Kardinal Zen objavljuje novu kritiku Sinode o sinodalnosti
Svijet

Kardinal Zen objavljuje novu kritiku Sinode o sinodalnosti

Vijesti iz Rima, 16. veljače 2024. / 16:30

Kardinal Joseph Zen Ze-kiun, biskup u miru Hong Konga, objavio je još jednu kritiku Sinode o sinodalnosti, tvrdeći da rasprava i proces razlučivanja koji je u tijeku nudi “dvije suprotne vizije” prirode, organizacije i uloge Crkve.

“S jedne strane, Crkva je predstavljena kao da ju je Isus utemeljio na apostolima i njihovim nasljednicima, s hijerarhijom zaređenih službenika koji vode vjernike na putu prema nebeskom Jeruzalemu”, primjećuje 92-godišnji kardinal u komentar od gotovo 3600 riječi objavljeno 15. veljače pod naslovom “Kako će se sinoda nastaviti i završiti?”

“S druge strane, govori se o nedefiniranoj sinodalnosti, o ‘demokraciji krštenih’”, nastavlja i ubacuje se “Kojih krštenih ljudi? Idu li barem redovito u crkvu? Crpe li vjeru iz Biblije i snagu iz sakramenata?”

“Ova druga vizija, ako se legitimizira”, upozorava on, “može promijeniti sve, doktrinu vjere i disciplinu moralnog života.”

Upuštajući se u dublje ispitivanje ovih vizija ekleziologije, kardinal piše da “kako ne bismo vidjeli proturječje u tome, moramo shvatiti ovaj poziv na sinodalnost ne kao potrebu učiniti nešto posve novo, nego kao davanje novog poticaja nečemu što oduvijek postoji u Crkvi.”

Zen priznaje da su sinode bile “povijesna stvarnost” Crkve. Ipak, dok su se prijašnje sinode odvijale u okviru apostolske tradicije i bile vođene “hijerarhijom zaređenih službenika koji vjernike vode na putu prema nebeskom Jeruzalemu”, sadašnju sinodu karakterizira “nedefinirana sabornost” i “ demokracija krštenih”, tvrdi.

„Govore nam da je sinodalnost temeljni konstitutivni element života Crkve, ali istodobno naglašavaju da je sinodalnost ono što Gospodin od nas danas očekuje. Sudjelovanje i zajedništvo očito su trajne značajke jedne svete katoličke i apostolske Crkve. Ali zar reći da je sinodalnost ‘ono što Gospodin od nas danas očekuje’ ne znači da je to nešto novo?” piše.

“Kako u tome ne bismo vidjeli proturječje, ovaj poziv na sinodalnost moramo shvatiti ne kao potrebu učiniti nešto posve novo, nego kao davanje novog poticaja nečemu što je oduvijek postojalo u Crkvi.”

Jedna od kardinalovih glavnih briga je kako se Sinoda o sinodalnosti provodi na univerzalnoj razini, počevši od prve skupštine u Vatikanu u listopadu 2023. i kulminirajući kasnije ove godine sa završnom skupštinom u listopadu.

Referirajući se na Sinodu o pozivu Sinodalnosti da „hodamo zajedno“, pita se: „Koji je cilj ovog putovanja? Postoji li vodič koji osigurava pravi smjer?”

U svom eseju kardinal također osporava to što je sinoda uključila “razgovor u Duhu”, dijaloški proces za koji kaže da su ga započeli isusovci u Kanadi. “Nametanje ove metode sinodskom radu je manipulacija s ciljem izbjegavanja rasprava”, tvrdi. “Sve je to psihologija i sociologija, nema vjere i nema teologije.”

Kardinal je već izrazio svoju zabrinutost zbog putanje Sinode o sinodalnosti u pismu upućenom biskupima koji je poslan samo nekoliko dana prije početka prvog zasjedanja sinode u listopadu.

Matthew Santucci

Matthew Santucci je dopisnik CNA iz Rima sa sjedištem u uredu EWTN-a u Vatikanu. Odrastao je u Connecticutu, a od 2020. živi u Rimu. Diplomirao je povijest na Fordhamu i magistrirao međunarodne odnose na Luissu Guidu Carliju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Crkva u Svetoj zemlji zvoni u novoj godini molbama za mir

Katoličke vijesti

Simpozij o palijativnoj skrbi: ‘Nada je uvijek moguća’

Katoličke vijesti

Tanzanija: Svaka crkva zajednica, svaka zajednica obitelj – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti