Razmatranje Gospodnjeg dana: srodstvo, jedinstvo i komemoracija
Svijet

Razmatranje Gospodnjeg dana: srodstvo, jedinstvo i komemoracija

Dok Crkva obilježava Desetu nedjelju kroz godinu, Jenny Kraska iznosi svoja razmišljanja o dnevnim liturgijskim čitanjima pod temom: “Srodstvo, jedinstvo i obilježavanje”.

Od Jenny Kraska

Ovaj mjesec obilježava se 80th godišnjica Dana D. 6. lipnja 1944. bio je ključni trenutak u povijesti koji je označio početak kraja Drugog svjetskog rata. Na današnji dan vojnici iz različitih sredina, nacija i uvjerenja jurišali su na plaže Normandije sa zajedničkim ciljem poraziti tiraniju i vratiti mir. Isusova snažna poruka o potrebi za jedinstvom i Njegovom redefiniranju obitelji – “Jer tko god vrši volju Božju, taj mi je brat i sestra i majka” (Mk 3,35) – govori izravno o srcu obilježavanja Dana D.

Događaji Dana D živo su utjelovljenje evanđeoskog poziva na viši oblik srodstva, srodstva koje se ne temelji na krvi, već na zajedničkoj predanosti pravdi, miru i općem dobru. U Evanđelju je Isus pozvao svoje sljedbenike da osnuju duhovnu obitelj temeljenu na vršenju Božje volje, a vojnici Dana D formirali su bratstvo ujedinjeno svojom predanošću cilju većem od njih samih.

Jedinstvo koje pokazuju savezničke snage odražava jedinstvo na koje smo pozvani kao Tijelo Kristovo. Crkva, sa svojim raznolikim članovima, pozvana je složno raditi na izgradnji Kraljevstva Božjega ovdje na zemlji. Ujedinjeni napori vojnika bili su ključni za uspjeh Dana D, a naši zajednički napori kao Kristovih sljedbenika ključni su u suočavanju i prevladavanju zla i izazova našeg vremena.

Drugi svjetski rat naučio nas je razornim posljedicama podjela i mržnje. Strahote holokausta, ogromna patnja uzrokovana ratom i raširena razaranja podsjećaju nas na razornu snagu grijeha i podjela. Isus nam to govori „Ako se kraljevstvo samo u sebi podijeli, to kraljevstvo ne može opstati. I ako se kuća sama u sebi podijeli, ta kuća neće moći opstati. A ako je Sotona ustao protiv sebe i razdijelio se, ne može opstati; to je njegov kraj.” (Mk 3,24-26). Isusove riječi izazivaju svakog od nas da razmislimo o vlastitom životu i načinima na koje podjele i nesloga mogu potkopati naše zajednice, naše odnose i naše napore da izgradimo pravedan i miran svijet. Pozvani smo biti mirotvorci, tražiti oproštenje i njegovati jedinstvo u našim obiteljima i zajednicama.

Markovo evanđelje poziva Crkvu, kao Božju obitelj, da živi radikalno srodstvo koje njeguje zajednicu ujedinjenu vjerom i poslušnošću Božjim zapovijedima. To se jedinstvo očituje kroz naše primanje sakramenata, zajedničko bogoslužje i djela milosrđa i pravde. Ono što je najvažnije, svojim sudjelovanjem u Euharistiji podsjećamo se na naše intimno srodstvo s Kristom i međusobno, što jača našu obvezu da živimo kao Njegovi istinski učenici.

Dok obilježavamo 80th obljetnice Dana D i razmišljamo o ovotjednoj evanđeoskoj poruci jedinstva i duhovnog srodstva, neka se uvijek sjećamo hrabrosti i žrtve onih koji su se borili i nastoje živjeti našu vjeru s obnovljenim žarom, kako bismo bili oruđe Božjeg mira i pravde u svijetu i pronaći našu pravu obitelj među onima koji traže vršenje Božje volje.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kolumbovi vitezovi pozivaju katolike na sudjelovanje u Devetnici za mir u Ukrajini – Vatican News

Katoličke vijesti

Snimke s Marša na život: Bostonska nadbiskupija dovodi više od 500 u DC

Katoličke vijesti

Zagovornici katoličke imigracije izražavaju zabrinutost zbog predloženog Senatovog sporazuma o granici

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti