Etiopski kardinal: Usred razaranja i razaranja postoji nada
Svijet

Etiopski kardinal: Usred razaranja i razaranja postoji nada

Etiopski kardinal Souraphiel naglašava potrebu za mirom, obrazovanjem i strukovnim obrazovanjem za rješavanje unutarnjih sukoba i humanitarnih kriza u Etiopiji, bez gubljenja nade.

Autor: Francesca Merlo

Kardinal Berhaneyesus Demerew Souraphiel, nadbiskup metropolita Addis Abebe, uvijek je bio uključen u rješavanje humanitarnih kriza koje su se pojavile u Etiopiji kao rezultat prošlih i tekućih sukoba. U nedavnom intervjuu novinskoj agenciji Fides izjavio je da “u Etiopiji postoje različiti sukobi, ali nikada ne smijemo gubiti nadu”.

Mnogi sukobi

Govoreći o unutarnjim sukobima u zemlji, kardinal Souraphiel je govorio o stradanju stanovništva. Napomenuo je da je rat u Tigraju završio potpisivanjem mirovnog sporazuma u Pretoriji, ali da su unatoč tome humanitarne potrebe očajničke. Isto tako, humanitarne potrebe u Oromiji su ozbiljne, pogađajući i raseljene i one koji su ostali usred rata. Slične situacije odvijaju se u regiji Amhara, gdje su nedavni sukobi između savezne vlade i milicije Fano pogoršali krizu.

Kardinal Souraphiel istaknuo je napore Crkve da kroz Caritas Internationalis pruži pomoć što većem broju pogođenih osoba. Izjavio je: “Katolička crkva je mala stvarnost u Etiopiji, ali nastoji doprijeti do najvećeg broja raseljenih osoba i onih koji žive u ratnim zonama kako bi im ponudila pomoć.”

Psihološke i duhovne rane

Govoreći o psihološkim i duhovnim “ranama” koje su ratovi prouzročili, kardinal Souraphiel je istaknuo iznimno velik i raznolik utjecaj na stanovništvo, posebno na žene, djecu, starije osobe i one koji su bili prisiljeni boriti se. “Svaki rat ostavlja mnogo ljudi pogođenih ne samo tijelom, već i dušom i duhom”, istaknuo je.

Crkva ima za cilj ponuditi pomoć na socijalnom, psihološkom i duhovnom području, s posebnim naglaskom na skrb o traumi. Kardinal je rekao da se posebna pažnja posvećuje djeci i njihovim majkama, od kojih mnoge ne mogu pohađati školu, te ženama koje su bile žrtve silovanja. Napomenuo je kako Crkva u tom smislu aktivno osposobljava redovničko osoblje, sjemeništarce i katehete za pružanje potpore u ovom vitalnom području, od sela do institucija.

Moć okupljanja

Istaknuvši ulogu ekumenskog i međureligijskog dijaloga, kardinal Souraphiel je ukazao na temeljnu ulogu Katoličke Crkve u Međureligijskom vijeću Etiopije. “Zajedničkim radom na humanitarnom polju možemo biti učinkovitiji na nacionalnoj razini, gdje smo dobili priznanje federalne vlade”, rekao je, pojasnivši da Vijeće uključuje sve veće vjerske denominacije, surađujući na pomirenju, liječenju rata traume i humanitarna pomoć.

Nada za budućnost

Kardinal Souraphiel također je prenio poruku nade za Etiopiju. Naglasio je drevno kršćansko nasljeđe zemlje i dugu povijest mirnog suživota Židova, kršćana i muslimana. Ukazao je na faktore podjela, kao što je etnički federalizam, i sugerirao da, iako je federalizam koristan, ne bi se trebao temeljiti na etničkoj pripadnosti ili jeziku.

Iz geopolitičke perspektive, značaj Etiopije je naglašen populacijom od 120 milijuna, što je čini drugom najmnogoljudnijom zemljom u Africi nakon Nigerije. “Sedamdeset posto stanovništva je mlado i voli svoju zemlju, ali zbog siromaštva i sukoba prisiljeni su migrirati”, primijetio je.

Dajte mladima ono što im je potrebno

U tom smislu kardinal je istaknuo važnost strukovnog osposobljavanja mladih. “Mlade trebamo osposobiti za zanimanja u vlastitoj zemlji kako bi, čak i ako moraju otići u inozemstvo, bili dobro plaćeni i cijenjeni”, rekao je.

Unatoč izazovima, nastavio je kardinal, Etiopija doživljava gospodarski rast, s novim proizvodnim industrijama koje imaju koristi od električne energije Velike etiopske renesansne brane. „Potrebni su nam mir, obrazovanje i ulaganja kako bismo ojačali našu industriju“, zaključio je kardinal Sourafiel.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Svećenik uhićen u Nikaragvi nakon mise na Silvestrovo

Katoličke vijesti

Čikaški katolički svećenik ispričava se zbog ‘riječi i slika’ blagoslova istospolnih osoba

Katoličke vijesti

Nada i ustrajnost: Christus Vivit pet godina kasnije – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti