Papa Franjo: Vlast koja nije služenje, diktatura je
Biskupska konferencija

Papa Franjo: Vlast koja nije služenje, diktatura je

Prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja, na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja 2024., Papa je objasnio da Kraljevstvo Božje nije neki sef ili blindirana soba, nego u nju svatko može ući. Potrebni su strpljivost, pažnja, ustrajnost, poniznost: “Poslanje koje Isus povjerava Petru nije zaključavanje vrata kuće, dopuštajući pristup samo nekolicini odabranih gostiju”

Koje je duboko značenje simbola ključeva s kojima se Petar prikazuje u ikonografiji i o kojemu govori Sveto pismo? Oni su ključevi za otvaranje, a ne za zatvaranje. To je poruka koju je papa Franjo istaknuo u podnevnom nagovoru prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja danas, na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla, u kojoj dva puta napominje da je vlast koja nije služba, diktatura.

Ključevi poniznosti, ustrajnosti, strpljenja, služenja

Ključevi, objašnjava Papa koji je prijepodne predvodio misu u vatikanskoj bazilici, predstavljaju službu vlasti koju mu je Isus povjerio u služenju cijeloj Crkvi. Sveti se Otac usredotočio na temeljni vidik kako bi istaknuo da Kraljevstvo nebesko nije nedostupna palača nego porozni prostor.

Petrovi ključevi, naime, ključevi su Kraljevstva, koje Isus ne opisuje kao sef ili blindiranu sobu, nego s drugim slikama: malim sjemenom, dragocjenim biserom, skrivenim blagom, šakom kvasca (usp. Mt 13.1-33), odnosno kao nešto dragocjeno i bogato, da, ali istodobno maleno i neupadljivo. Kako bi ga se postiglo, stoga, nije potrebno aktivirati sigurnosne mehanizme i brave, nego njegovati vrline poput strpljenja, pažnje, ustrajnosti i poniznosti.

Pomozite svima pronaći put

Papa Franjo je potom pojasnio da se Petar, kako bi otvorio vrata Isusu, najprije morao obratiti i – podsjetio je – to za njega nije bilo lako. Osim toga, morao je shvatiti da je vlast služenje. Apostol je iskusio, ne bez teškoća i s brojnim neuspjesima, nasljedovanje sve do mučeništva, prianjajući izvornom duhu Kristove poruke.

Poslanje koje Isus povjerava Petru nije zaključati vrata kuće, dopuštajući pristup samo nekolicini odabranih gostiju, nego pomoći svakomu pronaći put kako bi ušao, u vjernosti Isusovu evanđelju. Svima. Svi, svi, svi mogu ući.

Petar nije bio savršen nego skroman i iskren

Podnevni je nagovor Sveti Otac završio nizom pitanja koja postavlja za osobno i zajedničko razlučivanje. Među njima su i središnja pitanja: jesmo li za druge gostoljubivi čuvari? Da bih to učinio, dopuštam li da me „uglanca“, omekša, oblikuje Isus i njegov Duh koji živi u meni? Unatoč svojim ograničenjima, uvijek nas prosvjetljuje Petrov primjer.

Petar je primio ključeve Kraljevstva ne zato što je bio savršen, ne: on je grešnik; nego zato što je bio ponizan i iskren i Otac mu je dao istinsku vjeru (vidi Mt 16,17). Stoga je, povjerivši se Božjem milosrđu, mogao poduprijeti i ojačati svoju braću, kako je bio zamoljen (vidi Lk 22,32).

Papin pozdrav Rimljanima: život se ne prodaje!

Nakon marijanske molitve, rimski je biskup, na današnju svetkovinu, na poseban način želio pozdraviti Rimljane:

Danas bih želio da moj pozdrav dopre do svih stanovnika Rima, upravo do svih, zajedno s mojom molitvom: za obitelji, posebno one koje se najviše bore; za starije, one najusamljenije; za bolesne, zatvorenike i one koji su iz raznih razloga u teškoćama. Želim svima da dožive iskustvo Petra i Pavla, odnosno da ljubav Isusa Krista spašava život i potiče da ga dajemo, potiče da ga dajemo s radošću, velikodušnošću. Život nije na prodaju! – istaknuo je na kraju papa Franjo. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nadbiskup Vukšić podijelio sakrament svete krizme u župi Presvetog Trojstva u Novom Travniku

Katoličke vijesti

Muškarac s nožem spriječen ući na Trg sv. Petra

Katoličke vijesti

Brodsko Vinogorje: Velika devetnica Djetetu Isusu za uzdignuće na čast oltara sl. B. Stadlera

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti