Vlasti u Nikaragvi zabranile križne putove i izviđače
Biskupska konferencija

Vlasti u Nikaragvi zabranile križne putove i izviđače

U jeku progona građanskih struktura u Nikaragvi, tamošnji režim ukinuo je izviđače i zabranio stotine procesija križnog puta, izvijestio je Kathpress u ponedjeljak, 19. veljače 2024.

Prema navodima različitih medija, režim je ukinuo pravni status nacionalnom savezu izviđača i nekolicini drugih nevladinih udruga. Režimski list “La Gaceta” objavio je tijekom vikenda da izviđački savez nije pravodobno predao financijsko izvješće. Na sličan način zabranjeno je djelovanje i pripadnicama redovničke zajednice “Fraternidad Misioneras del Fiat de Maria”, kao i trima kršćanskim zajednicama i Rotary klubu, a zatvoreno je i jedno sveučilište. Vlasti su zaplijenile njihovu imovinu.

Nacionalni izviđački odbor sukladno naredbi vlasti otkazao je sve aktivnosti proteklog vikenda, “sa ili bez odore, u cilju zaštite naših mladih članova”, obavijestio je portal “confidential.digital”.

Izviđački savez tvrdi da je prije toga poduzeo sve moguće napore kako bi spriječio taj vladin potez, ali bez uspjeha. Nikaragvanski izviđači sada u suradnji sa svjetskim izviđačkim vodstvom u Švicarskoj traže zamjenske oblike djelovanja, kako bi “i dalje vršili poslanje izviđačkog pokreta u Nikaragvi u skladu sa zakonskim odredbama”.

Slično kao izviđače, koji u Nikaragvi imaju tradiciju dugu 107 godina, vlada predsjednika Daniela Ortege i potpredsjednice Rosario Murillo ukinula je od kraja 2018. ukupno 3.230 udruga, najčešće pod optužbom “pranja novca”.
Crkvene aktivnosti u Nikaragvi krajnje su ograničene i pod nadzorom agenata. Aktivistica za ljudska prava Martha Patricia Molina, koja živi u izbjeglištvu, izvijestila je na platformi X da je prošli petak otkazano više od 400 procesija križnog puta u Nikaragvi. Samo u nekim biskupijama vlasti su dale dopuštenje za križni put i to u ograničenom obliku. Molina je izjavila kako “zločinačka diktatura” čak “ni u korizmi ne popušta u mržnji prema Katoličkoj Crkvi”.
Deseci svećenika, među kojima su i biskupi Rolando Alvarez i Isidro Mora, u proteklim su mjesecima prognani iz zemlje. Pomoćni biskup Manague Silvio Baez, koji je prije pet godina natjeran na bijeg u Floridu, izjavio je: “Post je više od neuzimanja jela. To znači da život pod nekim jarmom ne prijeđe u naviku. To znači kritizirati nepravdu i boriti se protiv ugnjetavanja”. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Susret pape Franje i studenata obrazovnog pokreta “Scholas Occurrentes”

Katoličke vijesti

Papa na završetku Molitvene osmine za jedinstvo kršćana: Hoditi i služiti zajedno, stavljajući molitvu na prvo mjesto

Katoličke vijesti

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik posjetio Caritas Jeruzalem

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti