskrižja obilježenog nasiljem, sukobima i impulsima osvete”, naglasio je talijanski predsjednik .

„Vaši pozivi za očuvanje neizbježnih veza bratstva su stoga pravodobni i hitni – pozivi koji ne prestaju izazivati ​​savjesti milijuna žena i muškaraca na svim kontinentima i koji čine plodno sjeme pravde i mira za vjernike i nevjernike. ”, nastavio je.

Naposljetku, predsjednik Matterella iskoristio je prigodu blagdana svetog Jurja, kako bi obnovio “izraze bliskosti talijanskog naroda i moje najveće poštovanje prema vašem uzvišenom apostolskom poslanju”.

Papa Franjo na svoj imendan 2021. godine posjećuje dvoranu Pavla VI

Papa Franjo na svoj imendan 2021. godine posjećuje dvoranu Pavla VI

Prethodne proslave

Proteklih je godina papa Franjo slavio ovaj dan raznim inicijativama, uključujući misu u Pavlinskoj kapeli s kardinalima 2013., prve godine njegova pontifikata; distribucija sladoleda u 2018., preko Apostolske elemosinerije u prehrambene centre u Rimu i okolici gdje se hrane najpotrebitiji; i dar, tijekom pandemije Covid-19 2020., medicinske opreme bolnicama u Španjolskoj, Rumunjskoj i Italiji, koje su bile posebno pogođene širenjem virusa, opet preko kardinala Almonera, Konrada Krajewskog.

Pandemija Covida još je bjesnila na blagdan svetog Jurja 2021., kada je Papa odlučio proslaviti svoj imendan iznenadnim posjetom kako bi pozdravio oko 600 siromašnih i beskućnika, koji su čekali da prime cjepivo u crkvi Pavla VI. Hall, koja je od siječnja te godine postala mala ambulanta. Nakon što je pozdravio nazočne, Papa je otišao do pultova na kojima su volonteri dijelili pakete keksa, grickalica i voćnih sokova, uz porcije ogromnog, tradicionalnog čokoladnog jajeta, u skladu s tada važećim zdravstvenim propisima.

Osoblje Vatican News pridonijelo je ovom izvješću.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa se prisjetio klizišta u Italiji 1963.: ‘Svjedočili ste uskrsnuću’ – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa Franjo primio mađarskog predsjednika

Katoličke vijesti

Papa Franjo pušta meditacije uoči Via Crucis u Colosseumu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti