Papa Franjo na kongresu o natalitetu: Broj rođenih prvi je pokazatelj nade jednog naroda
Biskupska konferencija BiH

Papa Franjo na kongresu o natalitetu: Broj rođenih prvi je pokazatelj nade jednog naroda

Sretan sam što sam još uvijek s vama jer, kao što znate, pitanje nataliteta jako mi je blisko, rekao je papa Franjo, sudjelujući u petak 10. svibnja 2024. u Rimu na četvrtom kongresu o natalitetu (Stati Generali della Natalità) koji organizira Forum obiteljskih udruga.

Istaknuvši da je svako dijete dar te da podsjeća kako Bog ima povjerenja u čovječanstvo, dodao je da naše „biti” nije rezultat slučajnosti. Bog nas je htio, On ima veliki i jedinstveni plan za svakoga od nas, bez iznimke, rekao je Sveti Otac te se osvrnuo na tri, kako je rekao, ključne riječi u govoru o natalitetu: realizam, dalekovidnost i hrabrost.

Sebičnost koja anestezira srce

Govoreći o realizmu, osvrnuo se na istraživanja i teorije iz prošlosti koje su tvrdile da će rađanje previše djece stvoriti ekonomske neravnoteže te nedostatak resursa i zagađenje. Te su teorije, koje su već odavno zastarjele, govorile o ljudskim bićima kao problemima, istaknuo je.

Ljudski život nije problem, on je dar. Razlog onečišćenja i gladi u svijetu nisu djeca koja se rađaju, nego izbori onih koji misle samo na sebe odnosno delirij neobuzdanog i slijepog materijalizma i konzumerizma koji poput zlog virusa potkopavaju egzistenciju ljudi i društva u korijenu. Nije problem koliko nas ima na svijetu, nego kakav svijet gradimo.

Nisu problem djeca, već sebičnost koja stvara nepravdu i strukture grijeha, rekao je Sveti Otac, dodavši da to dovodi do ispreplitanja nezdravih međuovisnosti među društvenim, ekonomskim i političkim sustavima. Sebičnost nas čini gluhima za glas Boga, koji prvi ljubi i uči nas ljubiti, i za glas naše braće koja su uz nas. Sebičnost anestezira srce, istaknuo je Sveti Otac.

Bez djece i mladih zemlja gubi želju za budućnošću

Domovi koji su ispunjeni predmetima, a u kojima nema djece postaju vrlo tužna mjesta, rekao je te dodao da problem svijeta nisu djeca koja se rađaju, već sebičnost, konzumerizam i individualizam koji ljude čine osamljenima i nesretnima. Naglasivši da je broj rođenih prvi pokazatelj nade jednog naroda, Papa je istaknuo da bez djece i mladih zemlja gubi želju za budućnošću.

Papa je nadalje istaknuo da mu je jedan demograf rekao kako u ovome trenutku najviše prihoda ostvaruju tvornice oružja i kontracepcijskih sredstava. Jedno uništava život, a drugo sprječava život, rekao je Papa. Ako su to investicije koje donose najviše prihoda, kakvu onda budućnost možemo očekivati, upitao je, dodavši da su ta pitanja vrlo složena, ali i da to ne smije biti alibi da se njima ne bavimo.

Potrebno je, nastavio je Papa, predviđanje što je druga ključna riječ. Na institucionalnoj razini potrebne su učinkovite politike i hrabri, konkretni i dugoročni izbori kako bi se danas posijalo ono što će djeca sutra moći žeti, istaknuo je.

Potrebna je veća predanost svih vlada kako bi se mlade generacije dovele u situaciju da mogu ostvariti svoje legitimne snove. Radi se o donošenju ozbiljnih i učinkovitih odluka u korist obitelji. Na primjer, stavljanje majke u poziciju da ne mora birati između posla i brige za svoju djecu; ili osloboditi mnoge mlade parove tereta nesigurnosti posla i nemogućnosti kupnje kuće.

Promicati kulturu velikodušnosti i međugeneracijske solidarnosti

Nadalje je važno, nastavio je Papa, na društvenoj razini promicati kulturu velikodušnosti i međugeneracijske solidarnosti, preispitati navike i stilove života, odreći se onoga što je suvišno kako bi se mladima dala nada za budućnost. Posebno se obrativši mladima, kao treću važnu riječ Papa je istaknuo hrabrost.

Znam da se za mnoge od vas budućnost može činiti uznemirujućom i da između nataliteta, ratova, pandemija i klimatskih promjena nije lako održati nadu živom. Ali ne odustajte, imajte vjere jer sutra nije nešto neizbježno: gradimo ga zajedno, a u tom „zajedno” prije svega nalazimo Gospodina.

Gospodin je taj, dodao je, Papa, koji u evanđelju često govori: „Ali ja vam kažem” (Mt 5,38-48). To, dodao je, mijenja stvari. To „ali” miriše na spasenje i priprema ono što je „nekonvencionalno”, priprema raskid. Učinimo to „ali” svojim – ovdje i sada, rekao je Sveti Otac.

Nemojmo se pomiriti sa scenarijem koji su drugi već napisali, već počnimo veslati kako bismo preokrenuli smjer, čak i po cijenu da idemo protiv struje!

Budućnost čine mladi i stari zajedno

Budućnost se, dodao je Papa, ne gradi samo rađanjem djece, već i brigom za starije osobe – bake i djedove. Govoreći o kulturi „skrivanja i odbacivanja baka i djedova”, naglasio je da je usamljenost i odbačenost baka i djedova samoubojstvo jedne kulture.

Budućnost čine mladi i stari zajedno; hrabrost i pamćenje zajedno. Molim vas, kad govorimo o natalitetu, koji je budućnost, onda govorimo i o bakama i djedovima koji nisu prošlost: oni pomažu budućnosti. Molim vas, imajmo mnogo djece, ali brinimo i za bake i djedove jer je to vrlo važno.

Zahvalivši organizatorima, Papa je posebno pohvalio njihovu hrabrost te im obećao svoje molitve. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo odredio nadnevak drugog zasjedanja Sinode o sinodalnosti

Katoličke vijesti

Svjetski dan bolesnika: Papa se molio za Mjanmar, Palestinu i Izrael

Katoličke vijesti

Crkva na Kubi nudi posredničku ulogu u krizi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti