Osumnjičeni piroman oštetio je katoličku crkvu u kanadskoj pokrajini Saskatchewan
Svijet

Osumnjičeni piroman oštetio je katoličku crkvu u kanadskoj pokrajini Saskatchewan

Osumnjičeni piroman napao je crkvu Presvetog Sakramenta u središtu Regine, Saskatchewan, 9. veljače.

Sigurnosne kamere uhvatile su počinitelja na djelu u ranim jutarnjim satima, no počinitelj još nije uhićen.

Fr. James Hentges, pastor Blessed Sacramenta, rekao je lokalnim medijima da u to vrijeme nije bio u crkvi, ali ga je moderna tehnologija upozorila na požar.

“Alarm se odmah uključio čim je otkrio dim”, rekao je Hentges. “Moj Apple iPod je pokupio alarm i upozorio me … da se u mom domu oglasio alarm.”

Video u trajanju od 48 sekundi koji je svećenik objavio na svom osobnom Instagram profilu, jameshentges, prikazuje maskiranog počinitelja kako izlijeva sadržaj iz spremnika za gorivo u blizini glavnog ulaza u crkveni župni dvor i župni ured. Osumnjičenik je zatim napravio nekoliko neuspjelih pokušaja prije nego što je zapalio sadržaj limenke. Ulaz je brzo bio obavijen plamenom.

Prema priopćenju za vijest iz policijske službe Regina, policajci su poslani oko 3:40 ujutro da odgovore na požar nakon što su dobili dojavu od prolaznika. Vatrogasci su već bili na licu mjesta kada je policija stigla.

Slike dostavljene The Catholic Register, kanadskim nacionalnim katoličkim novinama sa sjedištem u Torontu, pokazuju da je vanjski dio vrata pougljen. Prema nadbiskupiji Regina, bilo je malo dima u župnom dvoru, ali je sama crkva izbjegla štetu.

“Naše su ekipe uspjele obuzdati vatru izvana”, rekao je Gord Hewitt, zamjenik zapovjednika vatrogasaca Regine. “Interno, to je bio samo dim, koji smo uspjeli prozračiti (iz) posjeda.”

“Župa je zahvalna što nitko nije bio kod kuće u to vrijeme i što nije bilo daljnjih ozlijeđenih ili štete”, rekao je đakon Eric Gurash, direktor komunikacija i evangelizacije nadbiskupije Regina. “Vlasti istražuju incident, a crkvena zajednica zahvalna je na brzoj reakciji vatrogasaca Regine i poduzetim sigurnosnim mjerama koje su pomogle u ublažavanju situacije.”

Hewitt je potvrdio da je njegov tim proveo “temeljitu istragu” i utvrdio “da se radi o namjernom podmetnutom požaru”. Vatrogasci dostavljaju detalje policiji Regine kako bi pomogli u istrazi.

Šteta i čišćenje prisilili su Blessed Sacrament da otkaže sve mise do Čiste srijede, 14. veljače.

Župa i policija tražili su pomoć javnosti u otkrivanju osumnjičenika.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bishop poziva zakonodavce Utaha da zaštite pečat priznanja u prijedlogu zakona o prijavljivanju seksualnog zlostavljanja

Katoličke vijesti

Vrhovni sud SAD-a saslušat će veliki slučaj tableta za pobačaj u ožujku

Katoličke vijesti

Južnoafrička Republika: Biskup Rodrigues poziva na mirne i poštene izbore

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti