Proslava 100 godina svećeničke formacije u Lesotu – Vatican News
Svijet

Proslava 100 godina svećeničke formacije u Lesotu – Vatican News

Dok Glavno sjemenište svetog Augustina u Rimu, Lesoto, slavi svoju 100. obljetnicu, nadbiskup Gerard Lerotholi, OMI, ističe bogatu povijest ove institucije u pripremanju svećenika i redovnica za službu.

S. Katleho Khang, SNJM

Stota obljetnica Velikog sjemeništa svetog Augustina označava važan korak u razvoju Katoličke Crkve u Lesotu.

Jedino veće sjemenište u zemlji je alma mater mnogih katoličkih vođa diljem južne Afrike. Iznjedrila je gotovo 20 biskupa, preko 500 svećenika i mnoge redovnice i redovnice.

Među njezinim najpoznatijim bivšim studentima bio je prvi mosotski kardinal, pokojni Sebastian Koto Kharoai, OMI.

Ovu vezu opisao je nadbiskup Gerard Lerotholi, OMI, predsjedavajući Katoličkog obrazovanja, kancelar sjemeništa svetog Augustina i alumnus, u intervjuu za Vatican News.

Nadbiskup Lerotholi je rekao da Veliko sjemenište svetog Augustina podržava vlastitu viziju, predanost i održivost kao institucija za formaciju crkvenih službenika.

“100 godina njegova postojanja ističe i stavlja u perspektivu ulogu i rast mjesnih zvanja kroz vizionarsko vodstvo misionara Oblata”, rekao je.

Dodao je kako je Bogoslovija ponosna na svoj profesorski kadar i predane svećenike koje je iznjedrio.

“Ono što je započelo kao mala lokalna ustanova postalo je dom za mnoge svećenike u južnoj Africi, naime Južnoafričkoj Republici, Bocvani, Eswatiniju, Namibiji, Mozambiku i Demokratskoj Republici Kongo”, istaknuo je.

Izvana na Veliko sjemenište sv. Augustina u Rimu

Izvana na Veliko sjemenište sv. Augustina u Rimu

U odvojenom intervjuu, drugi bivši učenik, južnoafrički nadbiskup Dabula Mpako iz Metropolitanske nadbiskupije Pretorije, pohvalio je St. Augustina za njegovih 100 godina služenja Crkvi.

“S velikom radošću čestitam Velikom sjemeništu svetog Augustina u povodu proslave stote obljetnice njegova postojanja i za hvalevrijedan doprinos koji je ova ustanova dala u obrazovanju i izobrazbi budućih svećenika u južnoj Africi tijekom mnogih godina”, rekao je. .

Nadbiskup Mpako je rekao da nastavlja njegovati lijepe uspomene na svoje formativne godine u svećeništvu kao sjemeništarac u Sv. Augustinu početkom 1980-ih.

“Bilo je to za mene u pravom smislu latinske fraze Alma Mater— ‘hranljiva majka!’ Moja je molitva da se dobro djelo koje se provodi kroz ovo sjemenište nastavi iu budućnosti”, rekao je.

Sjemenište je nedavno otvorilo svoja vrata laicima koje privlače programi koje nudi sjemenište. Povezano je s Papinskim urbanističkim sveučilištem u Rimu, prema nadbiskupu Lerotholiju.

Prema riječima rektora sv. Augustina, oca Paula Lekene, jedan od ciljeva ustanove je ponuditi relevantne programe, kao i uglednu sliku kako bi Crkva ljudima bila značajna u kontekstu današnje formacije.

“Unutar zemlje se smatra multikulturalnim, multidenominacijskim i inkluzivnim”, dodao je. Tijekom godina, St. Augustine’s je bio poznat po promicanju pozitivnog razmišljanja, budući da neki od njegovih bivših studenata imaju vodeće položaje u Crkvi i vladi u Lesotu.

Na kraju je vlč. Lekena je izrazio nadu da će se glavno sjemenište sv. Augustina razviti u instituciju koja nudi i svećeničku formaciju i programe koji izravno doprinose potrebama ljudi u južnoj Africi.

Glavno sjemenište svetog Augustina osnovali su misionari Oblati Marije Bezgrješne.

Poslušajte nadbiskupa Tlalija Gerarda Lerotholija, OMI

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Otete časne sestre s Haitija oslobođene usred kontinuiranog nasilja bandi

Katoličke vijesti

Kršćansko jedinstvo mora biti ukorijenjeno u molitvi, rekao je Papa na ekumenskoj Večernji

Katoličke vijesti

Vrhovni sud će saslušati osporavanje državnog zakona koji zabranjuje transrodne intervencije za maloljetnice

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti