Koncert HRT-a u franjevačkoj crkvi |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Koncert HRT-a u franjevačkoj crkvi |

SLAVONSKI BROD (TU) – U franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu nastupio je u nedjelju 2. lipnja 2024., poslije večernje mise Zbor Hrvatske radio televizije, koji je otpjevao Hrvatsku misu u d-molu, op 86  (za mješoviti zbor, sopran, alt, tenor i bariton solo a cappella) Borisa Papandopula, prvo opsežno djelo u području hrvatske zborne a cappella literature s potpunim liturgijskim tekstom mise.

Brojnoj je okupljenoj publici to Papandopulovo velebno djelo zvučalo kao prirodni nastavak bogoslužja. Misa se sastoji od šest stavaka: Gospode, pomiluj; Slava; Vjerovanje; Svet; Blagosloven i Jaganjče Božji, a Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija pjevao ju je bez napora, pokazujući vrhunsko umijeće zborskoga muziciranja bez instrumentalne pratnje. Ukupnom dojmu grandioznosti pridonijeli su solisti: sopran Marija Kuhar Šoša, mezzosopran Martina Gojčeta Silić, tenor Stjepan Franetović te bariton Robert Kolar, a slavonskobrodska glazbena publika razumjela je i zašto je Zbor HTR za snimku ovog djela svog nekadašnjeg dirigenta lani osvojio nagradu „Porin“ kao najbolji album klasične glazbe. Uostalom, Misa je prošla i test vremena – nakon što je četiri i pol desetljeća bila u „bunkeru“, jedan je od najsjajnijih dragulja hrvatske zborske glazbe, koji traži podjednako umijeće svih izvođača.

Bio je to doista vrhunski program kojim je otvoreno Brodsko glazbeno ljeto, manifestacija koju građani Slavonskog Broda prepoznaju kao uspješnu tradiciju visoke kvalitete i raznovrsnosti. O programima koji slijede kroz lipanj i srpanj, u uvodu je govorila ravnateljica Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić-Mažuranić Sanja Nuhanović, ističući da manifestacija ove godine donosi ukupno 15 programa na šest lokacija. Kao domaćin pozdravnu riječ uputio je gvardijan slavonskobrodskog franjevačkog samostana fra Slavko Milić, a 35. Brodsko glazbeno ljeto otvorila je zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puača. B. Lukačević

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Prvosvibanjski susret obitelji |

Katoličke vijesti

Izložba “Euharistijska čuda diljem svijeta” otvorena u Slavonskom Brodu |

Katoličke vijesti

30. obljetnica Restauratorskog odjela Ludbreg |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti