Knjiga mjeseca: Otvorite svoje srce
Biskupska konferencija BiH

Knjiga mjeseca: Otvorite svoje srce

Današnje čitatelje jezik Franje Saleškog katkad odvraća od čitanja – jer je zapravo obilježen stoljećem u kojem je djelovao. Možemo li onda i nakon četiri stoljeća izvući neku poruku iz Franjina nauka? Možemo, bez sumnje! Jer njegov glas dolazi – iz srca, a »što god rekli, srce se obraća srcu«.

Postoji, dakle, jezik koji mogu razumjeti ljudi svih vremena i svih zemalja – jezik srca. A upravo je to Franjin prvi jezik. Njegovu poruku potvrđuje i Drugi vatikanski koncil: svetost je za sve.

François Corrignan u knjizi Otvorite svoje srce predlaže plan puta osluškujući poruku onoga kojega se nazivalo „najljudskijim od svih svetaca“. Prateći savjete Franje Saleškog, svatko može krenuti na put sa srcem punim povjerenja i mira. Ovo je djelo, dakle, vodič koji, osim otkrivanja duhovnosti Franje Saleškog, predlaže siguran put za kršćanski život.

Svijetu koji se suočava s nasiljem Franjo pokazuje put evanđeoske blagosti. Blagosti koja nije slabost, već upravo snaga ljubavi. Svijetu koji se suočava s podjelama pokazuje put jedinstva, čineći ljude spremnima na zajedništvo i na suživot. Svijetu koji se suočava s ratovima i sukobima pokazuje put mira, put koji prolazi međusobnim povjerenjem, dijalogom i pomirenjem.

Život svetog Franje Saleškog bio je relativno kratak, ali je proživljen intenzivno. Lik toga sveca ostavlja dojam koji resi rijetka punina, koju je pokazao u ozbiljnosti svoga intelektualnog istraživanja kao i u bogatstvu svojih osjećaja, u »milini« svojih učenja koja su imala velik utjecaj na svijest kršćanskih vjernika. Utjecaj njegova života i njegova nauka na Europu toga doba i idućih stoljeća bio je golem.

Otvorite svoje srce. Duhovnost sv. Franje Saleškog je u isto vrijeme plod molitve i proživljenoga, promišljanja i iskustva samog autora. Ona je jednostavan poziv na razmatranje jedne poruke i otkrivanje jednog puta u prijateljskom društvu Franje Saleškog.

Knjigu Otvorite svoje srce potražite u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti do kraja siječnja po 30 sniženoj cijeni od 7,70 € umjesto 11 €.  (kta/ks.hr)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Korizmena duhovna obnova u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu

Katoličke vijesti

​​​​​​​Održana redovna sjednica Upravnog vijeća Caritasa BiH

Katoličke vijesti

Božićni posjet nadbiskupa Vukšića i nuncija Chullikatta sestrama SMI i Stadlerovom dječjem „Egiptu“

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti