Papa: Bratstvo je “kvasac mira” koji treba našim periferijama
Biskupska konferencija BiH

Papa: Bratstvo je “kvasac mira” koji treba našim periferijama

Obnovljenom velikodušnošću pokazati suosjećajno Božje lice onima koji žive na rubovima gradova, gdje se ravnodušnost i nasilje katkada mogu dotaknuti rukom, zadaća je koju je papa Franjo povjerio mladima iz Fraternité Missionnair des Cités susrevši se danas s njihovim izaslanstvom. U Betlehemu se, podsjetio je Papa, najprije pastirima naviješta evanđelje spasenja, piše Vatican News.

Duhovno se okrijepiti na grobovima svetih Petra i Pavla kako bi ponovno doživjeli velikodušan i misionarski poticaj prve Crkve, razlog je hodočašća u Rim izaslanstva mladih članova Fraternité missionnaire des Cités. Papa Franjo se danas, 4. siječnja, susreo s njima u Vatikanu te im se obratio improvizirajući, dok im je unaprijed pripremljeni govor uručio. U njemu ih potiče, u božićnom ozračju ovih dana, na razmatranje jaslica:

Vidimo jednostavno i siromašno mjesto, predgrađe, “banlieue” tog vremena. Pastiri koji idu do kolijevke marginalizirane su osobe na lošem glasu. Ipak, najprije je njima naviješteno evanđelje spasenja. Siromašni su, ali imaju raspoloživo srce. To je i vaše iskustvo.

Siromašni su u blizini

Sveti Otac napominje da ne trebamo ići daleko da bismo pronašli siromahe: oni su u našem susjedstvu, na uglu ulice, ponekad žive na istom katu s nama. I njima valja navijestiti Radosnu vijest:

Ne bojte se stoga napustiti svoje sigurnosti kako biste dijelili svakodnevni život svoje braće i sestara. I među njima su mnogi otvorena srca i čekaju, ni ne znajući, radosni navještaj.

Donijeti bratstvo na periferije naših gradova

Papa Franjo, osim toga, potiče mlade iz Fraternité missionnaire des Cités da bratstvo, taj „kvasac mira“, žive na rubovima gradova svjedočeći svojom prisutnošću i svojim gestama Božju samilost prema braći u kojoj je Isusova prisutnost skrivena. Stoga na kraju ističe:

Znam također koliko nasilja, ravnodušnosti i mržnje katkada može obilježavati gradske četvrti: danas imate hrabru i potrebnu misiju da Božju blizinu, suosjećanje i nježnost donesete ljudima koji su često lišeni dostojanstva i ljubavi. Draga braćo i sestre, hvala vam na tomu što činite, nastavite tako! (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Hodočašće u organizaciji Župnog ureda Uzašašća Gospodinova – Novi Travnik u Neum-Dubrovnik-Kotor

Katoličke vijesti

Ujedinimo se da ugasimo vatru rata i upalimo svijeću mira

Katoličke vijesti

Vikar Kustodije Svete Zemlje: U sukobu na Bliskom istoku ubijeno više od 10 tisuća djece

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti