Crkva u SAD-u održava godišnju Devetnicu za život protiv “tragedije pobačaja” – Vatican News
Svijet

Crkva u SAD-u održava godišnju Devetnicu za život protiv “tragedije pobačaja”

Uoči godišnje devetnice molitve i pokore za život u spomen na 51. godišnjicu slučaja Roe protiv Wadea iz 1973. Vrhovnog suda, američki biskupi ponavljaju da su potrebni stalni napori kako bi se djeca i njihove majke zaštitile od “tragedije pobačaja”.

Autor: Lisa Zengarini

Katolici diljem Sjedinjenih Država pripremaju se moliti 9 dana za život, godišnju devetnicu za život koja počinje ove godine 16. siječnja.

Pod pokroviteljstvom Odbora za pro-life aktivnosti Konferencije katoličkih biskupa SAD-a, devetnica se održava uoči godišnjeg Dana molitve za pravnu zaštitu nerođene djece 22. siječnja, u spomen na godišnjicu presude Roe protiv Vrhovnog suda iz 1973. Presuda Wadea koja je legalizirala abortus u cijeloj zemlji.

Prva devetnica za život 2013

Prvi put je ova devetnica započela 2013. na 40. godišnjicu te značajne odluke, a uključuje i Marš za život koji se svake godine održava od 1974. u Washingtonu DC, a zatim se proširio diljem SAD-a.

Svaka od devetodnevnih nakana bit će popraćena razmišljanjem, edukativnim informacijama i prijedlozima dnevnih radnji za pomoć u izgradnji kulture života. Sudionici mogu podijeliti svoje pro-life svjedočanstvo i pozvati društvene mreže na molitvu na društvenim medijima uz hashtag #9DaysforLife.

Presuda Vrhovnog suda iz 2022. kojom se poništava Roe protiv Wadea

Ovo 12. izdanje dolazi gotovo dvije godine nakon što je Vrhovni sud poništio Roe vs. Wade u lipnju 2022. dajući državnim zakonodavcima diljem zemlje ovlast da ograniče ili zabrane pobačaj.

Iako je ta odluka bila korak naprijed, Američki biskupi zabilježili su da su “potrebni trajni napori kako bi se djeca i njihove majke zaštitile od tragedije pobačaja.” Doista, rekli su, sveobuhvatna namjera devetnice je potpuni kraj pobačaja.

Od lipnja 2022. 14 američkih država donijelo je gotovo potpunu zabranu pobačaja, dok su dvije države – Georgia i Južna Karolina – zabranile pobačaj nakon šest tjedana trudnoće.

Međutim, druge su države donijele zakone ili održale referendume kako bi zaštitile mogućnost pobačaja. Do sada je sedam država izravno glasovalo o pobačaju, a dva su državna zakonodavna tijela stavila ustavne amandmane na prava na pobačaj na svojim glasačkim listićima 2024., dok zagovornici pobačaja u najmanje devet drugih država predvode građanske napore da se slične mjere stave na glasovanje.

Izjava o surogat majčinstvu

Uoči Devetnice za život američki su se biskupi također pridružili čvrstoj osudi pape Franje surogat majčinstva kao napada na dostojanstvo ljudskog života.

U svom godišnjem obraćanju o stanju u svijetu svim veleposlanicima akreditiranim pri Svetoj Stolici 8. siječnja Papa je surogat majčinstvo ocijenio “vrijednim žaljenja” i pozvao na globalnu zabranu izrabljivačke prakse “takozvanog surogat majčinstva”. što, kazao je, predstavlja “tešku povredu dostojanstva žene i djeteta, temeljenu na iskorištavanju situacija materijalnih potreba majke. Dijete je uvijek dar, a nikada temelj trgovačkog ugovora”, istaknuo je papa Franjo.

Ponavljajući njegove riječi, američki biskupi ponovili su u izjavi da “praksa surogat majčinstva nije moralno dopuštena” “Umjesto toga,” rekli su u “trebali bismo se moliti i raditi na svijetu koji podržava duboko dostojanstvo svake osobe, u svakoj fazi i u svim životnim okolnostima.”

Prijetnja pobačajem ostaje vodeći prioritet američkih biskupa

U svom nedavnom ažuriranom “Formiranje savjesti za vjerničko građanstvo” nastavnom dokumentu USCCB je ponovno potvrdio da prijetnja pobačajem ostaje “najvažniji prioritet jer izravno napada našu najranjiviju i bezglasnu braću i sestre” i uništava više od milijun života godišnje samo u Sjedinjenim Državama .

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Usred uhićenja indijskih svećenika i časnih sestara, biskup poziva na ‘juriš na nebo’

Katoličke vijesti

Potpomognuto samoubojstvo donijet će ‘smanjenje izdataka za zdravstvenu skrb’, tvrdi izvješće

Katoličke vijesti

Najveći štrajk hotelskih radnika donio je velike pobjede, ali se nastavlja usred onih koji ne rade hotele u LA-u

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti