Macron će pozvati papu na ponovno otvaranje Notre Damea u prosincu 2024
Svijet

Macron će pozvati papu na ponovno otvaranje Notre Damea u prosincu 2024

Godinu dana nakon ponovnog otvaranja katedrale Notre Dame u srcu francuske prijestolnice, križ ponovno gleda na Pariz s vrha novopostavljenog drvenog tornja. 8. prosinca 2024. najpoznatija katedrala na svijetu ponovno će ugostiti vjernike. Francuski predsjednik rekao je da će uputiti poziv papi Franji da prisustvuje povijesnom trenutku.

“Nikada nitko živ nije vidio Notre Dame kakvu ćemo mi vidjeti”, rekao je fra. Olivier Ribadeau Dumas, rektor-nadsvećenik katedrale, rekao je za OSV News.

Dana 28. studenog, Parižani su vidjeli toranj “Dame” grada koji je ponovno postavljen — njegov gornji dio postavljen je preko drvene konstrukcije, 315 stopa iznad zemlje. Njegov križ je 6. prosinca dizalicom podignut u zrak i postavljen na vrh.

“Bio je to spektakularan trenutak”, rekao je Ribadeau Dumas za OSV News. “Sada stvarno možete razaznati siluetu katedrale. To je najvidljiviji simbol uskrsnuća katedrale.”

Rektor katedrale dočekao je predsjednika Emmanuela Macrona na mjestu rekonstrukcije Notre Damea 8. prosinca, na blagdan Bezgrešnog začeća, zajedno s pariškim nadbiskupom Laurentom Ulrichom. U skladu s francuskim zakonom o odvojenosti crkve i države iz 1905. godine, katedrala je vlasništvo francuske države, iako je dodijeljena Pariškoj nadbiskupiji za katoličko bogoslužje.

“Od travnja 2019. cijela nacija se obnavlja”, rekao je Macron novinarima. “I vrlo je dirljivo biti ovdje godinu dana prije. Možete vidjeti izvanredan napredak radova na ovoj lađi, koru, okvirima i tornju”, rekao je.

U intervjuu za televiziju France 2, Macron je rekao da će pozvati Franju da prisustvuje ponovnom otvaranju katedrale. “Nadam se, u svakom slučaju ćemo ga pozvati”, odgovorio je upitan o mogućoj papinoj prisutnosti. “Poziv će biti upućen. Ali nije na meni da odgovaram u njegovo ime”, dodao je.

Macron se, u svom šestom posjetu gradilištu rekonstrukcije, popeo na skele novopostavljenog tornja. Toranj, kultni vrh Notre Damea, srušio se 15. travnja 2019. usred požara koji je šokirao Francusku i cijeli svijet. Nakon rasprava o tome kako ga treba obnoviti, francuske i crkvene vlasti odlučile su obnoviti toranj na isti način kao i prije.

Tijekom svog posjeta, francuski je predsjednik odao posebnu počast generalu Jean-Louisu Georgelinu, koji je nadgledao mjesto obnove do svoje iznenadne smrti tijekom planinske nesreće 18. kolovoza 2023. Njegovo je ime ugravirano na gredu tornja. “Zahvaljujući njemu posao će biti dovršen na vrijeme”, rekao je Ribadeau Dumas za OSV News.

Novi bakreni pijetao treba biti postavljen nad križem tornja prije Božića. Sadržat će relikvije svetaca zaštitnika Pariza, komad drveta za koji se vjeruje da je od Kristove trnove krune i smotuljak s popisom imena graditelja novog tornja i svih tvrtki uključenih u obnovu katedrale.

Prethodni pijetao, odnosno pijetao, koji je stradao u požaru, bit će smješten u budućem muzeju Notre Dame, za koji je Macron najavio da će biti napravljen u zgradi Hôtel-Dieu, nadomak katedrale.

Unutar katedrale ostao je posljednji komad skele ispod transepta. Radnici ponovno postavljaju kamenje u pod, koje su morali ukloniti kako bi napravili mjesta za cijevi i električne kablove.

Macron je najavio pokretanje natječaja za izradu šest suvremenih vitraja za bočne kapele, vraćajući se u povijest požara i restauratorskih radova. Prema zamisli pariškog nadbiskupa, oni će zamijeniti sadašnje nefigurativne vitraje.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Indijski kardinal Ferrão bit će na čelu Azijske biskupske konferencije usred kontinuiranog rasta Crkve

Katoličke vijesti

Brazilski biskupi zabrinuti su zbog sve većeg broja zemljišnih sporova pod Lulinom vladom

Katoličke vijesti

Predsjednik Tajvana pridružuje se papi Franji u pozivu na reguliranje umjetne inteligencije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti