Ukrajinski grčki nadbiskup osuđuje ‘stravičan’ napad na dječju bolnicu
Europa

Ukrajinski grčki nadbiskup osuđuje ‘stravičan’ napad na dječju bolnicu

Vijesti CNA, 9. srpnja 2024. / 12:19

Poglavar Ukrajinske grkokatoličke crkve (UGCC) osudio je “stravičan” navodni ruski napad koji je pogodio dječju bolnicu u glavnom gradu Ukrajine Kijevu.

Priopćenje za javnost u ponedjeljak na web stranici UGCC rekao je da su ruske snage “izvele veliki raketni napad” koji je rezultirao pogocima na dječju bolnicu Okhmatdyt, kao i na “privatno rodilište u Kijevu”.

Poglavar UGCC i nadbiskup Sviatoslav Shevchuk rekao je u videu koji je pratio objavu da je štrajk “grijeh koji vapi u nebo za osvetom”.

“Užasno je vidjeti da su djecu koja su došla spasiti svoje živote u centar za umjetne bubrege nemilosrdno ubili ruski kriminalci”, rekao je prelat u priopćenju.

Rusija je odbacila odgovornost za napad.

Biskup je rekao da su mnoga djeca u bolnici “bila na rubu smrti” u vrijeme štrajka, prema priopćenju za javnost, a da su mnoga “u to vrijeme bila podvrgnuta operacijama”.

“U ime Boga, svom svojom odlučnošću, osuđujemo ovaj zločin protiv čovječanstva”, rekao je nadbiskup.

Spasioci još uvijek raščišćavaju ruševine, rekao je Svjatoslav, ali “već znamo za desetke mrtvih i oko stotinu ozlijeđenih”.

Prve intervencije su “stajale u lancu i rastavljale kamenje kako bi spasile više djece čija srca kucaju pod ruševinama”, rekao je.

Prelat je opisao napad kao “ne samo zločin protiv ljudskih zakona i … međunarodnih pravila ratovanja”, već i “grijeh koji vapi za osvetom do neba, prema kršćanskom moralu”.

“Danas plačemo sa svim žrtvama, molimo se za sve stradale, posebno za nevinu djecu”, rekao je Svjatoslav. “Svom kršćanskom ljubavlju želimo omotati sve ranjene, sve one koje najviše boli.”

“Gospodine, svojom snagom usadi nam nadu u zaštitu života naše djece i žena. Milostivi Bože, blagoslovi našu mnogostradalnu ukrajinsku zemlju svojim pravednim mirom!” rekao je nadbiskup.

Ruska vlada je u međuvremenu odbacila odgovornost za napad, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je medijima u utorak da vojska zemlje ne gađa civilne strukture.

Peskov je naveo da je udar umjesto toga izazvao “padajući proturaketni sustav” koji koristi Ukrajina.

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Senator Lankford poziva republikance da ne odustaju od pro-life stava

Katoličke vijesti

‘Religija utjelovljenja’: katolički umjetnici promišljaju o nužnosti ljepote

Katoličke vijesti

Otac izraelskog taoca koji se sastao s papom u misiji je ‘sve ih vratiti kući’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti