Papa poziva na hitnu pomoć za Gazu i potiče mirovne napore
Papa

Papa poziva na hitnu pomoć za Gazu i potiče mirovne napore

Papa Franjo poziva nacije da hitno djeluju kako bi pomogle ljudima u Gazi očajnički potrebnom humanitarnom pomoći. On potiče mirovne napore na summitu čiji je domaćin Jordan koji bi se trebao održati sljedeći tjedan. Prisjeća se napaćenog naroda Ukrajine i Mjanmara.

Vatikanske vijesti

U nadolazećim danima Jordan će biti domaćin međunarodne konferencije koja će se fokusirati na hitnu humanitarnu situaciju u Gazi. Nakon nedjeljne molitve Anđeo Gospodnji, papa Franjo skrenuo je pozornost na summit koji su sazvali jordanski kralj, predsjednik Egipta i glavni tajnik Ujedinjenih naroda, zahvalivši im na ovoj “važnoj inicijativi”. Snažno je potaknuo međunarodnu zajednicu da “hitno djeluje” i iskoristi sva moguća sredstva kako bi pomogla narodu Gaze iscrpljenom ratom. Apelirao je da humanitarna pomoć brzo “dođe do onih kojima je potrebna” i da je nitko ne sprječava da stigne.

Moleći dar mira

Papa je podsjetio da je 8. lipnja 2024. obilježena deseta obljetnica Zaziv za mir koji se održao u Vatikanu, a nazočili su mu pokojni izraelski predsjednik Shimon Peres i palestinski predsjednik Abu Mazen. Rekao je da je taj susret pokazao da je “udružiti ruke moguće, a da je za mir potrebna hrabrost, daleko veća nego za rat”.

Papa je potom snažno potaknuo tekuće pregovore između uključenih strana, “iako nisu laki”, izrazivši nadu da će prijedlozi za mir, prekid vatre na svim frontama i oslobađanje talaca, “biti odmah prihvaćeni za dobrobit Palestinci i Izraelci.”

Sjetite se Ukrajine i Mynamara

Prisjetivši se napaćenog naroda Ukrajine koji i dalje pati i žudi za mirom, Papa nas je zamolio da ih se sjećamo u našim mislima i molitvama te im je rekao “mi smo blizu vas” dok je pozdravljao ukrajinsku grupu nazočnu na Trgu svetog Petra. Kazao je kako ljudi žele mir te je još jednom ohrabrio da se ulože “svi napori” “kako bi se mir što prije izgradio uz međunarodnu pomoć”.

Na kraju se Papa prisjetio onih koji pate u Mjanmaru i neka ih također zadržimo u svojim mislima i molitvama.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa apelira na prekid vatre u Gazi – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa: Komunikacija mora biti “ljubazna i proročanska” da bi se razoružao sukob – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa Franjo sudjelovat će na sjednici G7 o umjetnoj inteligenciji

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti