Koristite diplomaciju da ispravite nepravde koje izazivaju sukobe, poručio je Papa veleposlanicima
Kršćanski život

Koristite diplomaciju da ispravite nepravde koje izazivaju sukobe, poručio je Papa veleposlanicima

Miroljubiva sredstva diplomacije moraju se koristiti za traženje globalnih rješenja za ozbiljne nepravde koje uzrokuju tolike sukobe u svijetu, rekao je papa Franjo.

Ovo “hitno zahtijeva rekonfiguraciju multilateralne diplomacije, s ciljem pružanja učinkovitih odgovora na novonastale probleme i osmišljavanja globalnih mehanizama za rješavanje ekoloških, javnozdravstvenih, kulturnih i društvenih promjena koje su trenutno u tijeku”, rekao je Franjo novim veleposlanicima u Vatikanu iz New Yorka. Zeland, Kuvajt, Malavi, Čad, Gvineja i Švedska.

„Plemenit i strpljiv posao diplomacije kojem ste predani ne smije težiti samo sprječavanju i rješavanju sukoba, već i konsolidaciji mirnog suživota i ljudskog procvata naroda svijeta njegovanjem poštivanja ljudskog dostojanstva, braneći neotuđiva prava svakoga čovjeka, žene i djeteta te promicanje modela cjelovitog gospodarskog i ljudskog razvoja“, rekao je.

Pozdravljajući diplomate na njihovim novim dužnostima 7. prosinca, papa je rekao da je Vatikan posebno zabrinut za “budućnost našeg zajedničkog doma, a posebno za učinke klimatskih promjena i devastacije prirodnog okoliša na najranjivije članove naše ljudske obitelji .”

Konferencija UN-a o klimatskim promjenama koja je u tijeku u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, od 30. studenog do 12. prosinca, rekao je, predstavlja “povijesni korak naprijed u odgovoru s mudrošću i predviđanjem na ove jasne i sadašnje prijetnje općem općem dobru. “

Papa, koji je želio prisustvovati konferenciji, ali je otkazao putovanje zbog zdravstvenih problema, ipak se obratio okupljenima preko izaslanika, rekavši veleposlanicima da inzistira na tome da “budućnost svih nas ovisi o sadašnjosti koju sada biramo”.

„Molimo se da se čelnici naroda pridruže u donošenju konkretnih mjera koje će nam omogućiti da budućim generacijama predamo svijet koji će više nalikovati plodnom vrtu koji nam je njegov Stvoritelj povjerio na brigu i skrbništvo“, rekao je veleposlanicima.

Vatikan je prisutan i aktivan u međunarodnoj zajednici, rekao je, u sklopu svoje želje da unaprijedi ljudsko bratstvo i mir koji je “plod pravde”.

Priznajući da veleposlanici započinju svoju novu misiju u “posebno teškom vremenu, obilježenom velikim izbijanjem oružanih sukoba”, Franjo im je rekao da je “međunarodna zajednica pred izazovom, putem mirnih sredstava diplomacije, tražiti globalna rješenja za teške nepravde koji su tako često uzrok tih sukoba.” On je rekao.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Crkva nije dovršena stvarnost » Tekstovi

Katoličke vijesti

Zašto pjevati poklik „Amen“ na završnoj doksologiji? » Tekstovi

Katoličke vijesti

Anglikanski biskup obraća se Vijeću kardinala pape Franje

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti