Nepoštena pogrebna služba u katedrali sv. Patrika za trans aktivisticu izazvala negodovanje
Svijet

Nepoštena pogrebna služba u katedrali sv. Patrika za trans aktivisticu izazvala negodovanje

Vijesti CNA, 16. veljače 2024. / 22:15

Burna pogrebna liturgija za istaknutu trans-aktivisticu i zagovornicu seksualnih radnica održana je u četvrtak u katedrali svetog Patrika u New Yorku, što je izazvalo negodovanje na društvenim mrežama da je kultna crkva zloupotrijebljena za promicanje ideološke agende u suprotnosti s katoličkom. nastava.

Katedrala na Manhattanu bila je 15. veljače domaćin pogrebne službe za Ceciliju Gentili, aktivisticu koja je pomogla u dekriminalizaciji seksualnog rada u New Yorku, lobirala da se “rodni identitet” doda kao zaštićena klasa državnim zakonima o ljudskim pravima i bila je glavna prikupljanje sredstava za transrodne svrhe.

Organizatori navodno nisu otkrili katedrali da je Gentili, koji je preminuo 6. veljače u 52. godini, bio biološki muškarac koji se identificirao kao žena.

“Držao sam to u tajnosti”, rekao je Ceyeye Doroshow, organizator usluge, za The New York Times.

Doroshow je rekao da su Gentilijevi prijatelji tražili da se pogrebna služba održi u Sv. Patriku jer je “to ikona”, a tako su i mislili o Gentiliju.

Tijekom cijele liturgije, predsjedatelj, otac Edward Dougherty, oslovljavao je Gentili sa zamjenicom u ženskom rodu i opisivao transidentifikacijskog čovjeka kao “našu sestru”. Osim toga, tijekom molitve vjernika čitač je molio za tzv. rodno afirmiranu zdravstvenu skrb, dok su prisutni često i s odobravanjem nazivali Gentili “majkom kurvi”.

Nije jasno je li osoblje katedrale znalo da je Gentili muškarac koji se identificirao kao žena. Katedrala svetog Patrika uputila je sve zahtjeve medija Nadbiskupiji New Yorka, koja nije odgovorila na zahtjeve za komentar prije objave.

U primjedbama koje je prethodno dao The New York Timesu, glasnogovornik nadbiskupije Joseph Zwilling rekao je da je “sprovod jedno od tjelesnih djela milosrđa”, koja su “model kako se trebamo odnositi prema svima drugima, kao da su prerušeni Krist. ” Osim komentara svog glasnogovornika, njujorška nadbiskupija do petka navečer nije izdala nikakvu službenu izjavu o pogrebnoj službi u St. Patricku.

Nekoliko mainstream medija uokvirilo je događaj kao revolucionarnu priliku i znak da Katolička crkva mijenja svoje učenje – ili barem svoj ton – o seksualnosti i ljudskoj antropologiji.

Časopis Time opisao je činjenicu da je pogrebna služba za trans-aktivisticu održana u katoličkoj katedrali kao “nije mali podvig”, dok je The New York Times opisao službu kao “veliki komad političkog teatra”.

Isusovački otac James Martin, LGBTQ zagovornik čiji je pristup pastoralnoj inkluziji izazvao kontroverze u Crkvi, ponudio je svoje odobrenje za službu.

“Da slavimo misu zadušnicu [sic] transrodne žene u crkvi Svetog Patrika snažan je podsjetnik, tijekom korizme, da su LGBTQ osobe dio crkve kao i bilo tko drugi,” rekao je za The New York Times. “Pitam se bi li se to dogodilo prije jedne generacije.”

Ostali katolici, međutim, nisu dijelili stav isusovačkog svećenika.

Na X-u (bivši Twitter), Catholic Vote opisao je službu kao inscenirano “ismijavanje kršćanske vjere UNUTAR katedrale sv. Patrika” od strane trans aktivista.

Drugi su pozvali kardinala Timothyja Dolana i Nadbiskupiju New Yorka da odgovore na ono što smatraju svetogrđem.

“Planira li kardinal Dolan izvršiti odštetu te izvršiti egzorcizam i posvetiti oltar i lađu?” rekao je jedan korisnik X, očito misleći na korake koje je biskupija Brooklyn poduzela kada je pop zvijezda izvela neprikladan glazbeni video u svetištu župne crkve.

Mnogi od 1000 prisutnih nosili su otmjenu i oskudnu odjeću. U podnožju oltara stajala je slika Gentilija rođenog u Argentini s aureolom, okružena španjolskim riječima za “kurvu”, “transvestit”, “blagoslovljenu” i “majku”.

Trans-aktivist Oscar Diaz rekao je za Time da se “činilo prikladnim” oprostiti se od Gentilija s pogrebnom službom u St. Patrick’s, opisujući događaj kao čin davanja “svetosti” zagovorniku transrodnih osoba.

Službu za Gentilija obilježilo je nekoliko trenutaka koji su bili neuobičajeni za katolički sprovod i pokrenuli su pitanja nepoštovanja i svetogrđa.

Na primjer, tijekom liturgije, prisutni su klicali, pljeskali i skandirali “Cecilia!” i “madre de putas” – španjolski za “majku kurvi”.

Izvedba “Ave Maria” koju je izveo katedralni pjevač prekinuta je kada je jedan od prisutnih uzviknuo “Ave Cecilia!” i zaplesao središnjim prolazom.

Laičko razmišljanje usred liturgije iz svetišta usporedilo je Gentilijevo zagovaranje normalizacije seksualnog rada i lobiranje za zdravstvenu skrb vezanu uz spol s Kristovom službom prostitutkama i otpadnicima.

U drugom razmišljanju, Diaz je opisao pokojnicu kao “ovu kurvu, ovu veliku kurvu, Svetu Ceciliju, majku svih kurvi.” Okupljeni su stajali i pljeskali dok je otac Dougherty ostao sjediti u predsjedničkoj stolici, s bradom u ruci.

Nakon što je pohađao baptističke i katoličke crkve, Gentili se identificirao kao ateist, iako je sugerirao nedavno zanimanje za Boga u intervjuu u studenom 2023.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

“Religija je bila toliko temeljni aspekt mog života da ću uvijek imati neku vrstu veze s njom. Još uvijek žudim za osjećajem zajednice i pripadnosti za koji znam da mnogi ljudi pronalaze u vjeri”, rekao je Gentili.

Jonathan Liedl

Jonathan Liedl je viši urednik za National Catholic Register. Njegovo iskustvo uključuje rad na državnim katoličkim konferencijama, tri godine formacije u sjemeništu i podučavanje na sveučilišnom kršćanskom studijskom centru. Liedl je diplomirao političke znanosti i arapske studije (Sveučilište Notre Dame), magistrirao katoličke studije (Sveučilište sv. Tome), a trenutno završava magisterij iz teologije na Bogosloviji Svetog Pavla.

Matt McDonald

Matt McDonald je zaposlenik izvjestitelja za National Catholic Register i urednik New Boston Posta.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Jeruzalemski patrijarhat osudio napad na katoličku školu u Gazi – Vatican News

Katoličke vijesti

Biskupi pozivaju Nigerijce da prihvate društvenu koheziju i dobro upravljanje. – Vatikanske vijesti

Katoličke vijesti

Proždrljivost pretvara ljude u obične potrošače, izrabljivače planeta, kaže papa

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti