Crni Nazarećanin nastavlja gozbu u Manili privlačeći tisuće ljudi
Svijet

Crni Nazarećanin nastavlja gozbu u Manili privlačeći tisuće ljudi

Nakon tri godine ograničenja zbog pandemije Covid-19, tradicionalna procesija u filipinskoj prijestolnici nastavlja se ove godine privlačeći stotine tisuća vjernika.

Piše Vatican News

Procjenjuje se da je dva milijuna ljudi okupilo se u utorak u godišnjoj procesiji Crnih Nazarećana u Manili, jednom od najvećih prikaza katoličke vjerske pobožnosti na Filipinima.

Svake godine, 9. siječnja, kip u prirodnoj veličini koji predstavlja Isusa savijenog pod težinom križa, prenosi se u paradi kroz glavni grad Filipina s izvornog mjesta, crkve sv. Nicola da Tolentino, župi Quiapo, zaključivši devetnicu započetu 31. prosinca.

Ovo je prvi put da se tradicionalna procesija održava od 2020. nakon što je Covid-19 prisilio dužnosnike da drastično smanje događaj.

Filipinska pobožnost Crnom Nazarencu

Kip je u Manilu donio španjolski augustinski svećenik 1607. na brodu iz Meksika. Tradicija kaže da se brod zapalio tijekom plovidbe, ali je ikona čudesno izbjegla vatru tako što je pocrnila.

Procesijom se slavi njegov prvi prijenos koji se dogodio 9. siječnja 1767. Tijekom marša dugog 7 kilometara, koji traje nekoliko sati, vjernici se okupljaju kako bi dotaknuli ili poljubili kip za koji se vjeruje da ima čudesnu iscjeliteljsku moć i da im donosi sreću i njihovi najmiliji.

Agencija Uca News izvijestila je da je ove godine ikona po prvi put stavljena u staklenu vitrinu i da je sudionicima zabranjeno da se popnu na plovak, iako su neki zanemarili naredbu.

Otac Hans Magdurulang, glasnogovornik izdanja Crnog Nazarećanina 2024., rekao je za agenciju AsiaNews da je od ranih jutarnjih sati već bilo više od 1,3 milijuna vjernika, većina njih “bosonogi”.

Sigurnosne mjere

Vlasti nisu izvijestile o konkretnoj prijetnji povorci, ali su poduzele mjere opreza blokirajući signale mobilnih telefona kako bi spriječile daljinsko aktiviranje eksplozivnih naprava, te su uvele zonu zabrane letenja i plovidbe u blizini rute.

Stanice prve pomoći poredale su se u utorak na ulicama kako bi pružile pomoć osobama koje pate od toplinskog udara, ogrebotina ili drugih zdravstvenih problema tijekom procesije, koja je prijašnjih godina trajala i do 22 sata zbog velikih gužvi.

Dori Hael Marquez, majka dvoje male djece, rekla je da je “pobožna” crnog Nazarećanina “desetljećima”. Luzviminda Parada, zaposlenica u privatnom sektoru, dodala je: “Usred živahnog mora poklonika, Blagdan crnog Nazaren se otkriva kao snažna proslava vjere, jedinstva i trajnog duha koji nas povezuje na ovom svetom putovanju.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo: ‘Nikada nije kasno poduzeti nešto’ protiv trgovine ljudima

Katoličke vijesti

AŽURIRANJE: Nikaragvanska diktatura uhitila je 4 svećenika u 2 dana

Katoličke vijesti

Sveti Izak Sirijski: pustinjski pustinjak čiji glasovi odzvanjaju kroz stoljeća

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti