Zašto se Bog naljutio na Mojsija jer je udario u stijenu?
Kršćanski život

Zašto se Bog naljutio na Mojsija jer je udario u stijenu?

Bog se naljutio na Mojsija jer Mojsije nije slijedio njegove upute i jer je Mojsije dao sebi slavu umjesto da je da Bogu

U mojoj knjizi, Riječ uklesana u kamen: Kako arheologija, znanost i povijest podržavaju Bibliju, tvrdio sam da postoji provjereno prirodno objašnjenje za vodu koja izlazi iz stijena na Sinajskom poluotoku i da nije nužno bila čudesna. Mislim da mnogi ljudi slučajno pretpostavljaju da su ti događaji bili čudesni, kao što sam i ja sam činio, dok nisam istražio materijal o kojem sam pisao u svojoj knjizi. Želio bih malo detaljnije ispitati problem. Evo odlomaka o Mojsiju kako crpi vodu iz kamenja:

  • Izlazak 17:6 (RSV): “Evo, stajat ću pred tobom ondje na stijeni na Horebu; i ti ćeš udariti u stijenu i iz nje će poteći voda da narod može piti.” I učini Mojsije tako pred starješinama Izraelovim.
  • Brojevi 20:7-12: I Jahve reče Mojsiju: ​​”Uzmi štap i sakupi zajednicu, ti i tvoj brat Aron, i reci stijeni pred njihovim očima da pusti svoju vodu; pa ćeš im vodu iz stijene izvesti; pa ćeš napojiti džemat i njihovu stoku.” Mojsije uze štap ispred Jahve, kako mu je zapovjedio. I sabraše Mojsije i Aron zajednicu pred stijenom, i reče im: “Čujte sada, buntovnici! hoćemo li ti izvući vodu iz ove stijene?” I Mojsije podigne svoju ruku i dvaput udari štapom po stijeni; i vode je poteklo u izobilju, i zajednica je pila i njihova stoka. I Jahve reče Mojsiju i Aronu: “Budući da niste vjerovali u mene, da me posvetite u očima sinova Izraelovih, nećete uvesti ovu zajednicu u zemlju koju sam im dao.”
  • Ponovljeni zakon 8:14-15: … Jahve, tvoj Bog … koji te je vodio kroz veliku i strašnu pustinju, s njezinim vatrenim zmijama i škorpionima i žednom zemljom gdje nije bilo vode, koji ti je izveo vodu iz kamene stijene,
  • Nehemija 9:15: Ti si im dao kruh s neba za njihovu glad i izveo si im vodu iz stijene za njihovu žeđ…
  • Psalam 78:16, 20: Učinio je da iz stijene izviru potoci i učinio da vode teku poput rijeka. … Udario je u stijenu tako da je voda potekla i potoci su se izlili. …
  • Psalam 105:41: Otvorio je stijenu i voda je potekla; tekla je pustinjom poput rijeke.
  • Psalam 114:8: … koji pretvara kamen u jezero, kremen u izvor vode.
  • Izaija 48:21: Nisu bili žedni kad ih je vodio kroz pustinje; dao im je vodu iz stijene; rascijepi stijenu i voda poteče.

Mislim da je sigurno moguće protumačiti te događaje kao nadnaravne — i žuri dodati da nemam neprijateljstva prema čudima — ali egzegeza ovih tekstova to apsolutno ne čini. zahtijevati nadnaravno objašnjenje, i potpuno je kompatibilno s objašnjenjem koje sam ponudio.

Bog se naljutio na Mojsija (Brojevi 20:7-12) jer, prvo, Mojsije nije slijedio njegove upute, a to su bile da “reći stijena pred njihovim očima da pusti svoju vodu” za razliku od udaranja stijene – i drugo, zato što je sebi dao slavu umjesto da je dade Bogu, koji ga je doveo do mjesta gdje će voda izlaziti (“će mi iznijeti vam vode?”).

“Fizičko” nadnaravno objašnjenje nije potrebno jer je zemlja u kojoj su bili imala vodu unutar svojih stijena, što je dokazano znanošću i jednostavnim promatranjem.

Međutim, još uvijek se može smatrati nadnaravnim u smislu da je Bog odveo Mojsija na mjesta (npr. Horeb: Izlazak 17:6) gdje je Bog znao da je voda prirodno prisutna u porama stijena. Također bi mogao biti slučaj kada je Mojsije samo govorio stijeni, da je Bog namjeravao ili nadnaravno uzrokovati da ona izađe u tom trenutku, ili je znao (znajući sve) da će izaći (prirodno) u vrijeme kada je Mojsije govorio do stijene, i na tom određenom mjestu.

Kad je Mojsije dvaput udario o stijenu u ljutnji, pokazao je nevjericu u Boga, koji bi učinio da voda poteče kad je Mojsije jednostavno govorio stijeni. Udaranje ne samo jednom nego dvaput značilo je zapravo izjavu: “Radim ovo samo svojom snagom i mogu to učiniti gdje god želim”, dok je istina bila da ga je Bog vodio na prava mjesta. Nije samo Mojsije birao bilo koju staru stijenu koju je htio i udarao po njoj. Drugim riječima, iako voda limenka naći u stijenama na Sinajskom poluotoku, to nije apsolutno svaki kamen u svakom mjesto.

Odlomci o tome da je Bog uzrokovao zvuče kao da je on nadnaravno uzrokovao da se to dogodi (u fizičkom smislu), ali to nije potrebno jer u Bibliji često promatramo višestruku uzročnost, s Bogom kao primarnim uzrokom i osobama kao sekundarnim uzrocima; kao njegovi agenti, da tako kažem. Prema tome, zadnjih šest odlomaka iznad toga navodi da je Bog izvukao vodu iz stijene treba shvatiti u svjetlu prva dva, gdje je upotrijebio Mojsija kao agenta za svoju svrhu i pokazao mu gdje da crpi vodu. Tako se lako i logično usklađuju.

Na sličan način, postoje mnogi odlomci koji govore da je “Bog otvrdnuo srce faraonu” i nekoliko drugih koji govore da je faraon otvrdnuo svoje srce. Obje su istinite, u različitim smislovima. U doslovnom smislu, faraon je to učinio. U drugom smislu, Bog je to učinio dopustivši da se to dogodi u njegovoj Providnosti na temelju ljudske slobodne volje, što je u ovom slučaju bilo postizanje Božje namjere (osloboditi Hebreje iz ropstva).

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Ravnatelju Osnovne škole Bila i djelatnicima dodijeljene zahvalnice za suradnju

Katoličke vijesti

Izvješće: Kardinal poziva na ‘stalni’ dijalog sa slobodnim zidarima

Katoličke vijesti

Euharistijsko čudo iz Glotowa, koja je ‘duhovnost’ za vas, 7 snažnih poruka Gospe Fatimske i još sjajnih poveznica!

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti