Svećenik iz Nebraske umire nakon napada tijekom očigledne provale u župni dvor
Svijet

Svećenik iz Nebraske umire nakon napada tijekom očigledne provale u župni dvor

Svećenik iz Nebraske preminuo je nakon što je napadnut u župnom dvoru svoje župe rano ujutro prije nego što je trebao slaviti misu za drugu nedjelju došašća.

Fr. Stephen Gutgsell pronađen je “kako pati od ozljeda zadobivenih tijekom napada” 10. prosinca u župnom dvoru Katoličke crkve sv. Ivana Krstitelja u Fort Calhounu, Nebraska, gdje je služio kao pastoralni upravitelj.

Prema priopćenju za tisak od 10. prosinca Mikea Robinsona, šerifa okruga Washington, hitna pomoć okruga 911 primila je hitan poziv 10. prosinca oko 5:05 ujutro s prijavom pokušaja provale u župni dvor. Prema izjavi, zastupnici su stigli u roku od šest minuta i pronašli crnog muškarca u rezidenciji s ozlijeđenim svećenikom.

Gutgsell je prevezen u Medicinski centar Sveučilišta Nebraska u Omahi, Nebraska, gdje je podlegao ozljedama.

Osumnjičenik je priveden i prebačen u popravnu ustanovu okruga Washington, prema Robinsonu.

“Ovo je istraga u tijeku, a ime osumnjičenika ili način smrti neće biti objavljeni”, rekao je Robinson. “U ovom trenutku neće biti objavljene daljnje informacije. Kasnije danas bi moglo biti ažurirano priopćenje za javnost.”

Godine 2007. Gutgsell je priznao krivnju za pronevjeru najmanje 125.000 dolara iz crkve Svetog Patrika u Omahi. Osuđen je na pet godina uvjetne kazne i dužan je vratiti sredstva. Nakon što je završio rezidencijalni program liječenja, Nadbiskupija Omaha ga je zatim dodijelila da pomaže župi Presvetog Sakramenta, koja je sada dio župe St. Philip Neri, u Omahi, a župnik St. Philip Neri zadužen je za župne financije.

U lipnju je Gutgsellov brat fra. Michael Gutgsell — koji je služio kao kancelar nadbiskupije Omaha od 1994. do 2003., a nakon toga kao župnik nekoliko župa — priznao je krivnju za krađu 155.000 dolara od Fr. Ted Richling, stariji svećenik za kojeg je služio kao opunomoćenik. Određen mu je dvogodišnji uvjetni rok. Michael Gutgsell također je optužen za krađu više od 96.000 dolara iz župe St. Joseph u Springfieldu, Nebraska, čiji je bio župnik. Te su optužbe odbačene u zamjenu za povrat sredstava.

Robinson je lokalnim medijima rekao da ne vjeruje da je smrt Stephena Gutgsella povezana s prethodnim zločinom svećenika.

U priopćenju objavljenom na svojoj web stranici, Nadbiskupija Omaha rekla je da se “moli za oca Stephena Gutgsella” i da s obzirom na istragu u tijeku “trenutno nema dodatnih detalja”.

“Molim vas, pridružite se nadbiskupu Georgeu Lucasu u molitvi za pokoj oca Gutgsella, za njegovu obitelj i župnu zajednicu sv. Ivana Krstitelja u ovom tragičnom vremenu.”

Prema nadbiskupijskom web-mjestu, Gutgsell je služio i kao pastoralni upravitelj sv. Ivana Krstitelja i kapelan bolnica za rehabilitaciju Madonna u Omahi, Nebraska, koje pružaju skrb za ozljede mozga i leđne moždine, kao i složena medicinska stanja.

Posljednja poruka Stephena Gutgsella u biltenu svojoj pastvi odnosila se na sveca zaštitnika njihove župe, napominjući da bi se druga nedjelja došašća — misa koju je trebao slaviti tog dana — mogla nazvati “nedjelja sv. Ivana Krstitelja” sa svojim tema “Pripravite put Gospodinu”.

Svećenik je primijetio da je prorok koji je drugima govorio o “Isusu kao Jaganjcu Božjem” i sam bio “veliki čovjek čiji je život prekinut usprkos [a] nekraljica i pijano obećanje nekralja” nakon plesa mlade žene „koja nije bila princeza”.

„Ivan je ‘Glas vapijućeg… Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze.’ Kako su ga opisali crkveni oci, on je Glas koji naviješta dolazak Riječi, koji je od početka bio Bog, a sada je Tijelom postao da prebiva među nama“, napisao je svećenik. “Kako se bliži Božić, glas Ivana Krstitelja trebao bi nas podsjetiti na ono što bismo svi trebali biti spremni primiti u došašću. Bog blagoslovio vas i vašu obitelj u ovom divnom vremenu milosti.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sveučilište Seton Hall imenuje novog predsjednika nakon što je bivši ravnatelj dao ostavku i tužio školu

Katoličke vijesti

Intervju sa španjolskim predsjednikom EWTN-a o njegovoj knjizi o znanstvenim dokazima za Boga postaje viralan

Katoličke vijesti

Brazil: Iskustvo Crkve jača migracijsku politiku – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti