Papa daje siro-malabarskim katolicima božićni rok za okončanje spora
Kršćanski život

Papa daje siro-malabarskim katolicima božićni rok za okončanje spora

Rekavši siro-malabarskim katolicima u indijskoj nadbiskupiji Ernakulam-Angamaly da ne želi vidjeti nikoga ekskomuniciranog, papa Franjo je zamolio svećenike i vjernike da okončaju njihov spor oko načina na koji se slavi euharistija.

S obzirom da su neki svećenici doveli u pitanje autentičnost njegovih prethodnih pisama i njegovo imenovanje posebnog izaslanika prošlog kolovoza, Franjo je komunicirao s članovima nadbiskupije u videu objavljenom 7. prosinca “tako da nitko više ne sumnja u to što papa misli, ” On je rekao.

“U ime Gospodina, za duhovno dobro vaše crkve, naše crkve, molim vas da iscijelite ovu pukotinu. To je vaša crkva; to je naša crkva. Obnovite zajedništvo; ostanite u Katoličkoj crkvi”, papa rekao je u videu.

Također 7. prosinca, Vatikan je objavio Franjino pismo kardinalu Georgeu Alencherryju u kojem prihvaća njegovu ostavku na dužnost čelnika nadbiskupije i glavnog nadbiskupa Siro-Malabarske katoličke crkve.

Nakon godina rasprave o tradiciji, latinizaciji i modernizaciji liturgije, 1999. godine sinoda biskupa sirsko-malabarske crkve izdala je jednoobrazne rubrike za slavlje euharistije, koje su članovi crkve istočnog obreda nazvali Sveta Kurbana. Pokušavali su prekinuti situaciju u kojoj su jedni svećenici tijekom cijele liturgije bili okrenuti prema oltaru, a drugi prema zajednici tijekom cijele liturgije. Odluka biskupa bila je da svećenik bude okrenut licem prema oltaru tijekom euharistijske molitve, ali da bude okrenut prema zajednici tijekom liturgije riječi i ponovno nakon pričesti.

Svećenici u većini siro-malabarskih biskupija brzo su se povinovali biskupovoj odluci, iako su dispenzacije izdane za nadbiskupiju Ernakulam-Angamaly i nekoliko drugih teritorija. Biskupi su odlučili okončati te dispenzacije u studenom 2021.

Nadbiskupijski pokret za transparentnost, skupina svećenika, redovnika i laika u Ernakulam-Angamalyju, prosvjedovala je zbog načina na koji je dispenzacija opozvana i inzistirali su na nastavku slavljenja cijele liturgije sa svećenikom okrenutim prema zajednici kao što je bila praksa od 1970. skupina tvrdi da ima potporu gotovo svih svećenika i vjernika nadbiskupije.

Spor je doveo do prosvjeda, štrajkova glađu i guranja šibica, uključujući i unutar katedrale Svete Marije u Kochiju, što je dovelo do njezina zatvaranja.

U svom videu, Franjo je rekao katolicima nadbiskupije: “Pobrinite se da do Božića 2023. vaša nadbiskupija ponizno i ​​vjerno pristane ići u korak s ostatkom vaše Crkve, poštujući sve smjernice vaše sinode.”

Ne spominjući pojedinosti, Papa je rekao kako zna da postoje razlozi za protivljenje sinodskim rubrikama “koji nemaju nikakve veze sa slavljem euharistije”, te je te razloge definirao kao “svjetovne”.

“Ne dolaze od Duha Svetoga”, rekao je. “A ako ne dolaze od Duha Svetoga, dolaze od negdje drugdje.”

Obraćajući se posebno svećenicima, Franjo ih je pozvao da se “sjete svog zaređenja i obveza koje ste preuzeli”, uključujući obećanje poslušnosti biskupu.

“Pazite da vas đavao ne nagovori da se pretvorite u sektu”, poručio je svim siro-malabarskim vjernicima koji se protive jedinstvenoj liturgiji.

Opisujući što se događa kada se osoba ekskomunicira, Papa im je rekao: “Nemojte prisiljavati nadležne crkvene vlasti da priznaju da ste napustili Crkvu jer više niste u zajedništvu sa svojim pastirima i s nasljednikom apostola Petra, koji je pozvan učvrstiti svu braću i sestre u vjeri i čuvati ih u jedinstvu Crkve.”

“S velikom tugom”, rekao je, biskupi bi to morali učiniti, a “ja ne želim doći do te točke.”

„Neka Euharistija bude uzor vašeg jedinstva“, rekao je. “Ne razbijajte Tijelo Kristovo, to jest Crkva, da ne jedete i ne pijete svoju osudu.”

U svom pismu Alencherryju, Franjo je istaknuo da je zatražio ostavku 2019. u pokušaju okončanja nekih napetosti i podjela u nadbiskupiji, ali Sinoda siro-malabarskih biskupa savjetovala je papi da ne prihvati njegovu ostavku i on je pristao , umjesto njega imenovavši apostolskog upravitelja.

Papa je rekao: “Vašu ostavku ne smatram završetkom, već ispunjenjem vaše službe. Doista, ovaj korak predstavlja daljnje svjedočanstvo vjernosti Evanđelju i novi način služenja Crkvi, prije svega kroz kontemplativnu i zagovornu molitvu, kao i daljnjim davanjem savjeta dikasterijima Rimske kurije čiji ste član.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Hobitovo putovanje kući: Sanjati Shire

Katoličke vijesti

Papa Franjo uputio se u Veneciju u posjet ženskom zatvoru

Katoličke vijesti

Kako postići trajni mir? Pavlov odgovor u Poslanici Efežanima » Tekstovi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti