Neum: Biskup Palić posvetio crkvu Svetog Nikole
Biskupska konferencija BiH

Neum: Biskup Palić posvetio crkvu Svetog Nikole

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, u četvrtak 9. svibnja 2024. godine, je posvetio crkvu Svetog Nikole u Neumu čija je izgradnja započela 2006. godine, piše portal Neum.online.

Biskup Palić je predvodio sveto misno slavlje uz koncelebraciju župnika Don Mladena Šutala i brojnih svećenika. Tijekom misnog slavlja obavljen je i obred posvete crkve Svetom Nikoli što je uključivalo i posvetu zidova i oltara.

U svom obraćanju mnogobrojnim okupljenim vjernicima biskup Palić istaknuo je kako je poseban doživljaj za vjernike i župnu zajednicu, ali i svećenike jedan ovakav događaj.

Rekao je kako je pratio izgradnju ove crkve u Neumu ali da nije mogao ni zamisliti da će je baš on posvetiti. Pojasnio je i da je posveta ove crkve svetog Nikole upravo danas kada se slavi svetkovina uzašašća i dan kada su posmrtni ostaci Svetog Nikole preneseni u Bari u Italiji. Do prenošenja u Bari, tijelo svetog Nikole počivalo je u Turskoj, u katedrali u Miru, odakle su njegove kosti prenesene na sigurno, u Bari, u Italiju 1087. godine.

“Crkve posvećujemo, ne da bismo se u njima našli na sigurnom, ne da bismo u njima našli sigurno sklonište, nego da bismo se u njima slaveći euharistiju, nahranili božjom riječju, živim Kristom i da bismo nakon toga krenuli u svijet ostvarivati Kristovo poslanje”, rekao je biskup Palić.

”Danas posvećujemo ovu crkvu i s razlogom postavljamo pitanje što ovu zgradu i ovu crkvu čini svetom Očevom kućom? Sigurno ne ove lijepe klupe, niti ovaj lijepi kameni oltar, ni atmosfera koja vlada u našim crkvama, ni kupola ni ostale materijale stvari. Ono što crkvu čini svetom je upravo ovaj čin posvete koji mi danas činimo ovdje”, poručio je u svojoj propovijedi biskup Palić.

Na samom kraju župnik Don Mladen Šutalo se zahvalio svima koji su na bilo koji način potpomogli od početka izgradnje ove crkve do današnjeg dana. Posebnu zahvalnost izrazio je svećenicima koji su djelovali u Župi Gospe od Zdravlja do danas, časnim sestrama, ministrantima, župnom zboru kao i cijeloj župnoj zajednici. Za kraj je zahvalio Ocu biskupu koji je predvodio sveto misno slavlje i posvetio ovu crkvu Svetog Nikole u Neumu, te kolegama svećenicima koji su došli da zajedno proslave ovaj veličanstveni događaj za župnu zajednicu u Neumu. (kta/neum.online)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Turska: Drevna crkva Hora u Istanbulu postaje džamija

Katoličke vijesti

Održan seminar za učitelje formacije OFS-a

Katoličke vijesti

Hrvatska katolička misija Düsseldorf otvara sezonu folklora. Evo tko se može prijaviti

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti