Meksički predsjednički kandidati sastali su se s papom Franjom
Svijet

Meksički predsjednički kandidati sastali su se s papom Franjom

Djelatnici ACI Prensa, 16. veljače 2024. / 16:00 sati

Xóchitl Gálvez Ruiz i Claudia Sheinbaum Pardo, koji se natječu za predsjednicu Meksika na ovogodišnjim izborima, susreli su se ovaj tjedan u privatnoj audijenciji s papom Franjom u Vatikanu.

Predsjednički izbori u Meksiku zakazani su za 2. lipnja. Građani će birati ne samo sljedećeg predsjednika, koji će naslijediti Andrésa Manuela Lópeza Obradora, već i nove članove saveznog Kongresa, kao i guvernere država i gradonačelnike.

Vatikanski tiskovni ured nije objavio nikakvu službenu izjavu o susretima pape Franje s Gálvezom i Sheinbaumom. Na tiskovnoj konferenciji održanoj 15. veljače, Gálvez je rekla da se njezina audijencija kod Svetog Oca održala 13. veljače i trajala je otprilike 40 minuta.

Kandidatkinja je rekla da je njezin susret s papom bio “duhovne prirode”, jer je sebe opisala kao “duboku katoličku ženu”.

Gálvez je rekla da je s papom Franjom razgovarala o raznim temama, uključujući njegovu encikliku Fratelli Tutti (Sva braća), objavljeno 2020.

“Mogao sam s njim razgovarati o enciklici Fratelli Tutti, koji je inspiriran životom Franje Asiškog i naravno govori o bratskoj ljubavi. I želim Meksiko bez podjela, s ljubavlju, otvoreno bratstvo koje dopušta da svaka osoba bude prepoznata i voljena bila ona blizu ili daleko, bez obzira gdje je rođena,” rekao je Gálvez.

“Također smo razgovarali o pitanju migracija io tome kako Meksiko, nažalost, nije bio u stanju poštovati ljudska prava migranata”, dodala je.

U međuvremenu, 15. veljače Sheinbaum je objavila na X da se sastala s papom Franjom u privatnom uredu koji on drži u svojoj rezidenciji, Casa Santa Marta.

U svojoj objavi Sheinbaum je istaknula da je njezin susret s papom Franjom “bio izniman sat koji nikada neću zaboraviti, na jednostavan i topao način koji pokazuje njegovu veličinu”.

“Donijela sam mu na dar neke prekrasne komade naroda Wixárika” koji živi u regiji poznatoj kao Sierra Madre Occidental u Meksiku, rekla je.

“Osim što sam najviši predstavnik Katoličke crkve, religije velike većine mog naroda, duboko se divim njegovom humanističkom razmišljanju”, rekao je predsjednički kandidat.

Sheinbaum je dodala da joj je papa Franjo dao “odlične savjete o životu”.

Tko su Gálvez i Sheinbaum?

Sheinbaum, član vladajuće stranke Morena, koju vodi sadašnji predsjednik López Obrador, vodi ljevičarsku koaliciju Zajedno stvaramo povijest; dok Gálvez, iz oporbene Stranke nacionalne akcije, predstavlja Široki front za Meksiko, koaliciju političkih stranaka sa sličnim stavovima.

Obje su kandidatkinje izrazile stavove koji se distanciraju od katoličkog učenja o pobačaju i istospolnim brakovima.

U objavi na društvenim mrežama iz 2020., Gálvez je rekla da je abortus “pojedinačna odluka žene” i dodala poruci slogane “AbortoLegalYa” (“Legalan abortus sada”) i “QueSubaLaMarea” (“Neka se plima podigne”) .

Gálvez je također izrazio podršku za “LGBTTTIQ+” i “spolni identitet” pokreta kao i legalizacija marihuane.

Sheinbaum, koja je donedavno bila na čelu vlade Mexico Cityja, sa svoje je strane nazvala poništavanje Vrhovnog suda SAD-a u predmetu Roe protiv Wadea 2022. godine “nazadom”. Njezina tadašnja ministrica zdravstva, Oliva López Arellano, ponudila je meksičku prijestolnicu kao opciju strancima koji žele pobačaj.

Osim toga, tijekom vremena dok je bila na čelu vlade Mexico Cityja, Sheinbaum je podržavala dekret koji dopušta adolescentima starijim od 12 godina da kroz administrativni postupak promijene “rodni identitet” na svom rodnom listu.

Ranije ove godine, 13. siječnja, i Gálvez i Sheinbaum održali su pojedinačne sastanke s meksičkim biskupima kako bi razgovarali o “društvenim pitanjima” u kontekstu 115. plenarne skupštine Meksičke biskupske konferencije.

Meksički glumac i producent “Sound of Freedom” Eduardo Verástegui, koji je neuspješno pokušao ući na izbore kao nezavisni kandidat za predsjednika, rekao je na vrijeme kada je objavio svoju ponudu da “imamo dva potpuno ista kandidata… Je li to opozicija?”

Ova priča je prvi put objavljen od ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Diego López Colín

Diego López Colín diplomirao je na Školi novinarstva Carlos Septién García (Meksiko). Od 2023. dopisnik je ACI Prensa iz Meksika.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Učenje od svetog Tome Akvinskog, 750 godina nakon njegove smrti

Katoličke vijesti

Vatikanski doktrinski ured objavljuje bilješku o razlučivanju valjanosti sakramenata

Katoličke vijesti

Obrazovna inicijativa nastoji poduprijeti katoličke škole ‘riznicom’ crkvene tradicije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti