Katolici u Sjevernoj i Južnoj Koreji zajedno mole na “Misi za pomirenje”
Svijet

Katolici u Sjevernoj i Južnoj Koreji zajedno mole na “Misi za pomirenje”

Posebna “Misa za pomirenje” slavi se u katedrali u Seulu, nastavljajući tradiciju mirovne inicijative započete 1995. koju slavi katolička zajednica s obje strane 38. paralele.

Vatikanske vijesti

Dok je posljednjih dana u svijetu porasla zabrinutost zbog napetosti između Sjeverne i Južne Koreje, 9. siječnja u Seulu i Pjongjangu katolički vjernici okupili su se u molitvi kako bi zazvali mir i pomirenje. Novinska agencija Fides izvijestila je o “Misi za pomirenje” koja se održava u katedrali u Seulu, inicijativi koju je započeo kardinal Stephen Kim 1995. i koja se od tada nastavlja slavljem euharistije i trenucima molitve u koje su uključene katoličke zajednice s obje strane 38. paralela. Misa slavljena 9. siječnja obilježila je 1400. euharistiju za pomirenje, svjedočeći o molitvenoj pozornosti Crkve na putu mira na Korejskom poluotoku.

Molitva svetog Franje

Nakon mise za pomirenje, u priopćenju Nadbiskupije Seula navedeno je da su nazočni recitirali molitvu koja se pripisuje svetom Franji: “Gospodine, učini me oruđem svoga mira, gdje je mržnja, dopusti mi da sijem ljubav; gdje je ozljeda , oprosti.” Danas ta molitva odjekuje i uzdiže se do Svevišnjeg čak i preko granice, kažu vjernici “Udruge sjevernokorejskih katolika”, koju priznaje vlada u Pjongjangu. Naime, 15. kolovoza 1995. Augustine C. Park, korejski svećenik koji je godinama služio kao pastor u Sjedinjenim Državama, posjetio je katolike u Pjongjangu i usvojena je “molitva za pomirenje”. Od tada, svakog utorka vjernici u katedrali u Seulu i Udruženju sjevernokorejskih katolika u crkvi Changchung u Pjongjangu izgovaraju ovu molitvu u duhovnom zajedništvu i na nakani.

Nade u pomirenje

Na misi slavljenoj u Seulu 9. siječnja, novinska agencija Fides izvještava da je Job Yobi Koo, pomoćni biskup Seula, koji je predsjedao slavljem, podsjetio u svojoj homiliji da “motivacija kardinala Stephena Kima za početak ove mise nije bila ‘moliti za promjena drugoga’ nego ‘moliti za milost pomirenja i jedinstva od Boga’. Nakon toga, nakana je bila ‘moliti da postanemo oruđe za oprost i pomirenje, kako bi se svi ljudi u ovoj zemlji mogli ujediniti s ljubavlju’.

Proroci mira

Biskup je također podsjetio da je južnokorejska Crkva slavila misu za mir na 70. obljetnicu primirja u Korejskom ratu 27. srpnja 2023. Za to slavlje papa Franjo poslao je poruku i u blagoslovu Korejskog poluotoka „potaknuo nas da postanemo proroci mira”, rekao je. Također je u svojoj božićnoj poruci Urbi et Orbi 2023. podsjetio da se “Papa nada da će doći dan kada će bratske veze ojačati na Korejskom poluotoku, otvarajući putove dijaloga i pomirenja koji mogu stvoriti uvjete za trajni mir”. Zaključio je: “Pomolimo se zajedno da postanemo autentični apostoli mira”.

Tradicija duga tri desetljeća

Posebno euharistijsko slavlje započelo je 7. ožujka 1995. prvom misom za pomirenje koju je slavio kardinal Stephen Sou-hwan Kim, tadašnji nadbiskup Seula i apostolski upravitelj Pyongyanga. U početku su biskupi i svećenici u Seoulu slavili misu. Počevši od 2000. godine novozaređeni svećenici u zajednici predsjedali su euharistiji. Tradicija se nastavlja već 29 godina, svakog utorka u 19 sati, samo s kratkim prekidom zbog pandemije. U svibnju 2017. kada se slavila 100. obljetnica Gospina ukazanja u Fatimi, kardinal Andrea Soo-jung Yeom, tadašnji nadbiskup Seula, izvanrednim je pastoralnim pismom želio dodati pobožnost moljenja krunice nakon mise za pomirenje na nakanu povjeravajući Djevici Mariji mir na Korejskom poluotoku i mir u cijelom svijetu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

5 svetišta posvećenih svetom Josipu u Sjevernoj Americi

Katoličke vijesti

DRC: Biskupi osuđuju bombardiranje kampova za raseljene u blizini Gome

Katoličke vijesti

House predlaže rezoluciju za povećanje sankcija Nigeriji zbog progona kršćana

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti